Η ελληνική τραγωδία παραδίδει μαθήματα στην Ευρώπη

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα αναζήτησης, και στη συνέχεια αγνόησης, των απόψεων των ψηφοφόρων ήταν η Ελλάδα
του Mervyn King
Η δημοκρατία, όπως λέγεται συχνά, εφευρέθηκε στην Ελλάδα -αλλά πρόσφατα η Αθήνα πασχίζει να κάνει την εφεύρεσή της να λειτουργεί καλά. Στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή, οι ψηφοφόροι έδιωξαν από την εξουσία την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, και στράφηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία.
Δυστυχώς, περαιτέρω απογοήτευση φαίνεται πολύ πιθανή. Ο νέος ηγέτης κληρονομεί προβλήματα που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν – και που θέτουν ερωτήματα για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Παρά την τεράστια ύφεση, κατά την οποία το ΑΕΠ έπεσε κατά 25% και τα πραγματικά εισοδήματα πολύ περισσότερο, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική – αρκετά αργή, ώστε να κάνει πολλά για ένα ποσοστό ανεργίας 18% και ένα λόγο χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 180%. Η αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής οικονομικής οπισθοδρόμησης είναι αρκετά δύσκολη. Η επίκληση της ανάγκης για υπομονή κατά τη διάρκεια μιας επίμονα ασθενούς ανάκαμψης θα μπορούσε να είναι ακόμη δυσκολότερη. Η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι να πείσει τους ψηφοφόρους της χώρας ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανταποκριθεί στο όνομά της και θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες τους. Δεδομένου του παρελθόντος, αυτό δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.
Οι βουλευτικές εκλογές δεν είναι η μόνη έκφραση της λαϊκής γνώμης. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι διάφοροι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ερωτηθεί σε δημοψηφίσματα για να στηρίξουν τα επόμενα βήματα προς μια «ολοένα στενότερη ένωση». Οι ψηφοφόροι έχουν επανειλημμένως αντιταχθεί. ξανά και ξανά, η ΕΕ έχει αποδειχθεί ασεβής σε αυτή τη στάση. Αυτό συνέβη στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες – αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα αναζήτησης, και στη συνέχεια αγνόησης, των απόψεων των ψηφοφόρων ήταν η Ελλάδα. Το 2015 οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν εάν οι προϋποθέσεις διάσωσης που επέβαλε η λεγόμενη τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν αποδεκτές.
Οι ψηφοφόροι είπαν όχι, και το έκαναν κατηγορηματικά: το 61% ψήφισε υπέρ της σύστασης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει τους όρους. Μέσα σε 24 ώρες ο Τσίπρας είχε συνομιλίες με κόμματα που είχαν υποστηρίξει την ψήφο υπέρ του «ναι» και προσχώρησε στα αιτήματα της τρόικας. Σε αυτή τη σειρά των γεγονότων ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών λέγοντας: «Απόψε είχαμε το περίεργο φαινόμενο μιας κυβέρνησης να ανατρέψει τη βάση της». Μια εβδομάδα αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ένα πακέτο διάσωσης που απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις από το σχέδιο που οι ψηφοφόροι είχαν μόλις απορρίψει.
Ο εξαιρετικά κριτικός λόγος του Βαρουφάκη για όλα αυτά αφορά σε γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την αποχώρησή μου ως κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας – αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι είναι αλήθεια. Η άρνηση να αναγνωριστεί ότι το χρέος της Ελλάδας δεν ήταν βιώσιμο και η αποτυχία του ΔΝΤ και άλλων να το κάνουν αυτό κοινό τόπο, επέβαλε ένα βαθμό λιτότητας που προκάλεσε μια κάμψη ακόμη χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1930.Το τέλος της ελληνικής τραγωδίας δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η πτώση της οικονομίας έχει οδηγήσει στο γεγονός ότι το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο εξακολουθεί να είναι εκπληκτικά υψηλό, πάνω από το 40%. Ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί από την κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2009, κυρίως μέσω της μετανάστευσης πολλών από τους πιο ταλαντούχους νέους. Με αυτόν τον τρόπο και με άλλους, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας είναι σοβαρά μειωμένες.
Ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι ήταν δυνατό να παραμείνει στο ευρώ, επειδή αναδιάρθρωσε το δημόσιο χρέος. Αν και η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν και είναι απαραίτητη, δεν θα ήταν αρκετή: Η επιστροφή στην πλήρη απασχόληση θα είχε οδηγήσει σε ένα ακόμα μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χωρίς να το χρηματοδοτεί. Η Ελλάδα προσχώρησε στο ευρώ με μια σημαντικά υπερτιμημένη πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία. Μία μεγάλη υποτίμηση ήταν απαραίτητη για την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης και την αντιστάθμιση της αναπόφευκτης μείωσης της εγχώριας ζήτησης καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τέθηκαν σε εφαρμογή. Ωστόσο, η τρόικα, και ειδικά η ΕΚΤ, ήταν αποφασισμένη να συγκρατήσει όλους όσοι βρέθηκαν στο ευρώ.
Η τρόικα είχε ήδη επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις σε άλλες χώρες και θα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν αυτές οι πολιτικές αν είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα μια διέξοδος με τη μορφή ελάφρυνσης του χρέους. Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν μασάνε τα λόγια τους με ιδιωτικές επιστολές προς τους πρωθυπουργούς σε αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έτσι, η ΕΕ και το ΔΝΤ, μέσω της τρόικας, επέβαλαν στην Ελλάδα ένα περιττό και υπερβολικά οδυνηρό βαθμό λιτότητας.
Υπήρχε εναλλακτική λύση; Ναι! Σε οποιοδήποτε σημείο μεταξύ του 2010 και του 2015, η Γερμανία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να αποφασίσουν από κοινού να αφήσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, με την υπόσχεση ότι θα μπορούσε να επιστρέψει κάποια μέρα. Ο Βαρουφάκης υπονοεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, θα είχε βοηθήσει στην υλοποίηση μιας τέτοιας λύσης και συμφωνώ. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και η ΕΚΤ προτίμησαν να ξεπεράσουν αυτή την προοπτική. Καλό γι’ αυτούς, αλλά όχι για την Ελλάδα. Η μακρά σειρά πολιτικών ηγετών που θυσιάστηκαν στο βωμό του ευρώ τώρα περιλαμβάνει τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα
Το βασικό πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Καμιά νομισματική ένωση δεν επέζησε ποτέ χωρίς να εξελιχθεί σε πολιτική ένωση. Το ζήτημα για την ΕΕ είναι ότι δεν υπάρχει λαϊκή υποστήριξη γι ‘αυτό. Το βήμα Έτσι η ΕΕ – οι ηγέτες της και τα θεσμικά της όργανα – επιδίωξαν την πολιτική ένωση με μυστικότητα, μέσω ενός «διοικητικού κράτους». Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο στοίχημα, και αν επιτευχθεί, θα επιβάλει τεράστιο κόστος στα νότια μέλη του.
Ο λαϊκισμός αυξάνεται σε ολόκληρη τη Δύση, αλλά οι αιτίες διαφέρουν. Σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ο αυξανόμενος λαϊκισμός αντανακλά τις συνέπειες της οικονομικής λιτότητας εν μέσω του αγώνα για τη διατήρηση ζωντανού του ευρώ. (Η περαιτέρω αντίσταση στη Γερμανία σε μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική ένωση θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στην απόφαση για την τύχη του ευρώ.) Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο λαϊκισμός προέρχεται από τη στασιμότητα των πραγματικών μισθών για περισσότερο από ένα τέταρτο ενός αιώνα ή περισσότερο και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής. Στη Βρετανία πηγάζει από την αποτυχία των κύριων πολιτικών κομμάτων να είναι ειλικρινείς σχετικά με τις συνέπειες της ένταξης στην ΕΕ και, πιο πρόσφατα, από την απροθυμία τους να τιμήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αντανακλά μια βαθιά δυσπιστία μεταξύ της πλειοψηφίας των πολιτών για τα κίνητρα και τις ενέργειες μιας πολιτικής ελίτ.
Τίποτα από αυτά δεν είναι νέο. Ο ER Dodds, ο κλασσικός λόγιος της Οξφόρδης, είπε για τον αρχαϊκό ελληνικό κόσμο: «Ολόκληρες τάξεις καταστράφηκαν από τη μεγάλη οικονομική κρίση του έβδομου αιώνα και αυτό με τη σειρά του ακολουθήθηκε από τις μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις του έκτου, οι οποίες μεταφράζουν την οικονομική κρίση σε όρους δολοφονικού ταξικού πολέμου. «Τώρα, όπως και τότε, οι πολιτικές ελίτ έχουν αργήσει να διαβλέψουν ότι η έλλειψη κατανόησης εκ μέρους τους, τροφοδότησε την απογοήτευση, την αφύπνιση και την αναταραχή.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα παραμένει δημοφιλής – αλλά η ΕΕ και το διοικητικό της κράτος δεν είναι. Καθώς οι δυσκολίες της Ελλάδας επιμηκύνονται και η ευρωπαϊκή πολιτική δείχνει όλο και περισσότερο σημάδια ασθένειας, οι ηγέτες της Ένωσης πρέπει να θέσουν ένα θεμελιώδες ερώτημα: Ποιο είναι το νόημα της δημοκρατίας αν αγνοούνται οι απόψεις των ψηφοφόρων;