Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14

Οι χρυσοπληρωμένοι υπάλληλοι της Ε.Ε.

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νικου Χρυσολωρα Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μερίδας του γερμανικού Τύπου, με αφορμή δημοσιεύματα των εφημερίδων Frankfurter Allgemeine και Die Welt am Sonntag, ότι χιλιάδες ευρωϋπάλληλοι λαμβάνουν μισθούς υψηλότερους της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ανάλογες αιχμές άφησε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας δημοσιεύματα πως 3.000 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ετήσιες απολαβές μεγαλύτερες του πρωθυπουργού της χώρας, Μαρκ Ρούτε.
Οργισμένη ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο θέμα, κατά τη διάρκεια του χθεσινού τακτικού μπρίφινγκ. Χαρακτήρισε παραπλανητικά τα εν λόγω ρεπορτάζ, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη διάφορα επιδόματα και φοροαπαλλαγές που δικαιούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μετά τα επιδόματα, οι αποδοχές της κυρίας Μέρκελ ξεπερνούν τις 21.000 ευρώ τον μήνα και κανένας υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει τέτοιο μισθό.
Υπογράμμισε, δε, ότι η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με τους δημοσίους υπαλλήλους στο εσωτερικό των κρατών-μελών, αλλά με τους διπλωμάτες, καθώς οι ευρωϋπάλληλοι εργάζονται εκτός της χώρας καταγωγής τους, είναι καταρτισμένοι, πολύγλωσσοι, πληρώνουν φόρο εισοδήματος έως και 45% και πολύ μεγάλες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ασφαλιστικές εισφορές (11,5% του βασικού μισθού).
Ο εκπρόσωπος άφησε αιχμές μάλιστα για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που «δεν δημοσιοποιούν τους μισθούς των διπλωματών τους για να γίνουν οι συγκρίσεις» και υποστήριξε ότι οι μισθοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι παρόμοι ή μικρότεροι σε σχέση με άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Απέδωσε δε τα δημοσιεύματα στο «παιχνίδι που γίνεται πριν από κάθε σύνοδο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» και υπενθύμισε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει μείωση των αποδοχών των στελεχών της, αλλά τα κράτη-μέλη δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους.
Σημειώνεται ότι ο εισαγωγικός βασικός μισθός για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι 2.300 ευρώ τον μήνα και φθάνει τις 16.000 ευρώ για τα διευθυντικά στελέχη της ανώτατης κλίμακας.
Επιπλέον, όσοι ευρωϋπάλληλοι εργάζονται εκτός της χώρας καταγωγής τους (η συντριπτική πλειονότητα) λαμβάνουν και επίδομα εξωτερικού ίσο με το 16% του βασικού μισθού. Στις απολαβές αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα επιδόματα τέκνων, σχολείου κ.λπ.
Μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους έχουν και οι ευρωβουλευτές: πέραν του βασικού μεικτού μισθού των 7.900 ευρώ μηνιαίως, οι ευρωβουλευτές μας δικαιούνται επιπλέον 4.300 ευρώ για τη λειτουργία του γραφείου τους και άλλες 20.000 ευρώ τον μήνα για τη γραμματειακή, διοικητική κ.λπ. υποστήριξή τους με προσωπικό.
Τέλος, οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμείβονται με σχεδόν 20.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Βαν Ρομπέι με περίπου 25.000 ευρώ τον μήνα. Η ηλικία συνταξιοδότησης στην Ε.Ε. είναι τα 63 έτη, αν και προβλέπεται πρόωρη συνταξιοδότηση στα 55. Δικαίωμα συνταξιοδότησης έχουν όσοι εργάστηκαν για τουλάχιστον 10 έτη στα ευρωπαϊκά όργανα.
 kathimerini.gr