Ομορφιά: Ρόλος ορμονών, μέικ-απ και δέρμα

Η ομορφιά στις γυναίκες εξαρτάται από τις ορμόνες τους.
Οι γυναίκες με ψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, έχουν πιο όμορφα και ελκυστικά πρόσωπα με περισσότερη θηλυκότητα.
Τα επίπεδα των οιστρογόνων, που είναι οι ορμόνες του θηλυκού γένους, κατά τη διάρκεια της εφηβείας επηρεάζουν την εμφάνιση της γυναίκας. Επιδρούν στην υφή και δομή του δέρματος,
όπως επίσης και στην ανάπτυξη των οστών. Η γονιμότητα των γυναικών και η αναπαραγωγή εξαρτώνται από τα οιστρογόνα.
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγαν Σκωτσέζοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του St Andrews. Πρόκειται για σημαντική εργασία που δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμφάνισης του προσώπου των γυναικών και της υγείας της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 59 νεαρές γυναίκες ηλικίας 18 έως 25 ετών των οποίων φωτογραφήθηκε το πρόσωπο. Ταυτόχρονα μετρήθηκαν τα επίπεδα των ορμονών τους. Στη συνέχεια 15 άνδρες και 15 γυναίκες βλέποντας τις φωτογραφίες των νεαρών γυναικών, τις βαθμολόγησαν με κριτήριο την ομορφιά, ελκυστικότητα και θηλυκότητα τους.
Η αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν έδειξε ότι οι γυναίκες με τα ψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων έπαιρναν ψηλότερη βαθμολογία για την ομορφιά, ελκυστικότητα και θηλυκότητα τους.
Οι γυναίκες με μεγαλύτερη θηλυκότητα στο πρόσωπο τους, είχαν συνήθως μεγαλύτερα μάτια και χείλη. Αντίθετα οι μύτες και σιαγόνες τους, ήταν συνήθως μικρότερες.
Όταν όμως η ίδια βαθμολόγηση γινόταν όταν οι γυναίκες είχαν μέικ-απ, δεν υπήρχε η διαφορά που παρατηρήθηκε προηγουμένως.
Δηλαδή το μέικ-απ βελτίωνε τη εμφάνιση του προσώπου σε όλες τις γυναίκες. Το αποτέλεσμα ήταν να καλύπτεται η διαφορά και να μη φαίνεται το πλεονέκτημα λόγω οιστρογόνων στις γυναίκες με τα ψηλότερα επίπεδα των ορμονών αυτών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν γιατί οι άνδρες παγκοσμίως προτιμούν γυναίκες με μεγαλύτερη θηλυκότητα στο πρόσωπό τους.
Από εξελικτικής άποψης, οι γυναίκες με πιο όμορφα και ελκυστικά πρόσωπα λόγω ψηλότερων οιστρογόνων, δείχνουν μια καλύτερη υγεία στον τομέα της αναπαραγωγής. Με βάση πάντα την θεωρία της εξέλιξης τονίζουν οι ερευνητές, οι άνδρες προτιμούν τις γυναίκες με περισσότερη θηλυκότητα και ομορφιά διότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα παιδιά.
Φυσικά η γυναικεία ευρηματικότητα, καταφέρνει να λύσει το πρόβλημα στις γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και λιγότερο ελκυστικά πρόσωπα. Το μέικ-απ παραπλανεί την όραση των ανδρών. Οι τεχνικές μέικ-απ κάνουν το δέρμα να φαίνεται καλύτερο, το μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα.
Βελτιώνοντας την εμφάνιση τους με τη βοήθεια του μέικ-απ, οι γυναίκες με λιγότερο όμορφο και ελκυστικό πρόσωπο λόγω χαμηλότερων οιστρογόνων αποκτούν τις ίδιες πιθανότητες να ελκύσουν άνδρες και να αποκτήσουν παιδιά με τους άνδρες που επιθυμούν.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξαν και προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η ελκυστικότητα και θηλυκότητα του προσώπου των γυναικών σχετίζεται με ψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Αντίθετα για την προγεστερόνη, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν ήσαν οριακές.
Για παράδειγμα μελέτη επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ έδειξε ότι η γυναικεία ελκυστικότητα, κυμαίνεται ανάλογα με τις ημέρες του κύκλου τους. Κατά τις ημέρες που η γονιμότητα είναι αυξημένη, η ελκυστικότητα και θηλυκότητα τους είναι στα πιο ψηλά επίπεδα.
Η βιολογία της ομορφιάς, διαμέσου των αιώνων, αποτελούσε ένα αντικείμενο ψηλού ενδιαφέροντος και έρευνας τόσο για τους επιστήμονες όσο και για το ευρύτερο κοινό. Σήμερα βλέπουμε ότι οι ορμονικοί παράγοντες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του προσώπου και διασυνδέουν την ομορφιά με την αναπαραγωγή.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τομέα που χρήζει περαιτέρω έρευνας, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ενώ η εξωτερική ομορφιά είναι σημαντική, η ομορφιά του ψυχικού κόσμου ενός ανθρώπου είναι ακόμη σημαντικότερη. medlook.net