Φινλανδή απογειώνει το βελονάκι -Πλέκει τα πορτραίτα αντί να βγάλει φωτογραφίες [εικόνες]

ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Εργο της Λίισα Χιετάνεν, φωτογραφίες: liisahietanen.squarespace.com
Εργο της Λίισα Χιετάνεν, φωτογραφίες: liisahietanen.squarespace.com


Το κροσέ, ή πλεκτό με βελονάκι, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο.
Η Φινλανδή Λίισα Χιετάνεν απογείωσε την τέχνη του κροσέ στη στρατόσφαιρα: τα αντίγραφα μελών της οικογένειάς της και φίλων της – αντίγραφα, σε κροσέ – έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χιετάνεν, η οποία πλέκει από 10 χρόνων, ζει στο Hämeenkyrö της Φινλανδίας και παρουσιάζει ρέπλικες των συγχωριανών της.
Φτιάχνει με βελονάκι απολύτως ρεαλιστικές «ανθρώπινες» φιγούρεςΦτιάχνει με βελονάκι απολύτως ρεαλιστικές «ανθρώπινες» φιγούρες
Αρχικά, παίρνει τα μέτρα των μοντέλων της και, στη συνέχεια, τα βάζει να ποζάρουν μπροστά στον φωτογραφικό φακό. Μελετά τη φωτογραφία για να δημιουργήσει το πλεκτό «γλυπτό» της. Κατασκευάζει έναν μεταλλικό σκελετό, και αρχίζει να τον καλύπτει χρησιμοποιώντας μια ευρύτατη γκάμα τεχνικών του κροσέ. Αποτέλεσμα (μετά από μήνες δουλειάς); Απολύτως ρεαλιστικές «ανθρώπινες» φιγούρες.
Κατασκευάζει έναν μεταλλικό σκελετό, και αρχίζει να τον καλύπτει χρησιμοποιώντας το βελονάκιΚατασκευάζει έναν μεταλλικό σκελετό, και αρχίζει να τον καλύπτει χρησιμοποιώντας το βελονάκι
«Προσεγγίζω το θέμα μου διαρκώς, σε βάθος χρόνου, και αυτό επιτρέπει στο πορτρέτο να βρει σιγά σιγά τον χαρακτήρα του» εξηγεί η Λίισα. «Κάθε μέρα, συναντάω στον δρόμο τους ίδιους γνωστούς άγνωστους, και ο κοινός μας κόσμος έχει το μέγεθος ενός μικρού χωριού. Αναπαριστώ την τωρινή στιγμή, απεικονίζοντας το δικό μου περιβάλλον. Ταυτόχρονα, όμως, βγάζω στην επιφάνεια κάτι που είναι κοινό σε όλους μας».
Της αρέσει να παρουσιάζει ρέπλικες των συγχωριανών τηςΤης αρέσει να παρουσιάζει ρέπλικες των συγχωριανών της
Της ποζάρουν και εκείνη τους πλέκει Της ποζάρουν και εκείνη τους πλέκει