Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων «παίζουν» τις δηλώσεις του πρώτου Προέδρου της χώρας τους, του Κίρο Γκλιγκόροφ, που είχε δηλώσει ότι «οι πολίτες της χώρας του δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά είναι Σλάβοι», αλλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κωφεύει και θέλει να δώσει στα Σκόπια σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».


Κι αυτό όταν ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ χθες από το Νταβός, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε πώς η χώρα του θα αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου και από «Μέγας Αλέξανδρος» θα το κάνει «Κίρο Γκλιγκόροφ». Τιμάει δηλαδή ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τον πρώτο πρόεδρο δίδοντας το όνομα του στο αεροδρόμιο, αναγνωρίζοντας προφανώς και τη δήλωση του «είμαστε Σλάβοι και δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο».
Το θέμα αυτό και ειδικά τις δηλώσεις Γκλιγκόροφ τις ανέδειξε η εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ», καθώς επίσης και άλλες Μέσα Ενημέρωση στη γειτονική χώρα, συνδέοντας το γεγονός με την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης της χώρας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Το άρθρο αλλά και το βίντεο προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της τωρινής κυβέρνησης Ζάεφ είναι μια προσπάθεια συμβιβασμού με την Ελλάδα για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.
Στις 6 Μαρτίου 1992 ο πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, εξήγησε σε Έλληνα δημοσιογράφο ότι η ΠΓΔΜ έχει σλαβική ρίζα, καταρρίπτοντας δημόσια την προπαγάνδα ότι οι Σποπιανοί προέρχονται από την αρχαία Μακεδονία και είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για την συγκεκριμένη δήλωση, ο Γκλιγκόροφ δέχτηκε έντονη κριτική, η κοινή γνώμη τον καταδίκασε και αρκετοί τον χαρακτήρισαν προδότη της χώρας. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ πίστευε ότι υπάρχει προσπάθεια για αφαίρεση της σλαβικής ταυτότητας από τον λαό του. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτέλεσε για χρόνια θέμα ταμπού και «αποσύρθηκε» ως απαγορευμένη. Η ανάσυρση από το αρχείο ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους εθνικιστικούς κύκλους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πολιτική της μετριοπάθειας.