Σάββατο, Αυγούστου 31

Κρίσιμο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου: 24.000 αλλοδαποί στα νησιά & η Τουρκία κλιμακώνει σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο

Κρίσιμο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου: 24.000 αλλοδαποί στα νησιά & η Τουρκία κλιμακώνει σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο



Οι 13 βάρκες που έφτασαν την Πέμπτη στη Λέσβο με 547 πρόσφυγες, εκ των οποίων 246 ήταν παιδιά, ήταν αρκετό για να «ταρακουνήσει» την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να συγκαλέσει την επόμενη κιόλας μέρα Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Η εμφάνιση 547 προσφύγων στις ελληνικές ακτές, έρχεται μια περίοδο όπου οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, μετά τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, οι οποίες φαίνονται να κορυφώνονται με το «άνοιγμα των πυλών» εξόδου για τους πρόσφυγες.
Εντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, που κρούει κώδωνα κινδύνου απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ζητά απαντήσεις από την Τουρκία.
Την Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον Tούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών προσφύγων από την Τουρκία.
Ο υπουργός υπενθύμισε στην τουρκική πλευρά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, όσον αφορά το προσφυγικό.
Το γεγονός ότι κλήθηκε εκτάκτως στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης και του έγιναν συστάσεις για το προσφυγικό, δείχνει ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και τα ελληνικά νησιά να γεμίσουν ξανά και να καθίσταται αδύνατη η διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Ως ενδεικτικές των επιθετικών τουρκικών διαθέσεων ερμηνεύονται όμως και οι τελευταίες πέντε εξελίξεις:
  • Η νέα Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) που εξέδωσε η Τουρκία το βράδυ της Πέμπτης, μια οδηγία με την οποία κάνει γνωστό ότι το πλωτό γεωτρύπανο Fatih πρόκειται να προχωρήσει σε νέα παράνομη γεώτρηση δυτικά της Κύπρου το διάστημα από τις 4 Σεπτεμβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, συνοδευόμενο από τα πλοία SIEM KORKUT, SIEM ALTAN και SIEM SANCAR. Υπενθυμίζεται ότι το Fatih βρίσκεται στα ανοιχτά της Πάφου ήδη από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, επιχειρώντας γεωτρητικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ (πλην όμως σε μη οριοθετημένο - μη αδειοδοτημένο σημείο αυτής). Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο, και ένα δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο, το Yavuz, βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου, επιχειρώντας γεωτρητικές έρευνες πολύ κοντά στις ακτές της κατεχόμενης Καρπασίας (ακριβώς απέναντι από το Ριζοκάρπασο).
  • Το μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. 
  • Η άφιξη του τουρκικού σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις / Oruç Reis (που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κων/πολη και τη θάλασσα του Μαρμαρά) στο λιμάνι της Αττάλειας, με την προοπτική να πραγματοποιήσει έρευνες το προσεχές διάστημα στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, έρευνες μέσα από τις οποίες η Τουρκία ενδεχομένως να θελήσει να δοκιμάσει και τις ελληνικές ανοχές, εάν επιλέξει για παράδειγμα να στείλει το Oruç Reis προς τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως είχε κάνει και το 2018, τότε με το σεισμογραφικό Barbaros, το οποίο Barbaros όμως σήμερα (30 Αυγούστου), μιας και αναφέρθηκε, βρίσκεται στην Κύπρο, πραγματοποιώντας έρευνες στα ανοιχτά της Λεμεσού, μεταξύ των οικοπέδων 1, 2 και 9 της ήδη οριοθετημένης κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
  • Η όχι μόνο ξαφνική αλλά και μαζική «απόβαση» εκατοντάδων προσφύγων-μεταναστών, προερχόμενων από την Τουρκία, το απόγευμα της Πέμπτης στις ακτές της βόρειας Λέσβου, μια «απόβαση» την οποία το ίδιο το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, ερμηνεύει ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών μεθοδεύσεων από την πλευρά του καθεστώτος Ερντογάν, μεθοδεύσεων που επί της ουσίας απορρέουν από δύο δεδομένα: Από την ανάγκη του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να απομακρύνει συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους από την Κων/πολη (η παρουσία των οποίων προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Τούρκων ψηφοφόρων), αλλά και από την παλαιόθεν στρατηγική επιλογή της τουρκικής ηγεσίας να χρησιμοποιεί το Προσφυγικό ως μέσο εκβιασμού απέναντι στην ΕΕ. Στα χέρια της Άγκυρας το προσφυγικό αποτελεί όμως πλέον μέσο πίεσης και για όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σε μια «λογική» τύπου «φροντίστε να γίνουν όλα τα χατίρια μας στο Συριακό για να μην πολλαπλασιαστούν οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο». Ενδεικτικές ως προς αυτό, οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  
  • Η «αποστολή» των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων που εισήλθε το πρωί της Πέμπτης στο περίκλειστο Βαρώσι της Αμμοχώστου, για πρώτη φορά μάλιστα μετά το 1974, μια «αποστολή» διοργανωθείσα από τον - εγκάθετο της Άγκυρας - «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος εμφανίζεται πλέον να ηγείται και των σχεδίων περί ενός υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μονομερούς ανοίγματος της πόλης του Βαρωσίου. Ο λόγος για ένα σχέδιο που έχει μεν την ευλογία της Άγκυρας («Η απόφαση της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ για το ζήτημα του Βαρωσιού είναι ορθή. Την υποστηρίζουμε διότι το Βαρώσι είναι περιοχή της ΤΔΒΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμντουλχαμίτ Γκιουλ) αλλά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως είναι για παράδειγμα το 550 του 1984.
Η αλήθεια για τους αριθμούς 
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν δημοσιοποιεί στοιχεία, λόγω τεχνικού λάθους, από τις 15 Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε υπήρχε καθημερινή ενημέρωση για τα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές των νησιών. Στις 15 Αυγούστου ήταν 21.551.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις 27 Αυγούστου έφτασαν στις 24.072.
Σε 12 ημέρες έφτασαν στα νησιά περί τους 2.500 μετανάστες. Είναι, πάντως, απορίας άξιον γιατί έχει σταματήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με την συμφόρηση των νησιών και των δομών τους.
Συγκεκριμένα αναφέρουν, ότι η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, έχει ως εξής.
• Στη Λέσβο η χωρητικότητα είναι 3000 και διαμένουν 9616.
• Στη Χίο η χωρητικότητα είναι 1014 και διαμένουν 2798. Στη Σάμο η χωρητικότητα είναι 648 και διαμένουν 4325.
• Στη Κω η χωρητικότητα είναι 816 και διαμένουν 2369. Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Λέρο.
• Η χωρητικότητα του hot spot είναι 648 άτομα και διαμένουν 1282.
Οι αριθμοί δείχνουν το προφανές. Την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η εξεύρεση ή η κατασκευή χώρων υποδοχής στην ενδοχώρα.
Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου: Ερχεται νέο κύμα προσφύγων
Ανησυχία προκαλούν οι νέες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη.
Κκατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Άσαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.
 pronews.gr