Τρίτη, Φεβρουαρίου 27

Γιατί τρέμω;

Πολλοί άνθρωποι έχουν νιώσει τα χέρια ή το σώμα τους να τρέμουν, ιδίως όταν είναι κουρασμένοι, θυμωμένοι ή έχουν υπερκαταναλώσει καφέ ή αλκοόλ. Μερικές φορές, όμως, το τρέμουλο μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας

[Ψυχή & Σώμα] Γιατί τρέμω;
Τεντώστε το χέρι σας με την παλάμη προς τα επάνω και ακουμπήστε πάνω ένα κομμάτι χαρτί: αν τρέμει λιγάκι, μην ανησυχήσετε. Είναι ένδειξη φυσιολογικού τρόμου (όπως λέγεται επιστημονικά το τρέμουλο), κατά τον δρα Ρατζ Καπούρ, νευρολόγο στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας & Νευροχειρουργικής του Λονδίνου.
Το τρέμουλο αυτό συμβαίνει σε όλους, αν και μπορεί να επιδεινωθεί από το στρες ή την έλλειψη ύπνου, επειδή και τα δύο προκαλούν υπερπαραγωγή της ορμόνης του στρες, της αδρεναλίνης, εξηγεί στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ». Ωστόσο, το ίδιο τρέμουλο μπορεί να προκληθεί και από τη χρήση βρογχοδιασταλτικών ή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, κατά τον δρα Νικ Σίλβερ, νευρολόγο στο Κέντρο Walton του Λίβερπουλ.
Το κοινό τρέμουλο των χεριών συνήθως είναι ανώδυνο και δεν αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος. Θεραπεία γι' αυτό δεν υπάρχει, αλλά η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης (λ.χ. από καφέ, τσάι, προϊόντα με σοκολάτα, ενεργειακά ροφήματα κ.ο.κ.) μπορεί να βοηθήσει, διότι η καφεΐνη είναι διεγερτική.
Το τρέμουλο αυτό συνήθως έχει κληρονομική συνιστώσα και σπανίως είναι τόσο σοβαρό ώστε να απαιτεί ιατρική παρέμβαση - συνήθως λήψη φαρμάκων, όπως οι βήτα-αναστολείς που εμποδίζουν τη δράση της αδρεναλίνης.
Τα χέρια που τρέμουν ρυθμικά όταν κάνουμε κάτι, π.χ. όταν κρατάμε ένα φλιτζάνι ή μια εφημερίδα, και σταματούν όταν τα ξεκουράζουμε σηματοδοτούν τον ιδιοπαθή τρόμο. Αυτός δεν οφείλεται σε πρόβλημα υγείας, αλλά σε ιδιαιτερότητα του οργανισμού που μπορεί να έχει κληρονομική συνιστώσα (υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στο 50-60% των περιπτώσεων). Συνήθως εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ακόμα και στην εφηβεία.
Ο ιδιοπαθής τρόμος προκαλείται από λανθασμένα μηνύματα από τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών. Συνήθως αρχίζει από το ένα χέρι, αργότερα εκδηλώνεται και στο άλλο, ενώ αρκετές φορές τρέμει και το κεφάλι ή το πιγούνι, ενώ σπανιότερα τα πόδια.
Ο ιδιοπαθής τρόμος συνήθως μειώνεται όταν ο πάσχων είναι ακίνητος και αυξάνεται όταν πρέπει να κάνει κάτι (αυτό λέγεται τρόμος ενεργείας) ή όταν το χέρι βρίσκεται σε μια ορισμένη θέση (τρόμος θέσεως). Επιπλέον, η μυϊκή κόπωση, η ψυχική ένταση, ο θυμός, το στρες και το άγχος τον εντείνουν.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως καταστέλλεται με ένα και μοναδικό οινοπνευματώδες ποτό, επειδή το αλκοόλ δρα ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος και περιορίζει τα λανθασμένα νευρικά μηνύματα, κατά τον δρα Σάιμον Σιλντς, νευρολόγο στον Πανεπιστημιακό Νοσηλευτικό Ομιλο του Νόρφολκ και του Νόργουιτς. Ο ιδιοπαθής τρόμος δεν θεραπεύεται, αλλά αν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Οταν τρέμει μόνο το ένα χέρι όταν είναι ακίνητο και ταυτόχρονα ο πάσχων παρουσιάζει επιβράδυνση στις κινήσεις και την ομιλία του, μπορεί να υποκρύπτεται νόσος του Πάρκινσον - ιδίως όταν τα τελευταία χρόνια πάσχει κάποιος από δυσκοιλιότητα, απώλεια της όσφρησης και δυσκολίες στον ύπνο, δεδομένου ότι η νόσος προσβάλλει το κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει όλες αυτές τις λειτουργίες.
Οταν το χέρι τρέμει έντονα και ανεξέλεγκτα όταν το τεντώνουμε για να πιάσουμε κάτι, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αταξίας, μιας διαταραχής που μερικές φορές σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλα συμπτώματα είναι η «μπερδεμένη» ομιλία και η αστάθεια στη βάδιση.

Ανήσυχα πόδια και πρόσωπο
Σχεδόν ένας στους δέκα ενηλίκους νιώθει τα πόδια του να «τινάζονται» όταν είναι πολλή ώρα ακίνητος ή στη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών - μιας νευρολογικής διαταραχής που, εκτός από τον ύπνο, δυσκολεύει κάθε δραστηριότητα που απαιτεί πολύωρη ακινησία. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται αποκλειστικά ή επιδεινώνονται το απόγευμα και το βράδυ και ο ασθενής ανακουφίζεται μόνο εάν σηκωθεί και περπατήσει ή κάνει διατάσεις των ποδιών.
Μια από τις αιτίες του συνδρόμου είναι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα, διότι επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις, κατά τον δρα Σίλβερ.
Και μετά είναι το τρέμουλο στη μια πλευρά του προσώπου. Αυτό συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό του προσωπικού νεύρου, κατά τον δρα Καπούρ, και μπορεί να είναι πιο έντονο όταν είμαστε κουρασμένοι ή έχουμε στρες. Το τρέμουλο αυτό δεν είναι επιβλαβές και συνήθως υποχωρεί όταν χαλαρώνουμε και αποφεύγουμε το στρες.
Εάν τρέμει το βλέφαρο, η αιτία συνήθως είναι τα κουρασμένα μάτια, κατά τον δρα Αντριου Λότερι, καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον. Το τρέμουλο αυτό μπορεί να εμφανίζεται σποραδικά για μερικές μέρες, ενώ είναι συχνό και στα άτομα με χρόνια ημικρανία.
Αν τρέμει ολόκληρο το σώμα σας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υπογλυκαιμίας, κατά τον δρα Σιλντς. Αυτό το τρέμουλο είναι πιο συχνό σε όσους κάνουν δίαιτα και σε όσους ξεχνάνε να φάνε και οφείλεται στο ότι ο οργανισμός υπερπαράγει αδρεναλίνη για να αντισταθμίσει την έλλειψη σακχάρου. Εκτός από τρέμουλο, η υπογλυκαιμία προκαλεί και ιδρώτα στις παλάμες, ενώ υποχωρεί μόλις φάμε.
Αλλες πιθανές, αν και σπάνιες, αιτίες τρέμουλου είναι όγκος ή αιμορραγία στον εγκέφαλο και διάφορες δυστονίες, ενώ τρέμουλο μπορεί να προκαλέσουν και άλλες καταστάσεις, όπως ο αλκοολισμός, οι τραυματισμοί στο κεφάλι κ.ά.





ΜΙΚΡΑ
- Ενας στους τρεις ενηλίκους θεωρεί πλέον τη δουλειά του ως την κυριότερη πηγή στρες στη ζωή του, ενώ ένας στους δύο χρειάζεται πλέον λίγο ποτό µετά τη δουλειά για να χαλαρώσει, σύµφωνα µε  δηµοσκόπηση του βρετανικού οργανισµού ψυχικής υγείας Mind.
- Επτά συνήθειες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, µειώνουν επίσης κατά το ήµισυ τον κίνδυνο καρκίνου, αναφέρουν επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο Northwestern. Αυτές είναι η συστηµατική φυσική δραστηριότητα, η διατήρηση υγιούς σωµατικού βάρους, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση εντός φυσιολογικών ορίων της χοληστερόλης, της πίεσης και του σακχάρου και η αποφυγή του καπνίσµατος.
-  Η υπέρταση µπορεί να τροφοδοτήσει τη δηµιουργία των πλακών στον εγκέφαλο που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιµερ, αναφέρουν επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Τέξας. Το πρόβληµα αφορά κυρίως άτοµα που έχουν γενετική προδιάθεση για εκδήλωση άνοιας.


Για να μη χαλάνε οι καούρες τον ύπνο σας, φροντίστε να...

... µην ξαπλώνετε αµέσως µετά το φαγητό
... κάνετε µικρά και συχνά γεύµατα, αντί για λίγα και µεγάλα
... κάθεστε µε ίσια την πλάτη την ώρα του φαγητού
 . ..αποφεύγετε  τα κρεµµύδια, τη σοκολάτα, τα τρόφιµα µε πολλά λίπη και το αλκοόλ
... µην παίρνετε συµπληρώµατα καλίου
... παίρνετε τα φάρµακά σας σε καθιστή θέση, µαζί µε άφθονο νερό

ΠΗΓΗ: National Sleep Foundation (US)
tanea.gr