Σάββατο, Ιουνίου 22

Με την δίωξη εναντίον του Άσαντζ, το σύστημα απειλεί την ελεύθερη - ερευνητική δημοσιογραφία

Με την δίωξη εναντίον του Άσαντζ, το σύστημα απειλεί την ελεύθερη - ερευνητική δημοσιογραφία
Κώστας Μπετινάκης
Ο John Pilger  λέει:
"Σήμερα είναι ο Julian Assange, αύριο θα μπορούσε να είσαι εσύ!"
Ο ερευνητής δημοσιογράφος, και κινηματογραφικός παραγωγός δήλωσε στα ΜΜΕ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο του Westminster στις 31 Μαΐου ότι το «έγκλημα» του Julian Assange είναι το έγκλημα της καλής δημοσιογραφίας».

Όσοι πιστεύουν στην
πραγματική ελευθερία,
πρέπει να τον υποστηρίζουμε
Με κατηγόρησαν ότι επιμένω να γράφω για τον Τζούλιαν Άσαντζ, σχεδόν καθημερινά.
  Αλλά δεν είμαι ο μόνος. Σπουδαίοι δημοσιογράφοι ασχολούνται με τη νέα αυτή ιστορία που γνωρίζει ένοχη σιωπή από τα Μέσα διεθνούς Παραπληροφόρησης. Ο κυριότερος λόγος; Επειδή το WikiLeaks αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, την διαφθορά της αμερικάνικης κυβέρνησης αλλά και την εξάρτηση των «διεθνών Μέσων» από τις πανίσχυρες ελίτ.
Στα μάτια του απλού πολίτη όμως, ο Τζούλιαν Ασαντζ παρομοιάζεται με τον σύγχρονο Ρομπέν των Δασών ή ακόμη και με τον Μπάτμαν.
Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο πολιτικά αυτή τη στιγμή, για τις φωνές των συστημικών ειδήσεων να μην υπενθυμίζουν σε όλους τους πολίτες, τι ακριβώς έχει κάνει για μας το WikiLeaks.
Αναμφίβολα, το WikiLeaks προκάλεσε σοβαρή αμηχανία στην αμερικανική κυβέρνηση με αλλεπάλληλα πιο αποκαλυπτικά έγγραφα το 2010, ξεμπροστιάζοντας περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα προς το  αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών από τις πρεσβείες των ΗΠΑ σ΄ όλο τον κόσμο.
Μεταξύ άλλων, τα τηλεγραφήματα είχαν αποκαλύψει πως οι ΗΠΑ κατασκόπευαν ακόμη και τον Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και άλλους διπλωματικούς εκπρόσωπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν, κατάλογο με τα σημαντικότερα επιτεύγματα του WikiLeaks που δεν νομίζουμε πως θα βρείτε στα Μέσα του συρμού (mainstream media) τα οποία ουδόλως ασχολήθηκαν με λεπτομέρειες για τη δίκη της Chelsea Manning που βοήθησε να αποκαλυφθούν τα σύγχρονα  εγκλήματα πολέμου.
Παραθέτουμε μερικές από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις του WikiLeaks:
# 1/ Το περιβόητο βίντεο ‘Collateral Murder’, το οποίο έδειχνε το πλήρωμα του ελικοπτέρου των ΗΠΑ βάλλει εναντίον τους άοπλων ιρακινών πολιτών με ενθουσιασμό. Σκοτώθηκαν έτσι μεταξύ 12 - 18 αθώοι, κι ανάμεσά τους δύο από τους δημοσιογράφους του Reuters.
Ουδένας συνελήφθη για τους αποτρόπαιους αυτούς φόνους. Ωστόσο, ο Julian Assange συνελήφθη επειδή τους είχε αποκαλύψει.
#2/ Το WikiLeaks μας μετέφερε στον Κόλπο του Γκουαντάναμο όπου οι"Τυποποιημένες Λειτουργικές Λειτουργίες Camp Delta" έδειχναν ότι πολλοί από τους φυλακισμένους που κρατούνται στο αμερικανικό στρατόπεδο κράτησης ήταν εντελώς αθώοι και ότι κάποιοι απ’ αυτούς είχαν κρατηθεί κρυφά από τους αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού. (Γιατί όταν βασανίζεις αθώους ανθρώπους, θέλεις να το κάνεις ειρηνικά και ήσυχα, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια).
Ουδένας από τους στρατιώτες που βασανίζουν αθώους ανθρώπους στο Γκουαντάναμο έχει συλληφθεί. Ωστόσο, ο Julian Assange συνελήφθη επειδή το αποκάλυψε.
# 3/ Δεν περιορίστηκε  με την αποκάλυψη μόνο εγκλημάτων πολέμου. Το WikiLeaks το 2008 βγήκε με τις ‘μυστικές Βίβλους της Σαϊεντολογίας’, οι οποίες έδειξαν ότι οι εξωγήινοι – μάλιστα αυτοί -κυβερνούν τον κόσμο ή ... πως οι εξωγήινοι βρίσκονται μέσα σε όλους μας ή ... οι εξωγήινοι μας προκαλούν ακόμη και δυσπεψία. Δεν μπορώ πραγματικά να θυμηθώ τι άλλο, γι’ αυτή την γελοία υπόθεση.
# 4/ Ακόμη, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από τους αντιφρονούντες του Θιβέτ τα οποία δεν επιτρέπεται να προβληθούν στην Κίνα.
# 5/ Αποκάλυψε το πετρελαϊκό σκάνδαλο του Περού και ότι η Ρωσία κατασκοπεύει τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών της.
# 6/  Δημοσιοποίησε την έκθεση Minton για τοξικό ντάμπινγκ στην Αφρική αλλά και Αρχεία της Συρίας που δείχνουν την εσωτερική λειτουργία της συριακής κυβέρνησης.
# 7/ Ήταν  το WikiLeaks εξέθεσε στο παγκόσμιο ακροατήριο μια μυστική διαταγή του ανώτατου δικαστηρίου της Αυστραλίας που εμπόδισε τον αυστραλιανό Τύπο να συνεχίσει τις αποκαλύψεις για τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκίας που περιλάμβανε την κεντρική τράπεζα και διεθνείς ηγέτες.
 # 8/ Αλλά πέρα απ΄όλα τα΄άλλα να μην ξεχνάμε τα αρχεία του πολέμου του Ιράκ - εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα σχετικά με την παράνομη εισβολή της Αμερικής στο Ιράκ.
     Κι ως τώρα, απ΄όσα γνωρίζουμε, ουδείς που διέπραξε τα εγκλήματα πολέμου που έχουν καταγραφεί στα αρχεία του πολέμου του Ιράκ έχει καταδικαστεί γι’ αυτά. Όμως ο Julian Assange διώκεται επειδή τα αποκάλυψε.
 # 9/ Το WikiLeaks έφερε στο φως εξαιρετικά μυστικοπαθείς εκθέσεις της ομάδας Bilderberg. Ο όμιλος Bilderberg αποτελείται από απίστευτα ισχυρούς (άνδρες και γυναίκες) που συγκεντρώνονται και αποφασίζουν πώς να κυβερνούν τους άλλους κοινούς ανθρώπους.
 Δεν νομίζω ότι κάποιος από την ομάδα Bilderberg υφίσταται βασανιστική απομόνωση, όπως ο Julian Assange.
# 10/  Τα Πολεμικά Ημερολόγια του Αφγανιστάν αποτελούνταν από 92.000 έγγραφα σχετικά με την πολεμική καταστροφή αυτής της χώρας. Περιγράφουν περιστατικά με ‘φιλικά πυρά’ που σκότωσαν αμάχους. Σύμφωνα με το WikiLeaks, τα ημερολόγια έδειξαν ότι «όταν αναφέρουν τις ‘δικές τους δραστηριότητες’, οι μονάδες των ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να ταξινομούν τους σκοτωμένους πολίτες ως δολοφονίες στασιαστών, για να δικαιολογήσουν τους εαυτούς τους»:
«Αμερικανός στρατιώτης: «Αυτός ο τύπος που σκοτώσαμε ήταν ένας στασιαστής».
Αξιωματικός των ΗΠΑ: Πώς ξέρετε;
Ο στρατιώτης των ΗΠΑ: Επειδή εμείς τον σκοτώσαμε».
 # 11/ Το WikiLeaks παρουσίασε επίσης εκατοντάδες χιλιάδες τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που απέδειξαν με σαφήνεια, πως η ‘μυστική διακυβέρνηση κυβερνά την αυτοκρατορία της’ δίνοντας λίγες ή καθόλου πληροφορίες στον αμερικανικό λαό. Όπως για τις μυστικές εμπορικές συμφωνίες, TPP, TISA και TTIP. Και ακόμη το 2015 αποκάλυπτε ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συμμάχους τους, χρησιμοποιώντας την NSA για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών κορυφαίων ξένων αξιωματούχων, επιχειρήσεων και ηγετών. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ομπάμα να ζητήσει συγγνώμη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία.
Ο Assange μισείται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Όσο περισσότερο μπορεί να κάνουν ότι τους αρέσει η διαφάνεια, όταν πρόκειται για άλλες χώρες (συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες), δεν θέλουν να προβάλλονται τα δικά τους χάλια.
Όλοι πρέπει να υποστηρίζουμε τον Julian Assange. Επειδή όσο βρίσκεται φυλακισμένος ουδείς δημοσιογράφος θα πρέπει να νοιώθει ελεύθερος.
WIKILEAKS.gr

Aπό τα πλέον ενδιαφέροντα ζητήματα που είχε αποκαλύψει για την Ελλάδα ήταν το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks: Η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας», αρκεί να εξασφάλιζε τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα από το 2008. Το τηλεγράφημα είχε σταλεί τον Ιούλιο του 2008, στον απόηχο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι- και σύμφωνα με αυτό η τότε κυβέρνηση Γκρούεφσκι κατηγορούσε την κυβέρνηση Καραμανλή πως ήταν αποφασισμένη να μην επιτρέψει διευθέτηση του ονοματολογικού, κάνοντας λόγο για «αδιαλλαξία» της Αθήνας.
Στα αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα περιλαμβάνονταν:
# Οι ελληνικές διαμαρτυρίες του 2005 για τις τουρκικές παραβιάσεις:
«Την ελληνική δυσφορία σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αποκάλυπτε έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης του 2005 (Ιούνιος): Όπως αναφέρεται στο έγγραφο (τηλεγράφημα), ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, είχε αναφέρει στον Αμερικανό πρέσβη ότι οι τουρκικοί βαθμοί εξορμήσεων στο Αιγαίο καθιστούσαν όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί την συνεργασία της με την Τουρκία. Ο κ. Μολυβιάτης εμφανιζόταν να υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία δεν χρειαζόταν να στέλνει 40 αεροσκάφη την ημέρα σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο για να περάσει πολιτικό μήνυμα, θα μπορούσαν, είπε, να στέλνουν ένα την εβδομάδα και να επιτυγχάνουν το ίδιο».
# Οι συνομιλίες-φωτιά Τόμσεν και Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα
# Πού έψαχνε η CIA στοιχεία για το ελληνικό χρέος το 2012.
κλπ.
 zougla.gr