Παρασκευή, Απριλίου 20

Σε απερίγραπτη φτώχεια όσοι δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι - Τα στοιχεία που σοκάρουν

Σε απερίγραπτη φτώχεια όσοι δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι - Τα στοιχεία που σοκάρουν
Σοκάρουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα οποία καταδεικνύουν την οικονομική ανέχεια των φορολογούμενων και των επιχ...
Σοκάρουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα οποία καταδεικνύουν την οικονομική ανέχεια των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αυτά μόνο τον Φεβρουάριο του 2018 δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 1,9 δισ. ευρώ όταν τον Φεβρουάριο του 2017 δεν είχαν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας επιχειρήσεων και φορολογούμενων να πληρώσουν ακόμα και τις δόσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Είτε πρόκειται για τις 100 δόσεις, είτε για την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει 12 δόσεις για την καταβολή των φόρων.

Μάλιστα, υποστηρίζουν, ότι πολλοί που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.

Τα ποσά που αντιστοιχούν στον καθένα από όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή ανέρχεται σε αρκετές περιπτώσεις σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, ενώ για ορισμένους σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχεία 26 οφειλέτες δεν κατάφεραν τον Φεβρουάριο να πληρώσουν 1 δισ. ευρώ, είτε διότι δεν άντεξαν τις δόσεις, είτε τους επιβλήθηκαν σε κάποιο έλεγχο υπέρογκα πρόστιμα.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική και σε συνδυασμό με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν για τον μήνα χτυπούν νωρίς, νωρίς καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, αν και η γενική εικόνα του προϋπολογισμού είναι θετική (το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρίμηνο έφθασε τα 2,3 δισ. ευρώ) ωστόσο, τον Μάρτιο καταγράφεται μείωση των εσόδων κατά 315 εκατ. ευρώ.

Εφόσον συνεχισθεί η κατάσταση αυτή και με δεδομένο ότι ξεκινούν σύντομα οι φορολογικές δηλώσεις οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, λίγο πριν το τέλος του προγράμματος, θα δυσκολέψουν και ενδεχομένως να γίνει το «θέλημα» του ΔΝΤ και να εφαρμοσθούν νωρίτερα μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Στην περίπτωση μάλιστα που τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από το ΔΝΤ σήμερα το απόγευμα καταδείξουν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για την ανάπτυξη τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τους φορολογούμενους που θα δουν το εισόδημα τους το 2019 να συρρικνώνεται. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 2,8 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Από τα 2,8 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο οι φόροι που δεν είχαν καταβληθεί από τους φορολογούμενους ανέρχονται στα 693 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 1,907 τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ από «το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 2,601 δισ. ευρώ το ένα δισ. ευρώ χρωστούν 26 οφειλέτες.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.964.279. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.739.301 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1.088.696 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Μόνο τον Φεβρουάριο έγιναν 20.839 κατασχέσεις δηλαδή 1.100 σε ημερήσια βάση.


Του Προκόπη Χατζηνικολάου
liberal.gr
 /politika-gr