Γιατί δεν αποσύρουν οι Σκοπιανοί τους χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας»;

Τους αλυτρωτικούς χάρτες με τη «Μεγάλη Μακεδονία» του πανσλαβισμού απαιτεί να
εξαφανιστούν από τα σχολεία η ελληνική πλευρά.
Όπως δήλωσε σε σκοπιανά ΜΜΕ ο επικεφαλής της σκοπιανής ομάδας, πρέσβης Γκάμπερ, στο επίκεντρο της επόμενης συνάντησης της Ελληνο-σκοπιανικής Επιτροπής θα είναι τα σχολικά βιβλία της ιστορίας και της γεωγραφίας στην πρωτοβάθμια

εκπαίδευση.
Σημείωσε, ότι δεν γνωρίζει ακόμη ποιες θα είναι οι άμεσες απαιτήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, ούτε

έχει διευκρινισθεί η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης των ειδικών.

Στη συνέντευξή του, στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, διευκρίνισε ότι αναμένεται να ανοίξει συζήτηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον ορισμό του αλυτρωτισμού.

Η Ελλάδα στην προηγούμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ζήτησε να επανεξετασθεί όλο το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων που αναφέρεται σε αλυτρωτικά θέματα, σε αρχαιοελληνικά σύμβολα και σε χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας.

Ο πρέσβης Γκάμπερ, συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεξέταση των χαρτών και των χαρακτήρων στα βιβλία, αλλά πρέπει να τηρηθούν σε αυτά τα διεθνή πρότυπα.

«Αυτό που εμείς επιμένουμε είναι να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία, ειδικά ό, τι έχει κωδικοποιηθεί σε διεθνή έγγραφα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως αναφέρεται στη συμφωνία και ό, τι είναι σύγχρονο σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων», δήλωσε στη συνέντευξή του ο πρέσβης.

Ο Γκάμπερ σημειώνει ότι η κύρια παρατήρηση των Ελλήνων, για τα σχολικά εγχειρίδια, είναι «η αναφορά του εδάφους ως εθνικού (που δεν πρέπει να αναφέρεται έτσι), αλλά, ταυτόχρονα (οι Έλληνες) στα βιβλία τους δεν αναφέρουν την ύπαρξη μακεδονικού λαού ή μακεδονικής γλώσσας, αποφεύγουν ακόμη και τον ορισμό Σλαβομακεδόνες, όταν πρόκειται για το έθνος μας».

«Συνεπώς, οι λύσεις και οι φόρμουλες που θα αποτελέσουν μέρος των εγχειριδίων», εξηγεί ο πρέσβης, «θα πρέπει να εκφράζουν την πραγματικότητα και να είναι σύμφωνες με τη Συμφωνία, και ταυτόχρονα να είναι θετικές και πολιτισμένες και να παρουσιάζουν νέες εμπειρίες στα Βαλκάνια».

Ας ξηλώσουν τώρα τους αλυτρωτικούς χάρτες από τα σχολεία, όπως είναι υποχρεωμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πώς θα τους αποκαλούν τα ελληνικά βιβλία επίσης προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επιτρέπει στους Έλληνες να αποκαλούν τον λαό του (και όχι έθνος) όπως προηγουμένως.

Εξάλλου κι αυτοί δεν μας αποκαλούν Έλληνες, «Γκ’ρτσοι» μας φωνάζουν. Τι θα γίνει τώρα;

Να συμμαζευτεί ο πρέσβης Γκάμπερ γιατί δεν τον βλέπουμε να έχει μέλλον στην Επιτροπή.

pentapostagma.gr