Τρίτη, Ιουλίου 9

Ερντογάν: Τηλεφώνησα στον Μητσοτάκη - Να μην ζήσουμε τίποτα ανησυχητικό στο Αιγαίο


«Ελπίζω, με την βοήθεια του Θεού, με την Ελλάδα να συνεχίσουμε μια νέα πορεία, συμφιλιωμένοι με αλληλεγγύη» είπε ο Τούτρκος πρόεδρος για το τηλεφώνημά του στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας
Στις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς σχετικά πριν την αναχώρησή του για επίσκεψη στη Βοσνία από το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ. «Ελπίζω ότι δεν θα εμφανιστούν μελλοντικές "δυσκολίες" στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε την Κυριακή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές. Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε τη Δευτέρα την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, εκφράζοντας την ελπίδα να μην σημειωθεί τίποτα ανησυχητικό στο Αιγαίο και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.


«Στην Ελλάδα τις εκλογές τις κέρδισε ο κ. Μητσοτάκης με ένα ποσοστό κοντά στο 40% και θα έχει περίπου 160 βουλευτές. Του τηλεφώνησα και του ευχήθηκα συγχαρητήρια. Ελπίζω, με την βοήθεια του Θεού, με την Ελλάδα να συνεχίσουμε μια νέα πορεία, συμφιλιωμένοι με αλληλεγγύη. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας μετά τις εκλογές μέσω των αρμοδίων. Επιθυμία μας είναι στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο να μην ζήσουμε με τίποτα οτιδήποτε ανησυχητικό».

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αμετακίνητος από τα σχέδια της Άγκυρας στην περιοχή: «Όπως ξέρετε, συνεχίζουμε κανονικά τον οδικό μας χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο. Ίσως δεξιά και αριστερά να ακουστούν και κάποιες φωνές που ενοχλούν. Όμως, δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τη διαδικασία κ εμείς, αλλά και οι ομογενείς μας στην "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».



Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι «κανείς δεν θα μας πει να κάνουμε πίσω» προσθέτοντας ότι «εκφράσαμε αυτή μας τη θέση σε ορισμένους από τους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20.

Μιλώντας για την εκλογή Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «τον συνεχάρη» ενώ πρόσθεσε ότι «μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους φίλους μας».