Παρασκευή, Ιουνίου 21

Γάλα Μαγνησίας


Έχετε ακούσει ξανά για το γάλα μαγνησίας; Μήπως ξέρετε που μπορείτε να το βρείτε και σε τι βοηθάει; Ποιοι άνθρωποι μπορούνε να το χρησιμοποιούν και κάτω απο ποιες συνθήκες; Πολλά απο αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε στο άρθρο πιο κάτω.
Το γάλα μαγνησίας ή αλλιώς υδροξείδιο του μαγνησίου περιέχει στο μόριο του μαγνήσιο, ένα μέταλλο που χρειάζεται στο σώμα για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νευρικών κυττάρων. Υπάρχει την αγορά σε μορφή υγρού ή δισκίου.

Γάλα μαγνησίας: ποιος ο ρόλος του;

Συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού δρα ως καθαρτικό μεταφέροντας νερό απο τα κύτταρα του σώματος στα έντερα και αυξάνοντας την κίνηση των εντέρων.
Ένας άλλος λόγος που κάποια άτομα μπορεί να χρησιμοποιήσουν το γάλα μαγνησίας είναι η υπερέκκριση οξέων του στομάχους. Λόγω του υδροξειδίου που περιέχει στο μόριο του μπορεί να μειώσει τα οξέα στο στομάχι. Το γάλα μαγνησίας δεν χρειάζεται συνταγή απο γιατρο για να χορηγηθεί και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία.

Γάλα μαγνησίας και παρενέργειες

Το γάλα μαγνησίας μπορεί να επιφέρει διάφορες παρενέργειες όπως για παράδειγμα κράμπες στο στομάχι, εμετός, ναυτία και διάρροια. Το προτιμότερο είναι για οποιαδήποτε παρενέργεια να ενημερώνεται πάντοντε ο θεράποντας ιατρός.

Γάλα μαγνησίας και δοσολογία

Η δοσολογία και η συχνότητα χρήσης συνήθως καθορίζονται απο ιατρό/φαρμακοποιό λαμβάνοντας υπόψη τον κύριο λόγο που συντακογραφείται το γάλα μαγνησίας.
Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αφυδάτωση ή ακόμα και ανισορροποία ηλεκτρολυτών στο σώμα, καθώς επίσης αδυναμία των μυών, αρρυθμίες και αλλαγή διάθεσης ή σύγχυση. Γιαυτό το λόγο είναι σημαντικό πριν την χρήση να ενημερωθείτε σωστά για τη συγκεκριμένη δοσολογία η οποία αλλάζει βάση προβλήματος και ηλικίας.
Για αποφυγή εξάρτησης και χειροτέρευσης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας οι συστάσεις λένε να μην γίνεται συνεχόμενη κατανάλωση του σκευάσματος. Η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αδράνεια της εντερικής λειτουργίας.

Γάλα μαγνησίας και αντενδείξεις 

Άτομα τα οποία παίρνουν το σκεύασμα αλλά δεν βλέπουν βελτιώση της κατάστασης ή υποφέρουν απο αιμοραγγικά επεισόδια, ναυτία ή και εμετό τότε θα ηταν προτιμότερο να σταματήσουν την λήψη και να αποταθούν στο θεράποντα ιατρό τους. Επιπλέον πριν την λήψη του γάλατος μαγνησίας θα ήταν καλά να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο γάλα αυτό. Αλλεργικό επεισόδιο μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια ή φούσκωμα του προσώπου, χειλιών, γλώσσας ή λαιμού.

Εγκυμοσύνη

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης όπου το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας πολλές φορές γίνεται πιο έντονο, θα ήταν καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση του υδροξειδίου του μαγνησίου αφού το μαγνήσιο μπορεί να περάσει τον πλακούντα και να φτάσει στο έμβρυο.

Θηλασμός

Επιπρόσθετα σε περιπτώσεις θηλασμού πάλι είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση του αφού μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα. Σε καμία από τις δυο περιπτώσεις [εγκυμοσύνης και θηλασμού] δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά άρθρα που να αποδεικνύουν την ασφάλεια χρήσης.

Νεφρική ανεπάρκεις και διατροφή χαμηλή σε Mg

Επίσης, το γάλα μαγνησίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή άτομα που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε μαγνήσιο, αφού η δράση του επηρεάζει τις καταστάσεις αυτές.

Φαρμακευτική αγωγή

Επιπρόσθετα, το γάλα μαγνησίας επηρεάζει την αποτελεσματικότητα διάφορων χαπιών καθώς επίσης και την απορρόφηση διάφορων βιταμινών, επειδή η κύρια του δράση επηρεάζει τα υγρά στα έντερα και κατεπέκταση την απορρόφηση. Επομένως σε περίπτωση όπου καταναλώνεται άλλα φάρμακα καλό θα ήταν να ρωτήσετε για πιθανές αντενδείξεις χρήσης και αλληλεπίδρασης φαρμάκων.

Γάλα μαγνησίας και ακμή

Όσο αφορά τη χρήση του γάλατος μαγνησίας για τη θεραπεία της ακμής, δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία αλλά κάποιες δημοσιεύσεις υποστηρίζουν οτι η τοποθέτηση του γάλατος μαγνησίας σε υγρή μορφή μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ακμής.

Συμπερασματικά

Το γάλα μαγνησίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα για θεραπεία της δυσκοιλιότητας ή της υπερέκκρισης οξέων στο στομάχι. Παρόλα αυτά πριν χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα θα ήταν προτιμότερο τα άτομα που υποφέρουν με χρόνια δυσκοιλιότητα να προσπαθήσουν με πιο φυσικό τρόπο την καταπολέμησή της και μετά να χορηγηθούν με το συσκεκριμένο.
Για παράδειγμα, η αύξηση φυτικών ινών στο καθημερινό πιάτο, δηλαδή η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολοσίταρου ψωμιού και δημητριακών καθώς και η επαρκής κατανάλωση υγρών ημερησίως είναι δύο σοβαροί παράγοντες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των εντέρων.
Παράλληλα με αυτά καλό θα ήταν το άτομο να ασχοληθεί με κάποιου είδους άσκησης για τουλάχιστο 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν το πρόβλημα επιμένει τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γάλα μαγνησίας, πάντοτε όμως με μέτρο και με τη καθοδήγηση γιατρού. Προσοχή χρειάζεται στις πιθανές επιπτώσεις ή και παρενέργειες.

  • Έλενα Αλετράρη
    ελενα Αλετραρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων
    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.