Κυριακή, Απριλίου 28

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή εορτή και πώς καθορίζεται

Είναι γνωστό πως σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, το Πάσχα είναι κινητή εορτή αλλά πέφτει πάντα άνοιξη. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;
Στην πραγματικότητα, το Πάσχα καθορίζεται από το εβραϊκό ημερολόγιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη Βίβλο, ο θάνατος, η ταφή και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού συνέβη μετά την εβραϊκή γιορτή του Πάσχα και οι πιστοί ήθελαν να το γιορτάζουν έτσι.

Ωστόσο, αυτό είναι λίγο δύσκολο γιατί το εβραϊκό ημερολόγιο βασίζεται σε σεληνιακούς κύκλους, ενώ οι χριστιανικοί πολιτισμοί βασίζονται στον ήλιο. Ένα ηλιακό έτος έχει περίπου 365 ημέρες και ένα σεληνιακό έτος έχει περίπου 354 ημέρες, έτσι η συνεργασία αυτών των δύο μπορεί να είναι περίπλοκη.
Το Πάσχα αλλάζει κάθε χρόνο επειδή υπολογίζεται από την πρώτη πανσέληνο μετά την αέρινη ισημερία- την ημέρα της άνοιξης δηλαδή που η νύχτα και η μέρα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια.
Αρχικά, η χριστιανική Εκκλησία όρισε ότι το Πάσχα θα πέφτει την πρώτη Κυριακή αμέσως μετά την εαρινή ισημερία. Ωστόσο, για να δημιουργήσει ένα πιο τυποποιημένο σύστημα, το 1583 οι αστρονόμοι δημιούργησαν έναν πίνακα στον οποίο καθόρισαν όλες τις μελλοντικές Εκκλησιαστικές πανσελήνους. Έτσι, η πανσέληνος καθορίστηκε την 14η ημέρα του σεληνιακού μήνα.
Από το 1583, η πανσέληνος του Πάσχα – ή αλλιώς η πασχαλινή πανσέληνος – έχει καθοριστεί με βάση αυτούς τους ιστορικούς πίνακες, και είναι η πρώτη πανσέληνος μετά τις 20 Μαρτίου.Έτσι το Πάσχα γιορτάζεται πάντα την πρώτη Κυριακή αμέσως μετά την πανσέληνο τις 20 Μαρτίου.
Η πασχαλινή πανσέληνος μπορεί να διαφέρει μέχρι και δύο ημέρες από την ημερομηνία της πραγματικής πανσελήνου. Αυτός είναι ο λόγος που το Πάσχα κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 22 Μαρτίου με 25 Απριλίου στον Δυτικό Χριστιανισμό.