Handelsblatt: Δημιουργεί Αυταπάτες στους Έλληνες ο Τσίπρας λέγοντας ότι από τον Αύγουστο θα υπάρχει σπάσιμο των δεσμών από τους δανειστές - Επιτήρηση ως το 2059 !

Handelsblatt: Αυταπάτη το σπάσιμο των δεσμών από τους δανειστές - Επιτήρηση ως το 2059

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με αφορμή την κατάθεση χθες βράδυ στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα  τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση η  οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επανέρχεται στο δύσκολο δρόμο μέχρι  την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και μετά.
Επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου είναι λεπτομερές, ο χρόνος όμως για  τη διαβούλευση και τη
ψήφιση είναι σύντομος. Ο γερμανός ανταποκριτής  στην Αθήνα περιγράφει την σπουδή της Αθήνας να διαβαστεί ένα νομοθετικό  κείμενο 1500 σελίδων με 400 άρθρα, να περάσει από διαβούλευση και να  ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.


«Εάν  περάσει το πολυνομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούν να  δώσουν το πράσινο φως για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τη συνάντηση του  Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Το Eurogroup θα μπορεί να εγκρίνει την  επόμενη δόση ύψους 5,5 δις ευρώ και εάν γίνουν όλα αυτά θα έχουν  παραμεριστεί κι άλλα εμπόδια στο δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια  τον Αύγουστο. Το ότι όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα συμφέρει τον  Τσίπρα που θέλει να περιορίσει χρονικά όσο περισσότερο γίνεται τη  συζήτηση στη βουλή και το δημόσιο διάλογο για το πολυνομοσχέδιο». Ο  γερμανός αρθρογράφος περιγράφει μερικά από τα επίμαχα σημεία του  νομοσχεδίου και αναφέρει ότι «οι συνδικαλιστές θέλουν να συνοδεύσουν την  κοινοβουλευτική διαβούλευση με απεργίες και διαδηλώσεις, αρχή γενομένης  την ερχόμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα, ημέρας ψήφισης του νομοσχεδίου.
Αλλά  και στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί δυσαρέσκεια», προσθέτει. «Το ότι η κυβέρνηση  μετά από πολλές περικοπές συντάξεων και επανειλημμένες αυξήσεις φόρων  τώρα κόβει και τα οικογενειακά επιδόματα, ενοχλεί το κόμμα. Παρόλα αυτά η  ψήφισή του θεωρείται σίγουρη. Γιατί ο Τσίπρας χρυσώνει το χάπι με την  προοπτική ότι σε 7 μήνες η Ελλάδα επιτέλους θα μπορεί αυτόνομα να  χρηματοδοτείται από τις αγορές… και ότι οι Έλληνες θα ξανακερδίσουν την  κυριαρχία τους και θα πάρουν οι ίδιοι τα κλειδιά στο χέρι».
«Αποπληρωμή χρέους μέχρι το 2059
Αυτήν  την εκδοχή αμφισβητεί η εφημερίδα φέρνοντας ως παράδειγμα τα ασφάλιστρα  κινδύνου, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά άλλων χωρών με  δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία ή το  ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεχίζουν να διαβαθμίζουν τα  κρατικά χρεόγραφα στην κατηγορία των 'σκουπιδιών'. «Η χώρα χρειάζεται να  κάνει πολλά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη εάν από τον Αύγουστο  θέλει να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές» σημειώνει η εφημερίδα.  «Ο Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι τον Αύγουστο η χώρα θα  σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους  μισητούς δανειστές για πάντα από την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι αυταπάτη.  Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές και με άλλα μέτρα  λιτότητας μέχρι το 2022. Το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται  στα χέρια δημοσίων δανειστών. 248 δις ευρώ κρατούν ευρωπαίοι δανειστές,  άλλα 13 δις ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό  την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της που με τα  σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059».

πηγή: DW
dikaiologitika.gr