Παρασκευή, Ιουνίου 21

Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη συνέλευση του ΣΕΒ

Δεσμεύσεις για ασταμάτητη «χρυσή βροχή» υπέρ κεφαλαίου – πλουσίων
Ενώ το πολιτικό σκηνικό δίνει εξετάσεις πατριδοκαπηλείας (προεκλογική «πυγμή» Τσίπρα με τη σύγκλιση ΚΥΣΕΑ και αντίστοιχη «εθνική υπευθυνότητα» από τη ΝΔ, πολεμοκάπηλες κραυγές από κάθε τυχοδιώκτη, καραβανά ή φασισταριό, νέα στοίχιση ΚΚΕ και ΛΑΕ με τον αστικό εθνικισμό ενάντια στην «τουρκική επιθετικότητα»), η ομιλία του Μητσοτάκη
στη συνέλευση του ΣΕΒ ήρθε να υπογραμμίσει ένα μικρό μέρος από τον πραγματικό εχθρό, μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Τον ακόμα πιο άγριο ταξικό πόλεμο που θα αντιμετωπίσει μπροστά της η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Τα μέτρα που πρώτα–πρώτα ανακοίνωσε ότι θέλει να πάρει ο Μητσοτάκης είναι:
α) Νέα, ριζική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (από 28% σε 20% μέσα σε 2 χρόνια) και των πλουσίων (μείωση φόρου στα μερίσματα άμεσα από το 10% στο 5%).
β) Ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία για τα κέρδη των καπιταλιστών, σε βάρος κάθε κοινωνικού και δημόσιου ελέγχου, κάθε προστασίας του περιβάλλοντος (υπεραποσβέσεις για τη διευκόλυνση της απόκρυψης κερδών, επιμήκυνση του χρόνου συμψηφισμού των κερδών με τις ζημιές, νέο χωροταξικό πλαίσιο για την ανεξέλεγκτη χρήση της γης).
Η κάθετη, ταξική «μείωση του κράτους» (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είναι η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή) σημαίνει ότι άμεσα ανοίγεται μπροστά μας, πρώτο, ένας νέος κύκλος κατάρρευσης των δημόσιων–κοινωνικών υπηρεσιών, η απειλή για νέα λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων από οργανισμούς και επιχειρήσεις, δεύτερο, η ακόμα πιο βαθιά υποθήκευση του ελληνικού λαού στους τοκογλύφους των αγορών που τρέχουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στα κουφάρια μας με τα «φτηνά» δάνειά τους, σφίγγοντας τη θηλιά με τη συσσώρευση νέων χρεών.
Ο Μητσοτάκης έπαιξε και την κωμωδία του αυστηρού απέναντι στους επιχειρηματίες, λέγοντας πως «περιμένει απ’ αυτούς» να πληρώνουν φόρους και εισφορές, να προστατεύουν το περιβάλλον και να είναι δίπλα στους εργαζόμενους, να μην χρησιμοποιούν αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να μην καθυστερούν πληρωμές, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας! Αλλά και να φερθούν πατριωτικά, επαναπατρίζοντας τα δισεκατομμύρια (ανέφερε μόνο 10 από τα εκατοντάδες) που διακρατούν στο εξωτερικό! Και ακόμα, να δίνουν στους εργαζόμενους μετοχές και κουπόνια (έναντι αυξήσεων, μισθών και συλλ. συμβάσεων), οπότε θα φροντίσει να τους φοροαπαλάσσει ακόμα περισσότερο! Παρασυρμένος από τον νεοφιλελεύθερο όραμα για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, καζίνο και στοιχηματζίδικα, δεν βρήκε βέβαια να πει κάτι για το συνεχιζόμενο «πατριωτικό» κλείσιμο από τα αφεντικά εργοστασίων όπως της Vivartia, της Frigoglass…
Ο Μητσοτάκης και οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοί του, που τους τρέχουν τα σάλια ενόψει της εξουσίας, περπατάνε όμως σε δρόμους που τους άνοιξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ/Τσίπρας με την εγκληματική μνημονιακή πολιτική του. Που είχε πέρυσι ανακοινώσει ανάλογες μειώσεις φόρων και εισφορών για κεφάλαιο–πλούσιους και το έκανε πράξη με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των εφοπλιστών και τραπεζιτών. Που επί των ημερών της διακυβέρνησης του οργίασε η εργοδοτική αυθαιρεσία, εκτοξεύτηκαν τα δολοφονικά εργατικά «ατυχήματα». Που μετέτρεψε τις κατακτήσεις των εργαζομένων (μισθοί, συντάξεις, σσε κ.λπ.) σε επιδόματα–αντίδωρα, για να μπορεί ακόμα πιο αδίστακτα ο κάθε λυσσασμένος νεοφιλελεύθερος να πουλάει "προστασία" στους εργαζόμενους με... κουπόνια ή πληρωμή σε είδος ή ότι άλλο γεννήσει η διαστροφή του κέρδους και το ταξικό μίσος τους!
Όποιος απ’ αυτές τις δυνάμεις κι αν είναι επόμενη κυβέρνηση, θα είναι πολύ χειρότερος - γιατί η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί, αλλά χειροτερεύει. Γι’ αυτό άλλωστε και οι δύο μαζί, Τσίπρας και Μητσοτάκης, ο ένας πιο μνημονιακός και άθλιος απ’ τον άλλο, όχι μόνο δεν έβγαλαν κιχ αλλά θα νιώθουν ευχαριστημένοι για το ότι οδηγούμαστε στην οριστική παραγραφή όλων των εμπλεκόμενων στις διαβόητες λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιανς, των χιλιάδων πλουσίων, φοροφυγάδων, καταχραστών κ.λπ. που έχουν κάνει πάρτι σε βάρος των δημόσιων ταμείων και του ελληνικού λαού.
Μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η ενότητα, η οργάνωση και ο αγώνας μας παντού, για να τους σταματήσουμε και να τους ανατρέψουμε.


https://www.okde.gr/archives/9825