Τρίτη, Μαρτίου 13

Βιταμίνη C: Μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ποδάγρα


H βιταμίνη C δυνατόν να αποτελεί μια χρήσιμη επιλογή για την πρόληψη της ποδάγρας.Η ποδάγρα είναι μια οδυνηρή μορφή αρθρίτιδας. Είναι η συχνότερη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας στους άνδρες. Οι άνδρες με μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται, ότι διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ποδάγρα.

Οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν, ότι το συνολικό ποσοστό των ανθρώπων, που πάσχουν από ποδάγρα αυξάνεται δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η αναγνώριση των παραγόντων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη γένεση της ποδάγρας, όπως επίσης και των παραγόντων, που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου, αποτελούν το πρώτο βήμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πολύ συχνής και εξαιρετικά οδυνηρής αυτής πάθησης.
Στην ποδάγρα συσσωρεύονται κρύσταλλα ουρικού οξέος εντός και γύρω από τις αρθρώσεις. Το γεγονός αυτό προκαλεί φλεγμονή με πόνο, οίδημα και κοκκίνισμα των αρθρώσεων που είναι χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας της ποδάγρας.   Η βιταμίνη C επηρεάζει την αποβολή του ουρικού οξέος από τους νεφρούς. Εμποδίζει την επαναρρόφηση του από τα νεφρικά σωληνάρια αυξάνοντας έτσι την αποβολή του διαμέσου της νεφρικής λειτουργίας.
Η βιταμίνη C μειώνει με τον τρόπο αυτό τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα. Παράλληλα επιδρά και προστατεύει από τους μηχανισμούς της φλεγμονής προσφέροντας έτσι προστασία από την ποδάγρα.
Μερικές έρευνες τεκμηρίωσαν το ότι η βιταμίνη C είναι σε θέση να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα. Ωστόσο η επίδρασης της στην ποδάγρα χρειαζόταν περισσότερη διερεύνηση.
Μια ερευνητική εργασία διάρκειας 20 ετών προσθέτει νέα στοιχεία στις γνώσεις μας για τη δράση της βιταμίνης C στην ποδάγρα. Από το 1986 έως το 2006 εξετάστηκε η σχέση της πρόσληψης της βιταμίνης C και του κινδύνου προσβολής από ποδάγρα σε 46.994 άνδρες. Οι άνδρες, στην αρχή κατά τη συμπερίληψη τους στην έρευνα δεν είχαν ιστορικό ποδάγρας.
Οι συμμετέχοντες κάθε δύο χρόνια δήλωναν, εάν είχαν διαγνωσθεί με ποδάγρα ή όχι. Κάθε τέσσερα χρόνια συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους με στόχο να καταγράφεται η ποσότητα της βιταμίνης C, που λάμβαναν είτε από τη διατροφή τους είτε από συμπληρώματα, που περιείχαν τη βιταμίνη.
Στα 20 χρόνια παρακολούθησης, παρουσίασαν ποδάγρα 1.317 άνδρες. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι σε σύγκριση με τους άνδρες που λάμβαναν λιγότερο από 250 mg βιταμίνης C ημερησίως:
  1. Οι άνδρες με ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης από 500-999 mg είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες προσβολής από τη νόσο
     
  2. Οι άνδρες με ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C από 1000-1499 mg είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες προσβολής από την πάθηση
     
  3. Οι άνδρες με ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C μεγαλύτερη από 1499 mg είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες προσβολής από ποδάγρα
     
  4. Για κάθε 500 mg αύξησης στην ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C, ο κίνδυνος προσβολής από ποδάγρα των ανδρών φαινόταν να μειώνεται κατά 17%.         
Στις ποσότητες που χρησιμοποιήθηκε από τους άνδρες στην έρευνα και που έφταναν έως 2.000 mg ημερησίως, η βιταμίνη C ήταν καλά ανεκτή και ασφαλής. Χρειάζεται επίσης να διερευνηθεί η δράση της βιταμίνης C στην πρόληψη της ποδάγρας για τις γυναίκες για να φανεί, εάν ισχύουν τα ίδια συμπεράσματα.
Οι γιατροί από τον Καναδά (Βανκούβερ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Βοστόνη) που διεξήγαγαν τη μεγάλη και μακρόχρονη αυτή εργασία, συμπεραίνουν ότι η βιταμίνη C δυνατόν να αποτελεί μια χρήσιμη επιλογή για την πρόληψη της ποδάγρας.
www.medlook.net