Τρίτη, Μαρτίου 19

Δαλάι Λάμα | 42 μαθήματα ζωής και αρχές που βοήθησαν τον Δαλάι Λάμα να διατηρήσει την θετική στάση του και τη λογική θεώρηση του κόσμου

`Δώστε σε όσους αγαπάτε φτερά να πετάξουν, ρίζες για να γυρίσουν πίσω και λόγους για να μείνουν...`-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
.klik.gr
 Δώστε σε όσους αγαπάτε φτερά να πετάξουν, ρίζες για να γυρίσουν πίσω και λόγους για να μείνουν...`-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Δαλάι Λάμα... Όλοι μας έχουμε ακούσει για εκείνον...Γνωρίζουμε όμως ποιός είναι, την ιστορία του και τη φιλοσοφία του;
Πρόκειται για τον τίτλο που δίνεται στον έναν από τους δύο ηγέτες του Λαμαισμού (Βουδισμού του Θιβέτ) (ο άλλος ηγέτης είναι ο Παντσέν Λάμα). Είναι ένας συνδυασμός της Μογγολικής λέξης "Δαλάι - η σημασία του είναι "ωκεανός"-
και της Θιβετιανής λέξης "μπλα-μα" (μπ δασύ) - η σημασία του είναι "γκουρού", "δάσκαλος".
Τον Δαλάι Λάμα, τον πήραν από το πατρικό σπίτι του όταν ήταν μόλις 6 ετών. Στα 15 του χρόνια  έπρεπε να γίνει στρατιωτικός διοικητής και διπλωμάτης. Δέκα χρόνια αργότερα,  αναγκάστηκε να φύγει από το Θιβέτ για την Ινδία. Μέχρι το 1950, ο Δαλάι Λάμα ήταν ο πολιτικός αρχηγός του Θιβέτ. Θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει στη γη τη ζωντανή ενσάρκωση του Βαδισάτβα Αβαλοκιτέσβαρα- μια από τις μορφές του Βούδα και συγκεκριμένα η μορφή του ελέους.Η πνευματική δικαιοδοσία του Δαλάι Λάμα επεκτείνεται και πέρα από το Θιβέτ ως τη Μογγολία, σε ένα μέρος της Κίνας και στα Βασίλεια του Μπουτάν και του Σικκίμ. Έως το 1959 η έδρα του Δαλάι Λάμα ήταν η πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα.
Ο Δαλάι Λάμα, τώρα πια, έχει μεγαλώσει. Μπορεί να έζησε μια δύσκολη ζωή... Μπορεί να έχει ρυτίδες στο πρόσωπό του. Αυτό όμως που αντικρίζει όποιος την κοιτά, είναι η λάμψη στα ελπιδοφόρα μάτια του. Υπάρχουν άνθρωπου οι οποίοι προσδοκούν περισσότερο από 50 χρόνια να ακούσουν τα σοφά λόγια του και να δουν τις πράξεις του.
Εκείνος, ακολουθεί μια θετική στάση ζωής... Πώς το κατάφερε αυτό; Θα καταλάβετε γνωρίζοντας τη σοφία του μέσα από τα λόγια που ακολουθούν... Πρόκειται για μαθήματα ζωής για κάθε άνθρωπο πάνω στη γη...
1. Να είσαι ευγενικός όποτε μπορείς-δηλαδή πάντα.
2.Να είσαι καλός όποτε αυτό είναι δυνατό. Πάντα είναι δυνατό.
3.Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς θρησκεία και διαλογισμό, αλλά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς ανθρώπινη αγάπη.
4.Το να ζεις καλά έρχεται με τις πράξεις, όχι με την προσευχή.
5.Η αλαζονεία μπορεί να δικαιολογηθεί. Είναι το αποτέλεσμα είτε χαμηλής αυτοεκτίμησης ή λόγω προσωρινών και επιπόλαιων πράξεων.
6.Κάθε μέρα επιλέξτε μερικές ώρες μοναξιάς για να βρεθείτε με τον εαυτό σας.
7.Ανοίξτε τα χέρια στις αλλαγές, αλλά μην ξεφεύγετε από τις αξίες σας.
8.Θυμηθείτε ότι η σιωπή, μερικές φορές, είναι η καλύτερη απάντηση.
9.Όταν κάποιος αισθάνεται ότι όλα στην ζωή του πάνε στραβά, αυτό σημαίνει ότι κάτι όμορφο θα συμβεί σύντομα.
10.Οι άνθρωποι υπάρχουν για να αγαπιούνται, τα πράγματα υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται. Ο κόσμος είναι σε χάος γιατί αυτά τα δυο είναι ανάποδα.
11.Η έννοια της συμπόνιας δεν σχετίζεται με την θρησκεία. Είναι μια παγκόσμια έννοια. Η ύπαρξή της είναι η μοναδική προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
12.Εάν μπορείς να βοηθήσεις, πρέπει να το κάνεις. Εάν δεν μπορείς, τουλάχιστον μην βλάπτεις.
13.Κρίνετε την επιτυχία σας με εκείνα που έπρεπε να παραιτηθείτε και όχι με εκείνα που αποκτήσα
14.Υπάρχουν δυό μέρες του χρόνου που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Η μια ονομάζεται χτες και η άλλη αύριο η μέρα που μπορείς να κάνεις κάτι είναι σήμερα.
17.Δεν χρειάζονται ναοί, δεν χρειάζονται πολύπλοκες φιλοσοφίες. Ο νους και η καρδιά μου είναι οι ναοί μου· η φιλοσοφία μου είναι η καλοσύνη.
18.Δεν γιορτάζω τα γενέθλια. Για μένα, δεν υπάρχει διαφορά από τις άλλες ημέρες. Κατά κάποιο τρόπο κάθε ημέρα είναι ημέρα γέννησης. Κάθε μέρα που ξυπνάτε το πρωί, όλα είναι φρέσκα και καινούργια και ο μόνος στόχος για την νέα μέρα είναι να διδαχθείτε κάτι σημαντικό.
19.Η θρησκεία μου είναι πολύ απλή. Η θρησκεία μου είναι η καλοσύνη.
20.Η ευτυχία δεν είναι κάτι έτοιμο. Προέρχεται από τις δικές σας ενέργειες.
21.Ο στόχος στην ζωή είναι να είσαι χαρούμενος.
22.Αν μπορείς, να βοηθάς τους άλλους. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, τουλάχιστον μην τους προκαλείς κακό.
23.Αν θέλεις οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι να είσαι συμπονετικός. Αν θες εσύ να είσαι ευτυχισμένος, να είσαι συμπονετικός.
[img class="img-responsive" src="https://www.klik.gr/uploads_image/2017/03/16/p1bbb6pgo35iv2n817is1e74him4_900.jpg">
25.Εξασκηθείτε στην υπομονή, την επιδίωξη του σκοπού σας και την συμπόνια.
26.Πιστεύω ότι η μόνη αληθινή θρησκεία είναι να έχεις καλή καρδιά.
27.Ο ύπνος είναι ο καλύτερος διαλογισμός.
28.Αν έχεις μια ιδιαίτερη πίστη ή θρησκεία, αυτό είναι καλό. Αλλά μπορείς να επιβιώσεις και χωρίς αυτά.
29.Αν θέλεις οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι, να είσαι συμπονετικός. Αν θες εσύ να είσαι ευτυχισμένος, να είσαι συμπονετικός.
30.Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο στην τεχνολογία και να μην γίνουμε σκλάβοι της.
31.Ζήστε μια καλή και έντιμη ζωή, γιατί όταν γεράσετε και σκεφθείτε τη ζωή σας θα έχετε τη δυνατότητα να την απολαύσετε για δεύτερη φορά.
32.Μια ήρεμη και γεμάτη αγάπη ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι τα θεμέλια για την ζωή σας.
33.Στις διαφωνίες με αγαπημένα πρόσωπα, χειριστείτε μόνο την συγκεκριμένη κατάσταση. Μην φέρνετε θέματα από παρελθόν.
34.Η μεγάλες ευκαιρίες ξεκινάνε πάντα από τους ανθρώπους, η βάση για την ειρήνη στον κόσμο είναι αυτή η εσωτερική γαλήνη και ηρεμία που βρίσκεται στην καρδιά του κάθε ένα μας. Ο κάθε ένας από εμάς συνεισφέρει.
35.Η Θρησκεία μου είναι πολύ απλή. Θρησκεία μου είναι η καλοσύνη.
36.Αν νομίζετε ότι είστε πολύ μικροί για να κάνετε τη διαφορά, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με ένα κουνούπι.
37.Δώστε σε όσους αγαπάτε φτερά να πετάξουν, ρίζες για να γυρίσουν πίσω και λόγους για να μείνουν.
38.Ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευθύνη για όλη την ανθρωπότητα. Αυτό είναι το θεμέλιο της δικής μου απλής θρησκείας. Δεν έχουμε ανάγκη ναούς και πολύπλοκες φιλοσοφίες. Το μυαλό και η καρδιά μας είναι οι ναοί μας, η φιλοσοφία μας είναι η καλοσύνη μας.
39.Μοιραστείτε τις γνώσεις σας. Αυτός είναι ο τρόπος για να πετύχετε την αθανασία.
40.Να είστε ευγενικοί με την Γη.
41.Σεβασμό για τον εαυτό σου. Σεβασμό για τους άλλους.
42.Να έχετε τηνευθύνη για όλες τις ενέργειές σας.Να θυμάστε ότι όταν κάποιες φορές δεν παίρνετε εκείνο που θέλετε αυτό οφείλεται στο υπέροχο παιχνίδι της τύχης