Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει στη Βουλή καμία συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ

«Ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγούν στην αιματοχυσία των λαών
Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει στη Βουλή καμία συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ
Την ανησυχία του κόμματός του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την κλιμάκωση της τουρκικής «επιθετικότητας», την ανάδυση φαινομένων «εθνικισμού» και «μεγαλοϊδεατισμού» σε όμορες χώρες, για τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ της Ε.Ε. στα Βαλκάνια και για το ειδικό «ενδιαφέρον» τους για τη Β. Ελλάδα, εξέφρασε σε ομιλία του στη
Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε κομματική συγκέντρωση, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

«Απόψε, εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, από τη Μακεδονία, θα ακουστεί δυνατά σε όλη την Ελλάδα: Κάτω τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε : «Ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγούν στην αιματοχυσία των λαών, ενάντια στον εθνικισμό».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της FYROM, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή καμιά συμφωνία με τα Σκόπια, του κ. Τσίπρα με τον Ζάεφ», επειδή «αυτή η συμφωνία θα γίνεται για να ενταχθεί τον Ιούλη η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γιατί αυτή η συμφωνία, δεν θα βάζει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, στην αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας της κυριαρχίας των δύο χωρών, τις απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας». Επεσήμανε επίσης, την κλιμάκωση της τουρκικής «προκλητικότητας» και «επιθετικότητας», αμφισβητώντας ότι προορίζεται μόνο για «εσωτερική κατανάλωση» από την κοινή γνώμη της Τουρκίας και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και την υπόθεση της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στον Έβρο.

«Εφησυχασμός, συγκάλυψη, διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί και ότι οι στρατιωτικοί γρήγορα θα επιστρέψουν στη χώρα μας. Και όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει, εναπόθεση των ελπίδων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να λύσουν δήθεν τα προβλήματα, κάτι το οποίο φυσικά ποτέ δεν έχει γίνει» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Αν δεν είναι αφελείς - που δεν είναι - είναι επικίνδυνοι, γιατί θέλουν να κρύψουν από την εργατική τάξη, το λαό, πως η όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, επιδρά και επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα πυροδότησης της άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας».

Ειδικότερα για το θέμα της FYROM ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, γιατί η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ανασφάλειας, παραπέρα αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών και προβλημάτων».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, που μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, μοιράστηκε σε τρία κράτη (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία), κανένα στοιχείο δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι υπήρξε ή υπάρχει ξεχωριστή, διαμορφωμένη, ενιαία «μακεδονική γλώσσα» και ότι το ίδιο ισχύει για τη θέση περί «μακεδονικού έθνους», που κι αυτή «δεν πατάει στην πραγματικότητα», καθώς «το κυρίαρχο έθνος που υπάρχει στη FYROM συγκροτήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ «υπάρχουν πολλές αποδείξεις, πως μέχρι μια περίοδο, ως προσδιορισμός χρησιμοποιούνταν η σλαβική καταγωγή».

«Από αυτήν την άποψη, αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας ο όρος «Μακεδονία», ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, ώστε να μη δίνεται «λαβή» για να ανακινούνται διεκδικήσεις. Απ' αυτή τη σκοπιά επιμένουμε ότι πραγματική λύση, σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων». Κι αυτό, σημαίνει "αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον. Σημαίνει ότι η όποια σύνθετη ονομασία, erga omnes, πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό».

«Η κυβέρνηση, ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων, επιδιώκει να προωθήσει το λεγόμενο Σκοπιανό ζήτημα» συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε : «Γι' αυτό άλλωστε και η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του κεφαλαίου, η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ή την Ένωση Κεντρώων και τη ΧΑ, αφορά στη διαπραγμάτευση και το πώς αυτή γίνεται, δείχνοντας το «δέντρο», δηλαδή το όνομα της ΠΓΔΜ, για να κρύψουν το «δάσος», που είναι οι συνολικοί σχεδιασμοί των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στα συλλαλητήρια και επέκρινε γενικώς την άνοδο του «μεγαλοϊδεατισμού» και του εθνικισμού στην ευρύτερη περιοχή.

«Παντού, όπου κυριάρχησε, πλήρωσαν με το αίμα τους οι λαοί, που σύρθηκαν στον πόλεμο για ξένα προς αυτούς συμφέροντα. Κανένα όφελος δεν έχει ο Αλβανός εργάτης από τον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό. Όπως και κανένα συμφέρον δεν έχει ο Έλληνας εργάτης από την ενίσχυση των ναζιστών-εθνικιστών, τους εγκληματίες-τσιράκια του συστήματος της Χρυσής Αυγής» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κατήγγειλε επίσης τους σχεδιασμούς για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε., την ενίσχυση των βάσεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, και το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε, αντανακλά τις επιδιώξεις για «υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων» τους και τον «ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα». Χαρακτήρισε δε, έωλες τις εκτιμήσεις όσων ισχυρίζονταν, ότι έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ, μπορούν να γίνουν παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας, τονίζοντας ότι το έργο, ούτε έλυσε προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις «αφού η αλβανική ηγεσία συνεχίζει να προκαλεί με συνεχείς αμφισβητήσεις», ούτε και «στάθηκε ικανό να ανακόψει την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας». Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας διέβλεψε περαιτέρω κλιμάκωση , «με άμεσο κίνδυνο την όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο», υποστηρίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επίλυση ζητημάτων ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες, όπως δεν το διασφάλισε εδώ και εξήντα έξι χρόνια ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».

«Με τη σημαία του ΝΑΤΟ στα χέρια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεκτείνει τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα, πρώτα απ' όλα στη Σούδα, αλλά και στον 'Αραξο, όπου προετοιμάζεται η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, στην Πρέβεζα, ενώ σχεδιάζει και τη δημιουργία νέων, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον κόσμο να παλέψει με το ΚΚΕ, «γιατί είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που μπορεί να ηγηθεί της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος», «της προώθησης της συμμαχίας των αντικαπιταλιστικών-αντιμονοπωλιακών δυνάμεων» και να «ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.», για «για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία, να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία χωρίς ανεργία, κρίσεις και πολέμους».

Μετά την συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε πορεία στο αμερικανικό προξενείο.zougla.gr