Τετάρτη, Ιουλίου 24

ΥΠΕΘΑ: Οι τέσσερις αλλαγές που προωθεί ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας για τις ΕΔ

Η προκλητικότητα της Τουρκίας και τα προβλήματα της τραγικής από κάθε άποψη υποστελέχωσης των ΕΔ, απόρροια της υπογεννητικότητας και των φυγόστρατων φέρνουν μία σειρά από παρεμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις όπως αναφέρουν «Τα Νέα».


Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να προχωρήσει σε 4 αλλαγές.

Αρχικά, οι αρχηγοί όλων των Δυνάμεων έχουν ζητήσει την πρόσληψη 2000 επαγγελματιών οπλιτών καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί. Ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1200 οπλίτες, εκ των οποίων οι 400 για τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι 800 που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός 2000 είναι για το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.

Επόμενος στόχος τη νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να επιταχυνθούν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ακόμα ένας τομέας που αναμένεται να δεχθεί αλλαγές έχει να κάνεις με τις μεταθέσεις των στρατιωτικών. Το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται σε αλλαγές με στόχο να επιλύσει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το προσωπικό του Στρατού αλλά και τις οικογένειές τους, σχετικά με τα μόρια που παίρνουν όταν υπηρετούν στην παραμεθόριο.

Τέλος, όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς και η διάρκεια να γίνει 12 μήνες όπως είναι και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία. Επίσης στα σχέδια είναι να γίνει υποχρεωτική η στράτευση στα 18, να γίνει εθελοντική η στράτευση των γυναικών, να διευθετηθούν οι υποθέσεις των ανυπότακτων και τέλος να υπάρξει σχέδιο με τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.