Πέμπτη, Ιουλίου 11

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

Ο CEO της εταιρείας μένει προσωρινά μέχρι να βρεθεί ο διάδοχός τουΣτην αναζήτηση συμφωνίας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ βρίσκεται η κυβέρνηση κι αφού πρώτα επιδιωχθεί να περάσει από το «μικροσκόπιο» η οικονομική της κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χρ. Κολώνα στο euro2day.gr, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, αφενός τονίστηκε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων καθώς «κάθε μέρα που περνάει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας επιβαρύνεται οικονομικά», αφετέρου αποσαφηνίστηκε ότι «αποκλείεται στην παρούσα φάση η πώληση πακέτου μετοχών με σκοπό την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, αφού βρίσκεται σε απαξιωμένη οικονομικά θέση». Πηγές δε, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Χατζηδάκη έκαναν λόγο για «ριζικές και αστραπιαίες λύσεις».
Ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε χθες ότι «το σχέδιο διάσωσης θα είναι προς όφελος των καταναλωτών και των εργαζομένων». Είναι προφανές ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα αποτρέπουν τα χειρότερα για τους πελάτες της εταιρίας και τους εργαζόμενους της. Πηγές δεν αποκλείουν σε πρώτο χρόνο να ληφθούν μέτρα ένεσης της ρευστότητάς της, π.χ. χορήγηση των ΥΚΩ του 2011, περικοπή και της εναπομείνασας έκπτωσης συνέπειας 10%, τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εξετάζονται επίσης και σενάρια εθελουσίας εξόδου εργαζομένων που είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.
Παράλληλα η κυβέρνηση, αφού περιμένει και την κατάληξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης (15 Ιουλίου) όπου είναι πιθανόν να μην εμφανιστούν υποψήφιοι επενδυτές καθώς θα αναμένουν τα σχέδια της κυβέρνησης, εξετάζει να προχωρήσει στην πρόταση διαρθρωτικών μέτρων προς την Ευρ. Επιτροπή, για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την άντληση εσόδων στο ταμείο της εταιρίας. Έτσι, στο σημείο αυτό εκτιμάται ότι θα προταθεί η πώληση «πακέτων» μονάδων παραγωγής της ΔEΗ. Αυτά, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, θα είναι έως τρία. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει εύλογο χρόνο, αφού πρώτα θα πρέπει να προηγηθεί και market test.
Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα διερευνηθεί πολύ αργότερα, ίσως μετά από ένα με δύο χρόνια κι αφού η εταιρία έχει ανακτήσει τη χαμένη της αξία.

Η διοίκηση της ΔEΗ

Ένα από τα θέματα που απασχολούν επίσης την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ είναι κι αυτό της διοίκησης της δημόσιας εταιρίας.
Πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ να έχει δυσκολευτεί στην προσέλκυση νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρία με δεδομένο και το «πλαφόν» στους μισθούς (4.630 ευρώ μικτά). Έχουν γίνει κρούσεις σε στελέχη της αγοράς τα οποία αρνήθηκαν το καυτό… τιμόνι της εταιρίας. Πληροφορίες θέλουν να έχουν βολιδοσκοπηθεί και πρώην στελέχη της ΔEΗ.
Το πιο πιθανό σενάριο δείχνει την παραμονή Μανόλη Παναγιωτάκη για ένα μεταβατικό στάδιο ώσπου να ξεκαθαριστεί η πολιτική της κυβέρνησης συνολικά για τις διοικήσεις τόσο των ΔΕΚΟ όσο κυρίως του Υπερταμείου.
Όπως και να χει, όλα τόσο για το φάκελο της ΔEΗ όσο και συνολικά για τα υπόλοιπα θέματα της τύχης των ενεργειακών ΔΕΚΟ (π.χ. αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΕΛ.ΠΕ) θα φανούν στις προγραμματικές δηλώσεις.fimotro.gr