Σοκ! «Βρώμικο» deal Βερολίνου – Άγκυρας – H Γερμανία δίνει όπλα στους Τούρκους!

Σχετική εικόνα
Βρώμικα παίζει πλέον η Γερμανία και παίρνει πλέον ξεκάθαρη θέση υπέρ της Τουρκίας, όπου ταυτόχρονα αυτό σημαίνει πως για άλλη μια φορά, το Βερολίνο τάσσεται εναντίον μας και θα υποστηρίζει ξανά τις τουρκικές θέσεις, δίνοντας γη και ύδωρ στον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στις οποίες εμφανιζόταν
να εξαρτά το «ξεπάγωμα» των πωλήσεων τεθωρακισμένων προς την Τουρκία από την αποφυλάκιση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, μία μόλις μέρα πριν από την συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγινε αφορμή για αντιδράσεις, αλλά ακόμη και για σχόλια που κάνουν λόγο για «βρώμικο ντιλ» με την ‘Αγκυρα.
«Δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια βρώμικη συμφωνία», αναφέρει σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και τονίζει ότι «δεν τερματίζει κανείς μια ομηρία δίνοντας τεθωρακισμένα στους απαγωγείς».
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Γκάμπριελ στο περιοδικό Der Spiegel, όπου ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πώλησης τεθωρακισμένων στην Τουρκία, δήλωσε:
«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και στον αγώνα κατά του ‘Ισλαμικού Κράτους’.
Τα δύο αυτά στοιχεία θα ήταν λόγοι προκειμένου να μην επιβάλουμε περιορισμούς στην εξαγωγή εξοπλιστικών, όπως π.χ. κάνουμε για χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει έναν μεγάλο αριθμό εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων.
Και έτσι θα παραμείνει, όσο δεν επιλύεται η υπόθεση Γιουτζέλ».
Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από τον αρθρογράφο του ARD ως ανταλλαγή, η οποία, αν συμβεί, «θα είναι το πιο κυνικό ντιλ της χρονιάς».
«Θέλει ο κ. Γκάμπριελ πραγματικά να πει ότι το αντάλλαγμα για την αποδέσμευση περαιτέρω εξοπλιστικών για τον τουρκικό στρατό θα γίνει με όπλα της Rheinmetall;», γράφει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι η καθυστερημένη αναστολή πωλήσεων στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία δεν έχει να κάνει με πολιτικά ή νομικά θέματα γύρω από την υπόθεση της φυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ, αλλά με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων και μάλιστα εδώ και χρόνια.
«Για αυτό και δεν θα αλλάξει κάτι μετά την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ.
Αντιθέτως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θα αποτελούσε λόγο επανεξέτασης της κατάστασης.
Ο κ. Γκάμπριελ διατρέχει τον κίνδυνο με την δήλωσή του στο Spiegel να γκρεμίσει μόνος του όσα έχτισε ο ίδιος», καταλήγει το σχόλιο.   
Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας ήταν ο στόχος της επίσκεψης, νωρίτερα σήμερα (5/1), του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ιδιαίτερη πατρίδα του γερμανού ομολόγου του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας.
Ο κ. Γκάμπριελ ανακοίνωσε την επιστροφή σε συνομιλίες με την Άγκυρα και την εντατικοποίηση των διπλωματικών επαφών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη Γερμανοί υπό κράτηση στην Τουρκία.
Σχετική εικόνα
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της εκ νέου ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας:
«Οι δυο μας θα δώσουμε και πάλι ζωή στον στρατηγικό διάλογο των υπουργείων Εξωτερικών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να συστήσουμε στους υπουργούς Οικονομίας να συγκαλέσουν και πάλι μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα την κοινή Επιτροπή Οικονομίας».
Η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περασμένο καλοκαίρι να εγκαταλείψει την έως τότε μάλλον μετριοπαθή συμπεριφορά της προς τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν μάλιστα ο ίδιος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τις διακοπές Γερμανών στην Τουρκία, ενώ είχε αποτρέψει και τις γερμανικές εταιρίες από επενδύσεις εκεί.
Η αφορμή τότε ήταν πέρα από την κράτηση Γερμανών στην Τουρκία και η ενόχληση για έναν κατάλογο με 680 γερμανικές εταιρίες, τις οποίες οι Τούρκοι θεωρούσαν ύποπτες για στήριξη τρομοκρατίας.
Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τότε την Καγκελάριο Μέρκελ για «μεθόδους Ναζί». 
Τους περασμένους μήνες η κατάσταση είχε κάπως βελτιωθεί, καθώς η Τουρκία, σύμφωνα με το Spiegel, παρίστανε ότι δεν είχε ποτέ συντάξει την συγκεκριμένη λίστα.
Ο κρατούμενος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιντνερ αφέθηκε ελεύθερος και μπόρεσε να επιστρέψει στην Γερμανία, ενώ ελεύθερη αφέθηκε και η δημοσιογράφος Μεζαλέ Τολού, στην οποία όμως δεν έχει επιτραπεί ως τώρα να εγκαταλείψει Τουρκία.
Υπό κράτηση παραμένουν 7 ακόμη Γερμανοί, για τους οποίους το Βερολίνο θεωρεί ότι οι κατηγορίες είναι «πολιτικά υποκινούμενες».
Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο γερμανοτούρκος Ντενίζ Γιουτζέλ.
Κατά την συνέντευξη Τύπου στο Γκόσλαρ ο κ. Τσαβούσογλου δεν αναφέρθηκε στον Ντενίζ Γιουτζέλ, επισήμανε όμως ότι «η Γερμανία όπως και η Τουρκία είναι υπερήφανα κράτη τα οποία δεν αντιδρούν σε πίεση από έξω» και κατέστησε σαφές τι του ήταν πρωτίστως σημαντικό σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Γερμανία:
«Παρά τις διαφορές απόψεων, είναι σημαντικό να συζητηθεί μια επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ», δήλωσε.
Όπως αναφέρει το Spiegel, από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Τελωνειακή Ένωση, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αυξήθηκε από 28 σε 145 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η ΕΕ είναι με διαφορά ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και μεταξύ των κρατών της ΕΕ η Γερμανία είναι το νούμερο 1.
Η ‘Αγκυρα επιθυμεί μια επέκταση της εμπορικής συμφωνίας.
Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αρέσει στις ΗΠΑ, καθώς η κόντρα Βερολίνου-Ουάσινγκτον είναι γνωστή σε όλους. 
Έτσι λοιπόν, οι Κούρδοι της Συρίας και οι δημοκρατικοί σύμμαχοί τους θα λάβουν από τις ΗΠΑ εξελιγμένα όπλα και αντιαρματικά συστήματα που θα θωρακίσουν την ασφάλειά τους τόσο απέναντι στην τουρκική απειλή, όσο και από το Ιράν και τη Δαμασκό που θέλουν να τους σβήσουν από τον χάρτη.
Ακόμα 100 εκ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια ενέκρινε ο Αμερικανός Πρόεδρος για τη συριακή αντιπολίτευση που εκπαιδεύεται στην Ιορδανία.
Σύνολο, δηλαδή, 500 εκ. όπλα για τις φιλοαμερικανικές οργανώσεις στη Συρία, από τις οποίες έχουν εξαιρεθεί ισλαμιστές και «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές.
Πριν τον Τραμπ η CIA εξόπλιζε και ισλαμιστές και άλλα καθάρματα, αυτά κόπηκαν όταν ανέλαβε ο νέος Πρόεδρος.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρεται ότι αποφάσισε να βοηθήσει μεγαλώσουν σε μέγεθος οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), προσφέροντας όπλα και εκπαίδευση, ώστε οι Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Συρία να μετατραπούν σε έναν ισχυρό δημοκρατικό, φιλοδυτικό και κοσμικό στρατό.
Οι Αμερικανοί έχουν κατανοήσει απόλυτα ότι οι μόνοι τους πραγματικοί σύμμαχοι μπορούν να είναι όσοι αγωνίζονται για δημοκρατία και όχι οι ισλαμιστές που υποστήριζαν επί Χίλαρι Κλίντον.