Πέμπτη, Μαΐου 17

Στρες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια

Καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και στρες: Οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στο χρόνιο στρες

Το χρόνιο ψυχολογικό στρες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο, που διατρέχουν οι μεσήλικες άντρες για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή. 
Οι άνδρες, που οι ίδιοι δηλώνουν ότι υποφέρουν από χρόνιο στρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από γυναίκες που υποφέρουν από στρες, να παρουσιάσουν εγκεφαλικά επεισόδια που δυνατόν να οδηγήσουν στο θάνατο.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα Σουηδών γιατρών διάρκειας σχεδόν 30 ετών. Συμμετείχαν 13.600 άντρες και γυναίκες. Κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια
στα οποία δήλωναν μεταξύ άλλων και το επίπεδο στρες που είχαν.
Το πιο σημαντικό και ανησυχητικό συμπέρασμα της έρευνας, ήταν η δυνατή σχέση που βρέθηκε να υπάρχει μεταξύ στρες και κινδύνου για θανάσιμο εγκεφαλικό επεισόδιο στους μεσήλικες άντρες. Οι άντρες που δήλωναν ότι υπέφεραν από χρόνιο στρες, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό σε σύγκριση με συνομήλικους τους που δεν είχαν χρόνιο στρες.
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια δυνατή σχέση μεταξύ στρες και εγκεφαλικών επεισοδίων δεν είναι γνωστός. Παρά το γεγονός ότι και άλλες έρευνες παλαιότερα έδειξαν ανάλογα αποτελέσματα, δεν κατέστη δυνατό να αναγνωρισθεί ένας συγκεκριμένος βιολογικός παράγοντας, που να εξηγεί ικανοποιητικά την εν λόγω κατάσταση. Οι διάφορες υποθέσεις που προτείνονται, αφορούν τη βλάβη που πιθανόν να προκαλεί το στρες στις αρτηρίες. Οι ορμόνες του στρες μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης το στρες είναι δυνατόν να οδηγεί τους άντρες σε τρόπο ζωής που βλάπτει τον οργανισμό. Για παράδειγμα το στρες μπορεί να ωθεί πολλούς άντρες στο κάπνισμα, να τρώνε υπερβολικά και ανθυγιεινά.
Ένας κοινωνικοοικονομικός παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί για τη σχέση εγκεφαλικών και στρες, είναι το χαμηλό εισόδημα. Αν και δεν είναι όλοι οι ερευνητές που συμφωνούν με αυτή την υπόθεση, υπάρχει το ενδεχόμενο ότι το στρες που μπορεί να προκαλείται από το χαμηλό εισόδημα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτοί που έχουν πολύ στρες, δεν επισκέπτονται το γιατρό, να συμβάλλουν στην αυξημένη θνησιμότητα που παρατηρείται.
Εμείς θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία που έχουν οι μεγάλες και διαχρονικές αυτές έρευνες. Μας υπενθυμίζουν ότι ο τρόπος ζωής που έχουμε σήμερα με το υπερβολικό και χρόνιο στρες, με την πάροδο των ετών, φθείρουν ταχύτερα από ότι θα έπρεπε τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Οι άντρες φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτοι. Το μήνυμα που προκύπτει για τους άντρες αλλά φυσικά και για τις γυναίκες είναι ότι πρέπει να χαλαρώνουν, να ηρεμούν , να ξεκουράζονται για να μειώνουν τις πιθανότητες τους να υποστούν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.



www.medlook.net