Τρίτη, Ιουλίου 16

Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας μιλά για την «τεράστια νίκη» του Πούτιν στην Τουρκία

© RIA Novosti / Sergey Pivovarov
Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400
ΜΟΣΧΑ, 14 Ιουλ-RIA Novosti. Η διαμάχη για τα ρωσικά συστήματα των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί «τεράστια νίκη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Αυτό γράφεται από τον Γερμανό καθηγητή της πολιτικής επιστήμης Thomas Yeger σε ένα άρθρο για το διαδικτυακό περιοδικό    Focus Online
Πιστεύει ότι η συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας θα επιδεινώσει σημαντικά τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ουάσιγκτον να αναγκάζεται
να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά Ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Αν και ο Donald Trump , σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, το πιθανότερο, είναι ότι θα προσπαθήσει να τις αναβάλει, αλλά νομικά δεν θα είναι σε θέση να τιςεγκαταλείψει εντελώς.
Ο Γιέγκερ προσθέτει ότι αν «η Τουρκία αποφασίσει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, θα είναι μια τεράστια γεωστρατηγική απώλεια για τη Συμμαχία». Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί, και το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης θα εξαρτηθεί από το ποιον ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν θεωρεί εγγύηση για το πολιτικό του μέλλον.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η εμφάνιση αυτής της σύγκρουσης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον αποτελεί ήδη «τεράστια νίκη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Σημειώνει ότι ακόμη και αν η Τουρκίαπαραμείνει στο ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μελών της Συμμαχίας θα αναπτυχθεί η δυσπιστία μεταξύ τους.
«Η σφήνα στο ΝΑΤΟ έχει ήδη μπλοκαριστεί, και θα δράσει ακόμη και αν η Συμμαχία παραμείνει στη σημερινή της σύνθεση», δήλωσε ο Γιέγκερ.
Προσθέτει επίσης ότι χάρη στη συμφωνία με την Τουρκία, η φήμη της Ρωσίας στον κόσμο θα συνεχίσει να αποκτά γρήγορα βάρος, ο ρωσικός στρατός θα έχει πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα, τα οποία θα αποτελέσουν τεράστιο πλεονέκτημα για τις ειδικές υπηρεσίες του. Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός επιστήμονας αποκαλεί την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας μια «διεθνή αίσθηση». Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι η αποδυνάμωση των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι βελτιωμένες σχέσεις με τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε τεράστιες πολιτικές και οικονομικές απώλειες για την Τουρκία, και η τιμή μπορεί να είναι τόσο υψηλή ώστε ο Ερντογάν να χρειαστεί τη βοήθεια της Μόσχας για να διατηρήσει την εξουσία τους.
Ταυτόχρονα, ο Eger σημειώνει ότι σε όλη αυτή την κατάσταση η πιο ανήμπορη πλευρά μοιάζει με την Ευρώπη, αν και αυτή η σύγκρουση επηρεάζει τα ζωτικά της συμφέροντα, ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την επίλυση αυτού του ζητήματος.
Την Παρασκευή, το Τουρκικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε την έναρξη των παραδόσεων του S-400 στη χώρα. Μια μέρα αργότερα, το Υπουργείο Αμύνης είπε ότι το τέταρτο ρωσικό αεροσκάφος με μια νέα παρτίδα στοιχείων για το πυραυλικό αμυντικό σύστημα προσγειώθηκε στην βάση Myurted.
Η σύμβαση $2.500.000.000 για τέσσερα τμήματα S-400 υπεγράφη το 2017. Η Τουρκία θα πληρώσει μέρος της συμφωνίας, ένα άλλο μέρος θα πληρωθεί από Ρωσικό δάνειο.
Η αγορά συστημάτων εναέριας άμυνας από τη Μόσχα προκάλεσε ένα διεθνές σκάνδαλο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ απαίτησαν να εγκαταλείψουν τη συμφωνία και σε ανταπόδοση να αγοράσουν συγκροτήματα των Αμερικανικών Patriots. Σε περίπτωση άρνησης, η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει τη δυνατότητα καθυστέρησης ή ακύρωσης της πώλησης των νεότερων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά η Άγκυρα αρνήθηκε να κάνει παραχωρήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαούσογλου, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στην Ιαπωνία, μειώθηκαν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.