Γερμανία: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τον "μεγάλο" συνασπισμό

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης "μεγάλου" συνασπισμού της Γερμανίας παρά τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δυνητικών εταίρων,όπως αυτό προέκυψε από τις συζητήσεις που είχαν στις 2 Ιανουαρίου τα κόμματα της χώρας (SPD, CDU,CSU), σύμφωνα με το Der Spiegel.

«Κάναμε μεγάλα βήματα προς τα μπρος, εν τούτοις διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχουν θέματα στα οποία αποκλίνουμε» είπε o Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD),Λαρς Κλίνγκμπάιλ, μετά την λήξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκoινωνιστές (CSU).
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Χριστιανοδημοκράτη του επικεφαλής της καγκελαρίας και εκτελούντος χρέη μεταβατικού υπουργού Οικονομικών,Πέτερ Αλτμάιερ: «Εργαστήκαμε σκληρά, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένα δύσκολο κομμάτι δρόμου για να διανύσουν οι διαπραγματευτές».
Όπως μετέδωσε το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο αντιπρόεδρος του SPD,Ραλφ Στέγκνερ χαιρέτησε τη συμφωνία για τον νόμο περί υποδοχής καταρτισμένων αλλοδαπών επαγγελματιών: «Συμφωνήσαμε σε βασικά σημεία και έτσι θα καταστεί δυνατή (σ.σ. η απασχόλησή τους στη Γερμανία) την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο (σ.σ υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρειάζεται π.χ. έως και 200.000 νοσηλευτές). Εκπληρώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες μας», όπως δήλωσε, χωρίς όμως να διευκρινίζει την ακριβή διατύπωση του σχετικού νόμου.
Για το προσφυγικό θέμα ο κ. Στέγκνερ είπε ότι το SPD δεν έχει αποδεχτεί ανώτατο όριο.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας,Αντρέας Σόι είπε : «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό».

Επισημαίνεται ότι, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιθυμούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την Κυριακή, έχουν όμως προβλέψει και το ενδεχόμενο παράτασής τους μέχρι και την Τρίτη ώστε να συμφωνήσουν σε θέματα στα οποία ακόμα διαφωνούν, όπως είναι το θέμα των ενοικίων, της κατοικίας και το εργατικό δίκαιο. Θέματα, δηλαδή, τα οποία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα εύκολα.
Τις δύσκολες διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε και ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας,Γιόακιμ Χέρμαν: «Θεωρώ ότι συνολικά οι διαπραγματεύσεις με το SPD είναι πιο δύσκολες από εκείνες προ τετραετίας. Δεν τίθεται θέμα. Πριν τέσσερα χρόνια ήθελαν όλοι τον συνασπισμό.Τώρα αντικατατοπτρίζεται η διάθεση κατά του συνασπισμού η οποία υπάρχει σε μέρος του SPD, ακόμα και σε ορισμένους σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, οι ουσιαστικές αποκλίσεις σε ορισμένα θέματα είναι πραγματικά μεγάλες», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinischen Post».
Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ/Der Spiegel/ARD