Δευτέρα, Νοεμβρίου 19

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Εδώ και μια δεκαετία στηρίζει το ελληνικό κριθάρι

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Εδώ και μια δεκαετία στηρίζει το ελληνικό κριθάρι
Η ΑθηναϊκήΖυθοποιία πριν από 10 χρόνια ξεκίνησε το πρώτο, μεγαλύτερο αλλά και πιο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού στη χώρα μας, συνδυάζοντας
την επιστημονική κατάρτιση, την τεχνική υποστήριξη αλλά και την σταθερή δέσμευση της εταιρίας. Με τον τρόπο αυτό έχει επιτύχει προστιθέμενη αξία €60 εκατ. για την ελληνική οικονομία, τη δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα, αλλά και σημαντική αύξηση της στρεμματικής απόδοσης των συνεργαζόμενων παραγωγών.

Μέσω του Προγράμματος, από το 2014 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλύπτει το 100% των παραγωγικών της αναγκών με ελληνικό κριθάρι, ενώ φέτος για πρώτη χρονιά προχώρησε και σε εξαγωγή 11.000 τόνων βύνης σε Αυστρία και Ισραήλ, μετατρέποντας έτσι τους Έλληνες παραγωγούς σε προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας στο εξωτερικό.



Από το 2008 στηρίζει την ελληνική αγροτική παραγωγή

Ήταν το 2008 όπου με βασικό άξονα την καινοτομία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανέπτυξε το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στη χώρα μας, στηρίζοντας την ελληνική αγροτική παραγωγή. Μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, η εταιρία δημιούργησε μία πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για τα προϊόντα της και βασικό στόχο την 100% κάλυψη των αναγκών της σε ελληνικό κριθάρι ως πρώτη ύλη για τις δεκαέξι (16) μάρκες μπίρας που παράγει στη χώρα μας.



Καινοτομία στην πράξη με αριθμούς

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι αριθμοί είναι αυτοί που λένε την αλήθεια. Έτσι, για το πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μπορούμε να πούμε ότι:

- Συμμετέχουν 2.500 Έλληνες παραγωγοί σε 19 νομούς

- Από το 2008 έχει προμηθευτεί πάνω από 390.000 τόνουςβυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 65.000 εκ των οποίων το 2018

- Η καλλιεργήσιμη έκταση που χρησιμοποιείται,υπολογίζεται σε περίπου 170.000 στρέμματα ελληνικής γης, μία έκταση ίση με το νησί της Σαμοθράκης

- Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα €60 εκατ.

- Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας κυρίως στον αγροτικό τομέα

- Έχει συνεργασία με 27 συγκεντρωτές

- Λειτουργεί 5 πειραματικούς αγρούς για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού. Συνολικά έχουν δοκιμαστεί περισσότερες από 54 ποικιλίες κριθαριού. Από αυτές 17 από τις οποίες έχουν μπει στην παραγωγή.



Γιατί είναι σημαντική η συμβολαιακη καλλιέργεια; Απλά γιατί παρέχει σταθερό ετήσιο εισόδημα στους συμμετέχοντες αγρότες καθώς είναι εγγυημένηη απορρόφηση της παραγωγής τους. Με εξασφαλισμένη την τιμή αγοράς, από την στιγμή υπογραφή των συμβολαίων, άμεσηπληρωμή με την παραλαβή του κριθαριού, αλλά και πίστωση για την αγορά των σπόρων πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τους παραγωγούς και μάλιστα εν καιρώ κρίσης.

Ειδικά φέτος, ήταν τόσο καλή η παραγωγή που στην πρόβλεψη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι και η εξαγωγή πάνω από 10.000 τόνους βύνης στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Ισραήλ και την Αυστρία.

Με έμφαση στο μέλλον μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης

Δεν είναι μόνο τα χρήματα και η οικονομική απολαβή. Στους παραγωγούς παρέχεται παράλληλα τόσο συμβουλευτική υποστήριξη για τεχνικά θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όσο και εκπαίδευση σχετικά με πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών.

Η επιμόρφωση των παραγωγών πραγματοποιείται μέσω ειδικά προσαρμοσμένων σεμιναρίων σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, μέσω της λειτουργίας πειραματικών αγρών που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και του προγράμματος σποροπαραγωγής, οι παραγωγοί αποκτούν πρόσβαση σε νέες ποικιλίες κριθαριού που είναι αποδοτικότερες και αυξάνουν, ως εκ τούτου, το εισόδημά τους.

Κάθε σπόρος που μεστώνει το έδαφος είναι ένα μικρό θαύμα. Σε μια χώρα που η αγροτική παραγωγή μπορεί να αποτελεί και την λύση πολλαπλών προβλημάτων – όπως η ερήμωση της περιφέρειας, οι εναλλακτικές εργασίας και καριέρας για τους νέους που τώρα εισέρχονται στην αγορά εργασίας, αλλά και την ανάγκη εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας- η πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δείχνει έναν φωτεινό δρόμο κοινωνικής προκοπής που αφορά όλους μας.

Όχι μόνο για αυτούς που λατρεύουν την μπύρα, αλλά κυρίως αυτούς που θέλουν να κάνουν την κρίση ευκαιρία.