Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28

Στην “πρέσα” η Ελλάδα για 100 χρόνια κι όποιος αντέξει....

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ “DIE WELT” ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΤΙ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
zougla.gr
Στο χθεσινό «καμπανάκι» της Κομισιόν προς την Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της «Die Welt», σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, εάν δεν θέλει να χάσει ένα αξιοσέβαστο ποσό, μεταδίδει η Deutsche Welle σε κείμενό της στην ελληνική έκδοση.

«Υπερβολικά πολλά κόκκινα δάνεια και καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων: Ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης η Ελλάδα παραμένει υπό τη στενή παρακολούθηση της Ε.Ε. Εάν η Αθήνα δεν προσπαθήσει περισσότερο, τότε κινδυνεύει να χάσει πολλά χρήματα» επισημαίνει εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής «Welt» που αναφέρεται στην Β' έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν την Τετάρτη.
H εφημερίδα σχολιάζει ότι τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού πέρυσι ήταν η μοναδική καλή είδηση των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα. «[…] Από οικονομική σκοπιά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο ήλπιζαν οι διεθνείς πιστωτές, οι οποίοι με δάνεια άνω των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ έσωσαν την Ελλάδα πολλές φορές από τη χρεοκοπία».

Μια «καλή συμβουλή» προς την Ελλάδα
Σύμφωνα με την «Die Welt,» κατά τον χθεσινό τους απολογισμό για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί παρέπεμψαν σε μια σειρά αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας: «[…] στο υψηλό δημόσιο χρέος, στον υπέρογκο αριθμό κόκκινων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, στο γεγονός ότι παρά τη μείωση η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά και στις κακές οικονομικές προοπτικές […]. Το σημαντικότερο όμως είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτό και οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας και καλούν την Αθήνα να παραμείνει σε (μεταρρυθμιστική) τροχιά».
Στις 11 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ένα υπό όρους συμπεφωνημένο μπόνους ύψους ενός δις ευρώΌπως σχολιάζει η εφημερίδα, «πρόκειται για μια καλή συμβουλή προς την Ελλάδα. Διότι θα ήταν η πρώτη που θα βίωνε τις συνέπειες ενδεχόμενης κωλυσιεργίας. Στις 11 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ένα υπό όρους συμπεφωνημένο μπόνους ύψους ενός δις ευρώ. Από τις 16 μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε η Αθήνα έναντι των Βρυξελλών υλοποιήθηκαν μόλις τα δύο τρίτα».
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται αισιόδοξος για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, παρά την κριτική που ασκείται, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα.
Πηγή: Deutsche Welle