Τετάρτη, Απριλίου 17

Λομπέλια-Lobelia inflata: Αποχρεμπτικό-Καθαρίζει τους πνεύμονες, ιδανικό δια Άσθμα, Βρογχίτιδα, ΧΑΠ

Λομπέλια-Lobelia inflata: Αποχρεμπτικό-Καθαρίζει τους πνεύμονες, ιδανικό δια Άσθμα, Βρογχίτιδα, ΧΑΠ

Λομπέλια-Lobelia inflata: Αποχρεμπτικό-Καθαρίζει τους πνεύμονες, ιδανικό δια Άσθμα, Βρογχίτιδα, ΧΑΠ
Άλλες ονομασίες: Λοβελία
Βασικές Ιδιότητες: Διεγερτικό του αναπνευστικού συστήματος, Αντιασθματικό, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, εμετικό.
Χρήσεις: για το Βρογχικό Άσθμα, για Βρογχίτιδα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Βήχα

Πως χρησιμοποιείται:
Τα ξηρά φύλλα της Λομπέλιας ως έγχυμα: μισό κουταλάκι του γλυκού Λομπέλια σε 1 φλιτζάνι νερό για 10-15′. Πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό-Να γίνεται η χρήση της με προσοχή σε παιδιά κάτω των 6 ετών,
Να αποφεύγεται η χρήση της Λομπέλιας κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχόμενα για πρισσότερο από ένα μήνα.
www.yperikon.gr
Αποχρεμπτικό βότανο λοβηλίας απο τη Nature’s Αnswer. Ανακουφίζει απο αναπνευστικά προβλήματα, χαλαρώνει τους βρογχικούς μύες απομακρύνει τις τοξίνες απο τους πνεύμονες και δημιουργεί αποστροφή απο το τσιγάρο βοηθώντας να σταματήσετε το κάπνισμα μια για πάντα.
Η Λοβηλία (Lobelia) έχει ενταχθεί στην συμβατική ιατρική από τις αρχές του 18ου αιώνα. Άρχισε να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άσθματος και της βρογχίτιδας διότι είχε αντισπασμωδικές και αποχρεμπτικές δράσεις. Το Lobelia περιέχει αλκαλοειδή (λοβηλίνες) τα οποία έχουν παρόμοια επίδραση με εκείνα της νικοτίνης στο τσιγάρο γι αυτό και είναι περιζήτητο απο αυτούς που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα δια παντός. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η Λοβηλία διεγείρει το κέντρο της αναπνοής προκαλώντας εντονότερη και βαθύτερη αναπνοή, δημιουργεί μια ισχυρή αποστροφή απο τον καπνό και ναυτία στους καπνίζοντες. Οι πνεύμονες καθαρίζουν απο την πίσσα μέσω της αποχρεμπτικής δράσης του βοτάνου ενώ παράλληλα αποτοξινώνει το αίμα απο τα βαρέα μέταλλα και τη νικοτίνη. Η Nature’s Answer δημιούργησε το απόσταγμα του βοτάνου Lobelia σε ομοιοπαθητική μορφή έτσι ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
http://www.fisiokinesis.gr/kapnisma/lobelia.html
Μονοετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά, με λογχοειδή φύλλα και γαλανά άνθη με γραμμώσεις. Περιέχει καρβοξυλικά οξέα και αλκαλοειδή. Το βότανο με την ισχυρή αντισπασμωδική του δράση, μπορεί και διεγείρει
την διαδικασία της αναπνοής με αποτέλεσμα την καλύτερη και ευκολότερη λειτουργία. Χαλαρώνει τους μικρούς βρογχικούς μύες, ανοίγοντας τους αεραγωγούς και διεγείροντας την αναπνοή και την αποβολή των συσσωρευμένων φλεμάτων. Εξωτερικά το έγχυμα του βοτάνου μπορεί να τοποθετηθεί σε μυϊκές εντάσεις και πιασίματα. Μπορεί να καπνιστεί ως υποκατάστατο του καπνού, γιατί έχει σχεδόν ίδιες ιδιότητες με την νικοτίνη.
http://botanakaiygeia.blogspot.com/2014/04/lobelia.html#ixzz5k9yjRuDp
Χρήσιμα μέρη: τα εναέρια τμήματα.
Συστατικά: αλκαλοειδή (λοβελίνη, ισολοβινίνη, λοβελανιδίνη, λοβιναλίνη), ένα όξινο γλυκοζίδιο (λοβελακρίνη), ένα στυφό πτητικό έλαιο(λαβελιανίνη), ρητίνη, κόμμι, λίπη, χελιδονικό οξύ.
Κύριες χρήσεις: Ιατρική. Άσθμα, κοκίτης. Μυϊκοί σπασμοί, διαστρέμματα. Η λομπέλια υιοθετήθηκε από τη Φυ-σιοϊατρική σχολή της βοτανολογίας ως το βασικό χαλαρωτικό της φάρμακο. Τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση των πόνων που προξενούνται από σπασμούς, πράγμα που το επιτυγχάνει χαλαρώνοντας τους ιστούς μάλλον παρά προξενώντας κάποιο ναρκωτικό αποτέλεσμα ,όπως το όπιο. Είναι πολύ χρήσιμη στο άσθμα και τη βρογχίτιδα, μια και δρα ως αποχρεμπτικό.
Η λοβελίνη, ένα από τα βασικά αλκαλοειδή του φυτού, διεγείρει το αναπνευστικό σύστημα, ενώ η ισολοβινί-νη δρα χαλαρωτικά. Αναφέρεται για τη λοβελίνη πως διαθέτει πολλές από τις φαρμακολογικές ιδιότητες της νικοτίνης, αφού πρώτα διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ύστερα, διαδοχικά, το καταστέλλει ισχυρά. Οι βορειοαμερικανοί Ινδιάνοι την κάπνιζαν αντί για ταμπάκο, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται κατά κάποιο τρόπο για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από το σταμάτημα του καπνίσματος. Έμπλαστρα και εντριβές λομπέ-λιας χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαστρεμμάτων, μυϊκών σπασμών και μωλώπων, χάρις στη χαλαρωτική και διεγερτική δράση του φυτού. Ακόμη, είναι αποτελεσματική για τα τσιμπήματα εντόμων, για τον ερεθισμό από τοξικό κισσό και για τους λειχήνες. Η γαλάζια λομπέλια (Lobelia siphili-tica) χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική για τη διάρροια.
https://iatroi.gr/lompelia/