Παρασκευή, Μαρτίου 29

Τσακαλώτος: Αν έχεις πάρει δάνειο, μπορεί και να χάσεις το σπίτι – Κανονικότητα οι πλειστηριασμοί

73f8604490-660x330
Κυνικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, περιγράφοντας τους… αμείλικτους νόμους της αγοράς στη συζήτηση στη Βουλή επί της ρύθμισης για την α’ κατοικία.
«Η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο. Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει
αυτό το ρίσκο και να το χάσεις» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφήνοντας άφωνους τους παρόντες βουλευτές.
Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα με ένα παράδοξο σχήμα, προσπάθησε να αποδείξει ότι οι πλειστηριασμοί σημαίνουν «κανονικότητα», ενώ η προστασία απ’ αυτούς… το αντίθετο. Εξηγώντας τον συλλογισμό του αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2009 σε «συνθήκες κανονικότητας» υπήρξαν 56.000 πλειστηριασμοί, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις, ενώ το 2012 «η μη κανονικότητα» επέβαλλε τον «Νόμο Κατσέλη».
«Το 2009 υπήρχαν 56.000 πλειστηριασμοί και δεν υπήρχε ούτε κίνημα από το ΚΚΕ ούτε κίνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον αυτών των πλειστηριασμών, γιατί ήταν μία κανονική περίοδος με ανάπτυξη και ο κόσμος ήξερε ότι μπορούσε να πάρει ένα δάνειο και αν δεν μπορούσε να το ξεπληρώσει, θα είχε κάποιο πρόβλημα.
Αυτό που έγινε στην κρίση είναι ότι με τον «νόμο Κατσέλη» και όπως τον αλλάξαμε, δεν είμαστε στην κανονικότητα. Είναι μια περίοδος που ένας κόσμος είχε ένα σχέδιο ζωής που τώρα δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει για άλλους λόγους, όχι γιατί έγινε κακοπληρωτής, όχι διότι αποφάσισε ότι δεν τον νοιάζει να πληρώσει, αλλά επειδή οι συνθήκες άλλαξαν.makeleio.gr/