Πέμπτη, Μαρτίου 7

Θανος Τζημερος¨: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να πιάσει ούτε μια βαλσαμωμένη φραγκόκοτα

Όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα…


kourdistoportocali.comΓιατί, ψέματα είπε ο κύριος καθηγητής; Δεν πιάνει πουλιά στον αέρα ο πανέξυπνος νέος της φωτογραφίας; Αμέσως να κατηγορήσετε! Διαβάστε πρώτα όλη τη συνέντευξη. Λέει κι άλλα σοφά πράγματα ο κύριος καθηγητής. Να, ότι υπάρχουν μερικά στελέχη της κυβέρνησης με “έντονα στοιχεία σταλινισμού και μη ελευθερίας της έκφρασης”. Mερικά. Δηλαδή τα λιγότερα. Τα περισσότερα περνάν τις εξετάσεις.
Τώρα, πώς ο πανέξυπνος Τσίπρας που πιάνει πουλιά στον αέρα
έκανε υπουργούς ανθρώπους με έντονα στοιχεία σταλινισμού δεν το διευκρίνισε ο κύριος καθηγητής. Όπως δεν διευκρίνισε το γιατί ανέδειξε άλλα στελέχη που τα θεωρεί γραφικά όπως ο Γιάνης, η Ζωή κι ο Παναής. Ίσως επειδή δεν ήταν πουλιά. Γιατί όταν ασχολείσαι πολύ με τα θέματα του αέρα, στα επίγεια έχεις κάποιες δυσκολίες.
Αλλά να μην ανησυχούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα γνήσιο ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό κόμμα που στηρίζεται στον κοινοβουλευτισμό, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ευρώπη. Καρατσεκαρισμένο. Γι’ αυτό, ενοχλείται ο κύριος καθηγητής όταν ακούει να τους αποκαλούν σούργελα. Γιατί σούργελο, λέει, στα τούρκικα σημαίνει ένα πολύ βρώμικο πανί που χρησιμοποιείται από τις γυναίκες κάποιες δύσκολες μέρες. Δεν ξέρω αν οι συνταγματολόγοι διδάσκουν κι ετυμολογία, πάντως το σούργελο και ως λέξη και ως ιδιότητα είναι γνησίως ελληνικό: αυτός που σύρει το γέλιο, ο καταγέλαστος, ο φαιδρός που λέγαν κάποτε σε κομψά Ελληνικά. Και δεν μπορείς να αποκαλείς σούργελα αυτούς που πάνε να απορροφήσουν το ΚΙΝΑΛ! Διότι τότε είναι σαν να παραδέχεσαι ότι το ΚΙΝΑΛ έχει σουργελοπροδιαγραφές.
Να θυμίσω ότι ο κύριος καθηγητής ήταν ο εμπνευστής της διαδικασίας εκλογής προέδρου κόμματος χωρίς να υπάρχει κόμμα. Για το ΚΙΝΑΛ λέμε, και την φοβερή επιτυχία της ίδρυσής του. Δεν αστειεύομαι, ο στόχος επετεύχθη. Να αλλάξει ΑΦΜ δεν ήθελε το ΠΑΣΟΚ; Να μην πληρώσει τα χρέη δεν ήθελε; Μια χαρά τα κατάφερε. Τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σύμφωνα με τον κύριο καθηγητή σε ευρωπαϊκό κόμμα, γιατί η χώρα να έχει δύο προοδευτικά ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα; Αδικαιολόγητη πολυτέλεια. Να τα κάνουμε ένα να τελειώνουμε. Τον ενοχλεί επίσης τον κύριο καθηγητή που κάποιοι τα χώνουν χοντρά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κακό πράγμα, βρε παιδί μου, η επιθετικότητα! Και μάλιστα όταν έχει ως στόχο ένα κόμμα τόσο ήπιο, τόσο συναινετικό, τόσο πολιτισμένο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Που ουδέποτε είπε κακή κουβέντα για τους αντιπάλους του. Με το “σεις” και με το “σας” τούς είχε. Και τώρα, να γίνεται στόχος κάποιων “γενίτσαρων”; Έτσι τους αποκάλεσε ο κύριος καθηγητής όσους τα έχουν πάρει στο κρανίο με αυτούς τους άκακους, τους άγιους ανθρώπους. Μπορείς να είσαι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής προσωποποιημένης; Αυτής που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δυσκολευτήκατε να το καταλάβετε.
Βέβαια, δεν συμφωνούν όλοι οι συριζαίοι με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά ο κύριος καθηγητής μας καθησυχάζει, διότι υπάρχει η εγγύηση που λέγεται Τσίπρας. Που, επιπλέον, είναι πολύ γοητευτικός και πολύ συμπαθής. Όπως ο Παπαντρέας. Γοήτεψε κοτζάμ κύριο καθηγητή δεν θα γοητέψει αυτόν που φώναζε “μόνο ΠΑΣΟΚ”; Κι ας πριμοδοτεί το πολιτικό έγκλημα στο πρόσωπο του Κουφοντίνα. Δεν το κάνει αυτό ο Τσίπρας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας είναι κάτι σαν τον Πρόεδρο της Συριζοκρατίας. Απλώς προεδρεύει. Ανεύθυνος. Οι άλλοι κάνουν τις κουτσουκέλες. Οι μερικοί σταλινικοί. Ο Τσίπρας είναι στο σωστό μέρος, διαπίστωσε ο κύριος καθηγητής. Δηλαδή αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ευρώπης. Για ποιον λόγο; Για έναν λόγο που μόνο καθηγητές τέτοιου κύρους μπορούν να επισημάνουν: γιατί, λέει, είναι νέος! Εμ, πες το ντε, και είχαμε αρχίσει να προβληματιζόμαστε! Είναι νέο το παιδί, άρα είναι στο σωστό μέρος. Πώς λέμε ράβδος εν τη γωνία, άρα βρέχει; Έτσι.
Εγώ, πάλι, θα θεωρούσα ότι είναι στο σωστό μέρος αν τον έβλεπα στον Κορυδαλλό ή στο Δαφνί, αλλά δεν έχω την ευρύτητα της σκέψης του κυρίου καθηγητή, ούτε την ευθυκρισία του. Γι’ αυτό κάνω λάθος θεωρώντας ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να πιάσει ούτε βαλσαμωμένη φραγκόκοτα. Όμως γι’ αυτό είναι οι καθηγητές. Για να τους διαβάζουμε και να μορφωνόμαστε.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Αλιβιζάτου εδώ!