Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12

Υπόθεση Novartis: Χωρίς τη διαδρομή του χρήματος το σκάνδαλο θα γίνει φάρσα

Ratatoulis
Αν πιστέψω κορυφαίο νομικό, με τον οποίο συζητούσα την υπόθεση Novartis, τότε δεν βλέπω ιδιαίτερο φως με βάση πάντα αυτή τη δικογραφία που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας. Οι δικηγόροι, δε, των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται προσπαθούν να καταλάβουν, αν υπάρχει κάποιος κρυμμένος άσος πίσω από αυτή τη δικογραφία, διότι με αυτή δουλειά δεν γίνεται.

*****
Θέλω να σας περιγράψω, δε, και τη ραγδαία εναλλαγή συναισθημάτων στα επιτελεία από την πρώτη μέρα της υπόθεσης, δηλαδή τη Δευτέρα που μας πέρασε. Στην αρχή, το απόγευμα της Δευτέρας, τηλεφωνήματα έδιναν και έπαιρναν, προκειμένου να γίνει σαφές ποια πρόσωπα εμπλέκονται. Μετά, ξεκίνησε να υπάρχει, πέραν της έκπληξης σε πολλούς, και μια επιφύλαξη για τη δικογραφία. Και στη συνέχεια, όταν οι εμπλεκόμενοι πήραν στα χέρια τους τη δικογραφία, αυτή έγινε και φέιγ βολάν και ξεκίνησε η αποδόμηση της υπόθεσης.
*****
Γιατί κανείς δεν λέει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Απλά, δεν μπορεί πάντα μια ποινική υπόθεση να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Πολλώ, δε, μάλλον με αυτή τη δικογραφία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει κανονικό βίπερ. Και, κάπως έτσι, ενώ υπάρχει μια σοβαρή υπόθεση που αναδεικνύει παθογένειες του δημόσιου βίου και του συστήματος προμηθειών, έχει καταλήξει να αντιμετωπίζεται από όλο και περισσότερους ως φάρσα.
*****
Οπότε, μεγάλο πάρτι έχει να γίνει στην προανακριτική που έρχεται. Διότι, σύντομα θα εμπεδωθεί η εντύπωση ότι η υπόθεση πρέπει να επιστρέψει στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης και, άμα προκύψουν αποδείξεις, τότε η υπόθεση επιστρέφει στη Βουλή.
Follow the money
Κάπως έτσι, οι δικαστικές αρχές καλούνται να κάνουν ένα πράγμα: να βρουν τη ροή του μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα, αν αυτό υπήρξε. «Μα, ήταν σε σακούλες και σε φακέλους», μου έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Για την οικονομία της συζήτησης το κρατάμε. Αν υπάρχει όμως παράνομος πλουτισμός, υπάρχουν μέσα για να εντοπιστεί. Επίσης, θα πρέπει να δούμε, αν θα υπάρξει συνδρομή κυρίως από την Ελβετία, όπου έχουν αποταθεί οι εισαγγελικές αρχές. Γιατί, αν δεν βρουν εκεί τίποτα ενώ έχει συνταχθεί αυτή η δικογραφία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πηγαίνουμε για φιάσκο ολκής.
Γαλάζια ενότητα
Να προσθέσω, στα της Novartis, ότι η υπόθεση έχει σφυρηλατήσει και την ενότητα του κόμματος. Υπάρχει τακτική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ταυτόχρονα και ο Κώστας Καραμανλής παρακολουθεί και επικοινωνεί με τα άλλα κορυφαία γαλάζια στελέχη. Δεν πρέπει, δε, να περάσει απαρατήρητη η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να επιβεβαιώσει μέσω κύκλων του τα όσα είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνέντευξή του, το μεσημέρι της Παρασκευής, για τα εμβόλια και τα αντιδραστήρια του αίματος. Και αυτό ας το κρατήσει και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος πολλάκις εμφανίζεται ως άνθρωπος με απευθείας αναφορά στον Κώστα Καραμανλή.
Οι Αμερικάνοι τα βλέπουν όλα
Οι Αμερικανοί παρακολουθούν τα πάντα σε ό,τι αφορά την υπόθεση ης Novartis, διότι και αυτοί έχουν ειδικό ενδιαφέρον, λόγω και της έρευνας του FBI. Μαθαίνω, όμως, ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι, τόσο με το ότι η δικογραφία έγινε κοινής λήψεως και φάνηκαν εν πολλοίς τα κενά της, όσο και για την κυβερνητική διαχείριση των πρώτων ημερών.