Ο ουσιαστικός λόγος να μην περιέχεται η λέξη Μακεδονία

Ο ουσιαστικός λόγος να μην περιέχεται η λέξη Μακεδονία
Η Μακεδονία μας είναι μια περιοχή της Ελλάδος, ενώ η ονομασία των Σκοπίων με συνθετικό το Μακεδονία, είναι ονομασία κράτους και θα επικρατεί το Μακεδονία.

Το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων, θα εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα το οποίο θα καταλήξει σε πρόβλημα, και έτσι αισθάνομαι την ανάγκη να επανέλθω, έτσι ώστε να γίνει πανελληνίως, αλλά και παγκοσμίως γνωστός ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε σύνθετη ονομασία να περιέχεται η λέξη Μακεδονία.

Του Νίκου Αναγνωστάτου

Δεν υπάρχει ανάγκη πλέον, να επαναλάβουμε τους ιστορικούς και εθνικούς λόγους για τους οποίους η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνο, διότι τούτο πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό από όλους, ακόμη και τους πλέον αφελείς, αλλά και από τους ίδιους τους σκοπιανούς, ασχέτως αν βαυκαλίζονται να αποκαλούνται Μακεδόνες. Υπάρχει όμως ένας πολύ σοβαρός και άκρως εθνικός λόγος για τον οποίο μας επιβάλλεται να αρνηθούμε την λέξη Μακεδονία σε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία.

Ο λόγος είναι ο εξής: Η Μακεδονία για εμάς τους Έλληνες, είναι μια μεγάλη περιοχή της Ελλάδας, την οποία κατοικούν Έλληνες. Ενώ για τα Σκόπια θα είναι η ονομασία του κράτους, οπότε το όποιο συνθετικό και αν υπάρχει, θα ακούγεται διεθνώς το «Μακεδονία» και θα είναι αυτό που θα επικρατεί!

Η επίκληση της πρότασης, επί κυβέρνησης Καραμανλή, που είχε γίνει δεκτό το όνομα να περιέχει τη λέξη Μακεδονία, «με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», ήταν τελείως διαφορετικές οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες της εποχής και πολύ έντονες οι πιέσεις που δεχθήκαμε, μέχρι που μας είχαν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Σε κάθε περίπτωση τα Σκόπια δεν το δέχτηκαν τότε και έτσι η τότε πρότασή μας δεν ισχύει πλέον, για να μην είμαστε πάντα εμείς που υποχωρούμε.

Το παράδειγμα της Κύπρου, που οι επόμενες συνομιλίες με την Τουρκία, ή τους Τυρκοκύπριους δεν έχει σημασία, ξεκινούν από το σημείο που είχαμε δεχθεί ορισμένα σημεία και κάθε φορά η άλλη πλευρά δεν τα δεχόταν και προχωρούσαμε σε νέα υποχώρηση κ.ο.κ., ας μας γίνει μάθημα, να μην πάθουμε τα ίδια με το υποκρατίδιο των Σκοπίων.

Τον τόσο ουσιαστικό λόγο, που αναφέρεται πιο πάνω, ο οποίος για πρώτη φορά τίθεται, οφείλουμε να πείσουμε τους πάντες και κυρίως τους πέραν του Ατλαντικού «συμμάχους» μας, να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν, άλλως τα εισαγωγικά θα παραμείνουν για πάντα. Οι «εταίροι» μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει πρώτοι να το αντιληφθούν, να το αναγνωρίσουν και οφείλουν να μας σταθούν δυναμικοί συμπαραστάτες και να παρέμβουν και στις ΗΠΑ ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, ώστε να φύγουν και αυτά τα εισαγωγικά.

Άλλωστε όπως ανάλυσα στο προηγούμενό μου άρθρο, οι ίδιοι οι Αμερικάνοι αποκτούν πλέον και αυτοί εθνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα, την οποία δεν θα είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν και να την θυσιάσουν για κάτι που είναι τόσο λάθος, όσο και ανιστόρητο και άδικο, όπως αυτό που ενδεχομένως ζητούν από εμάς.

Ποτέ λοιπόν η λέξη Μακεδονία ως συνθετικό της οποιασδήποτε ονομασίας των Σκοπίων. Αυτό να το βροντοφωνάξουμε στεντορία τη φωνή προς όλους και ανυποχώρητα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας ζητάει να συμφωνήσουμε σε κάτι τόσο κραυγαλέα αντεθνικό και ταπεινωτικό. ΟΧΙ λοιπόν, ακόμη πιο έντονο από αυτό του Ιωάννη Μεταξά. Αν είμαστε αποφασιστικοί και ξεκάθαροι, πιστεύω ότι κανείς δεν θα αντιδράσει, ούτε θα βρεθεί αντίθετο επιχείρημα..

Αυτό στο οποίο θα μπορούσαμε να υποχωρήσουμε είναι το εξής: Να βρεθεί ένα νέο όνομα ουδέτερο για τη ονομασία του κράτους των Σκοπίων, πάντοτε έναντι όλων και με δεδομένο ότι υπάρχουν σε γενικές γραμμές, δύο περιοχές, αυτή των Αλβανών και αυτή των Σλάβων, η δυτική περιοχή να ονομαστεί, ας πούμε περιφέρεια των Αλβανοφώνων και η ανατολική, περιοχή των Μακεδονοφώνων ή έστω στη χειρότερη περίπτωση, η περιφέρεια αυτή να ονομάζεται ως περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά ποτέ η κρατική ονομασία με τη λέξη Μακεδονία.

Έτσι και το σπουργίτη θα ικανοποιηθεί ότι, έστω και μέσα στο κράτος του, θα φαίνεται ως αετός, αλλά ποτέ έξω από το κράτος τους.

Ας επαναλάβω λοιπόν την πρότασή μου, ότι όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου οφείλουν να ομονοήσουν σε μια τέτοια θέση, όπως πιο πάνω αναλύεται, και ως μια γροθιά να απαιτήσουμε την δικαίωσή μας στο διεθνές στερέωμα. Μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και διεθνώς μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, ως ευρυμαθείς και λόγιος.

Θα εδραιωθεί έτσι την ομόφωνη φωνή του ελληνικού λαού, ώστε κανείς να μην φοβάται ότι αναλαμβάνει κάποια ξεχωριστή ευθύνη για το σημαντικό αυτό εθνικό θέμα. Όλοι μαζί ας βροντοφωνάξουν ότι η πρότασή μας αυτή είναι εθνικά αιτιολογημένη, διεθνώς δίκαιη και ιστορικά θεμελιωμένη αρκετά και μάλλον υπέρ των Σκοπίων.


Με τίποτε όμως και ποτέ το όποιο συνθετικό όνομα των Σκοπίων να περιέχει τη λέξη Μακεδονία!!!