Παρασκευή, Ιουλίου 26

ΣΟΚ>H αλά Σύριζα “διάσωση” της ΔΕΗ από τον Χατζηδάκη και οι απειλές κατά του Κώστα Στούπα!

Το απειλητικο email απο τον Εξαρχο της ΓΕΝΟΠ

Oχι! Δεν θ΄αφήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμβεί κάτι τέτοιο

kourdistoportocali.com
Oχι! Δεν θ΄αφήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμβεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή μία πεπετζίδικη, αλά Σύριζα, διάσωση της ΔΕΗ χωρίς να ακουμπήσει το παρακράτος των συνδικαλιστών και με τους καταναλωτές να πληρώνουμε για μία ακόμη φορά τα νταβατζιλίκια του σκοτεινού αυτού οργανισμού.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Αντί να ακολουθήσει ο κ. Χατζηδάκης το μοντέλο του ΟΤΕ όπως υποστήριξε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός του και να αναζητήσει από την αγορά έναν ικανότατο μάνατζερ
ο οποίος θα αφεθεί απερίσπαστος (χωρίς νομικές διώξεις, απειλές, κλπ) να κάνει την δουλειά του επιχειρεί (ο κ. Χατζηδάκης) να υποδυθεί ο ίδιος τον μανατζαρέο. Οπως ακριβώς κάνανε και οι Συριζαίοι. Αυτή ακριβώς την μέθοδο της παλαβής αριστεράς καταγγέλει στο άρθρο στο Capital.gr ο Κώστας Στούπας που χρόνια τώρα μάχεται με την αρθρογραφία του το πελατειακό κράτος και αμέσως αρχίσαν οι απειλές σε βάρος του δημοσιογράφου!
Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος>
Προχθές και όχι όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο στις 25 Ιουνίου έλαβα από πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ το παρακάτω μήνυμα:
“nikos exarchos <exarchos.nikos@gmail.com>
Τρί, 23 Ιουλ, 3:35 μ.μ. (πριν από 18 ώρες)
50 Στελέχη των ΔΣ της ΔΕΗ (1999-2010) και 13 συνδικαλιστικά στελέχη (πρόεδροι και Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ) δικάστηκαν και αθωώθηκαν ομόφωνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφηκαν το χρονικό διάστημα 1999 έως 2010. Προφανώς δεν γνωρίζεις τι σημαίνει για το προσωπικό μιας εταιρείας ΔΕΚΟ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πόσο σημαντικό είναι.
Αν ήσουν κάποιος επώνυμος Δημοσιογράφος θα σε πήγαινα κατηγορούμενο στα δικαστήρια γι’ αυτά που γράφεις και σου χω σημειώσει. Δεν θα σε κάνω διάσημο. Δεν ντρέπεσαι όμως γι` αυτή σου την συμπεριφορά;”
Ακολουθεί ολόκληρο το σημερινό άρθρο του Κώστα Στούπα με το οποίο αποδομεί το σχέδιο-σχεδία “διάσωσης” της ΔΕΗ από τον Κώστα Χατζηδάκη>

1) Παράταση του επιθανάτιου ρόγχου… και απειλές
Τις μαγικές συνταγές της “παλαβής” αριστεράς που εδράζονται στο βασικό αξίωμα του “λεφτόδενδρου” όπου ο σκύλος είναι πάντα χορτάτος και η πίτα ολάκερη φαίνεται να εζήλωσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση της ΔΕΗ.
Το άλλοτε κραταιό μονοπώλιο βγάζει ζημιές περί το 1 δισ. το χρόνο και η αγορά διόλου τυχαία αποτιμά την αξία στα 600 εκατ. ευρώ, όσο κοστίζουν ενδεχομένως οι καρέκλες και τα τραπέζια πάνω στα οποία εργάζεται το προσωπικό.
Η ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε ζημιές 205 εκατ. (με αρνητικό EBITDA 51 εκατ.) έναντι 34 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Στο σύνολο του 2018 είχε παρουσιάσει ζημιές ύψους 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017. Αν μάλιστα στα αποτελέσματα αυτά συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες τότε οι συνολικές ζημίες του 2018 εκτοξεύονται στα 903,7 εκατ. ευρώ…
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομικός αναλυτής για να καταλάβει τι σημαίνουν οι αριθμοί αυτοί για μια εταιρεία με τις πωλήσεις, τις υποχρεώσεις και τη διάρθρωση της ΔΕΗ.

Μια από τα ίδια…
Το ένα σκέλος της σωτηρίας αφορά την πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ στα πρότυπα που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών μονοπωλίων κατά την περίοδο της ύστερης μεταπολίτευσης.
Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στην αναζήτηση επενδυτών που θα βάλουν τα κεφάλαια σε μια επιχείρηση που θα διοικεί επί της ουσίας το κράτος και το μακρύ χέρι των συνδικαλιστών.
Η ίδια η ΔΕΗ αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης (μετοχοποίησης) όπου όσοι έχουν επενδύσει τα λεφτά τους τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια τα έχουν χάσει, καθώς η μετοχή όπως και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει καταρρεύσει.
Στρατηγικοί επενδυτές σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκονται μόνο αν εξασφαλίσουν πρόσβαση στις προμήθειες όπου επί της ουσίας ό,τι χάνουν από την κακή διοίκηση το αναπληρώνουν από αλλού ή όταν αποσκοπούν στην απόκτηση γεωπολιτικής επιρροής οπότε το όποιο οικονομικό κόστος τους είναι αδιάφορο…
Ένα δεύτερο σκέλος του σχεδίου σωτηρίας αφορά την ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 200 εκατ. από αυξήσεις τιμολογίων χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Η μαγική αυτή λύση έχει ως εξής:
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr “Η αύξηση στα τιμολόγια ωστόσο δε θα συνδυάζεται με αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος αφού θα αξιοποιηθούν ως “ισοδύναμα” που θα ισοσκελίσουν το επιπλέον κόστος, η μείωση του ΦΠΑ που έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί αλλά και η “κάβα” των 200 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, όπου καταλήγει το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος μείωσης αερίων ρύπων) και πληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…”
Φαίνεται πως στην κυβέρνηση αντιγράφουν τη γλώσσα της “αλήθειας” με την οποία κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια όταν στελέχη του τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την εφορία δεν τις χαρακτήριζαν κατασχέσεις αλλά “αφαιρέσεις”…
Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια πλήρωναν εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος γιατί προηγούμενες κυβερνήσεις τους υποχρέωναν να επιδοτούν επιχειρηματίες του “γλυκού νερού”.
Επιχειρηματίας του “γλυκού νερού” είναι αυτός που απολαμβάνει εγγυημένα κέρδη χωρίς να αναλαμβάνει ρίσκο. Το κράτος φροντίζει γι’ αυτό, ενίοτε με αζημίωτο. Στην προκειμένη περίπτωση το κλειδί της διαπλοκής ήταν η εξασφάλιση μιας σχετικής άδειας…
Υποτίθεται λοιπόν πως το ΕΤΜΕΑΡ ήταν βαρύ φορτίο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έπρεπε να μειωθεί. Αντί να μειωθεί θα πάει στην κάλυψη των ζημιών που παράγει το παρακράτος των πελατών της κομματοκρατίας της μεταπολίτευσης στη ΔΕΗ.
Αυτό δεν είναι μια δίκαιη λύση για την κοινωνία και την οικονομία.
Ακόμη και έτσι όμως ο “τιτανικός” που λέγεται ΔΕΗ δύσκολα μπορεί να διασωθεί χωρίς ριζικές τομές.
Το σχέδιο
Σε γενικές γραμμές το σχέδιο Χατζηδάκη περιλαμβάνει την πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ, την τιτλοποίηση μέρους των ύψους 2,5 δισ. Ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αύξηση των τιμολογίων η οποία θα εξισορροπηθεί από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και τη μείωση του προσωπικού με εθελουσίες εξόδους.
Από την υλοποίηση του σχεδίου αυτού υπολογίζεται πως η εταιρεία θα επωφεληθεί κατά 1,5 δισ. Ευρώ περίπου.
Αυτό το σχέδιο σωτηρίας μιας εταιρείας που πρέπει να μειώσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά στο μισό, είναι ήδη υπερβολικά ζημιογόνο, έχει υποχρεώσεις πάνω από 4,2 δισ. Ευρώ, δεν έχει κάνει επενδύσεις σε νέες “καθαρές” και ανταγωνιστικές μονάδες, έχει πλεόνασμα και κακή διάρθρωση προσωπικού, μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
Αν η κυβέρνηση καταφέρει να παρατείνει τον έλεγχο της αγοράς από το κρατικό μονοπώλιο το κόστος θα πληρώσουν οι καταναλωτές και η οικονομία. Όταν μια επιχείρηση πουλάει ό,τι μπορεί να πουληθεί, δηλ. τα αποδοτικά κομμάτια, μένει με τα “σαπάκια”… Αυτό έγινε με τον ΑΔΜΗΕ και σχεδιάζεται να γίνει με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το σχέδιο αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα παρατείνει τον επιθανάτιο ρόγχο του μεγαλύτερου των δεινοσαύρων των κρατικών μονοπωλίων που ρήμαξαν τη χώρα…
Μέχρι τότε θα προσφέρετε για κερδοσκοπικά παιγνίδια στο χρηματιστήριο, όπως ακριβώς προσφερόταν και η μετοχή της Αγροτικής την περασμένη δεκαετία.
2) Και απειλές σε όποιον μιλάει για το παρακράτος…
Εν τω μεταξύ έχουν κινητοποιηθεί οι μηχανισμοί που δεν θέλουν κριτική στη συμφωνία κυβέρνησης – συνδικαλιστών και απειλούν όσους αναφέρονται στα αυτονόητα.

Προχθές και όχι όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο στις 25 Ιουνίου έλαβα από πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ το παρακάτω μήνυμα:
“nikos exarchos <exarchos.nikos@gmail.com>
Τρί, 23 Ιουλ, 3:35 μ.μ. (πριν από 18 ώρες)
50 Στελέχη των ΔΣ της ΔΕΗ (1999-2010) και 13 συνδικαλιστικά στελέχη (πρόεδροι και Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ) δικάστηκαν και αθωώθηκαν ομόφωνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφηκαν το χρονικό διάστημα 1999 έως 2010. Προφανώς δεν γνωρίζεις τι σημαίνει για το προσωπικό μιας εταιρείας ΔΕΚΟ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πόσο σημαντικό είναι.
Αν ήσουν κάποιος επώνυμος Δημοσιογράφος θα σε πήγαινα κατηγορούμενο στα δικαστήρια γι’ αυτά που γράφεις και σου χω σημειώσει. Δεν θα σε κάνω διάσημο. Δεν ντρέπεσαι όμως γι` αυτή σου την συμπεριφορά;”
Η αθώωση για την οποία μιλάει ο κ. Έξαρχος περιλαμβάνει και καταδίκη με ποινές φυλάκισης για αρκετούς συνδικαλιστές και έχει ως εξής:
Tην 31η Μαΐου τελείωσε η δίκη 58 κατηγορουμένων, στην πλειονότητά τους πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, αλλά και ορισμένων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Οι κατηγορίες για τα μέλη του Δ.Σ. αφορούσαν κυρίως την κακή εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων και για τους συνδικαλιστές τη διαχείριση κονδυλίων που είχε δώσει η Εταιρεία στη ΓΕΝΟΠ για συγκεκριμένους σκοπούς. Παρά την εισαγγελική πρόταση να κριθούν ένοχοι οι 55 από τους 58, όλα τα πρώην μέλη του Δ.Σ. αθωώθηκαν. Σε πέντε συνδικαλιστές επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης…
Το πλέον ενδιαφέρον είναι η υπερασπιστική γραμμή που κράτησαν οι κατηγορούμενοι και έκανε αποδεκτή το δικαστήριο.
Το δικαστήριο αποδέχτηκε πως η ΔΕΗ είναι μια ιδιωτική εταιρεία άρα οι κατηγορίες για διαχειριστικές ανωμαλίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της απιστίας καταχραστή δημόσιας περιουσίας που επισύρουν βαριές ποινές ακόμη και για μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. με μέγιστη τα ισόβια. Για διαχειριστικές ανωμαλίες σε ιδιωτικές εταιρείες οι ποινές είναι μικρότερες…
Μέχρι την απόφαση αυτή ακόμη και μια μετοχή να κατείχε το δημόσιο οι ποινές ήταν αυστηρές.
“Το δικαστήριο δέχθηκε την άποψη ότι η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια περιουσία, άρα ισχύει η απλή απιστία. Στη συνέχεια απάλλαξε και από την κατηγορία αυτή τα πρώην μέλη του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένων και δύο συνδικαλιστών…”
Για μια ενδιαφέρουσα άποψη Βλέπε: Η ευρύτερη σημασία της δίκης της ΔΕΗ
Ερωτήματα…
Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με την αξιοπιστία των προσώπων που όλη τους της ζωή υποστήριζαν πως ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ αφορά το δημόσιο συμφέρον και όχι το δικό τους. Όταν κατηγορούνται για διαχειριστικές ανωμαλίες επί του δημόσιου συμφέροντος στηρίζουν την αθώωση στη σκανδαλώδη παραδοχή πως η εταιρεία είναι ιδιωτική.
Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τα ερώτηματα που προκύπτουν από τις καταγγελίες ανώτατων δικαστικών για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος στη δικαιοσύνη κατά την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το αν ασχέτως με ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία το παρακράτος που νέμεται το δημόσιο ορίζει τους κανόνες της διακυβέρνησης.
Το άρθρο για το οποίο ο κ. Έξαρχος δεν κάνει μήνυση για να μην κάνει έναν άσημο διάσημο, δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου του 2019 με τίτλο “Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τη ΔΕΗ…”

Στον βαθμό που έχουν τιμωρηθεί κατηγορούμενοι με ποινές φυλάκισης οι κατηγορίες του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κρίνονται βάσιμες. Αν εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδόθηκε ορθά δικαιοσύνη η νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη θα έχει την ευκαιρία να κρίνει.
kourdistoportocali.com