Μέσα σε 48 ώρες το Λιμενικό διέσωσε 1.070 παράνομους μετανάστες!


«Πρέπει να ελέγχονται τα σύνορα. Τι θα γινόταν εάν δεν ήταν μετανάστες, αλλά Τούρκοι κομάντος; Δεν υπάρχει Λιμενικό, δεν υπάρχει Πολεμικό Ναυτικό. Εχουμε τρομερές ελλείψεις. Τα λιμεναρχεία μας δεν έχουν καν σκάφη. Το Λιμεναρχείο Ρόδου έχει ένα σκάφος για να περιφρουρεί κι έχει κι άλλα νησιά πέρα από τη Ρόδο που πρέπει να καλύπτει με περιπολίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος, σημειώνοντας πως «δε μπορεί να υπάρχει ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών χωρίς δομές. Εχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι μέσα στους τελευταίους μήνες το φαινόμενο έχει ενταθεί κι η αύξηση είναι αλματώδης. Οταν είχαμε 1.000 στο τρίμηνο, τώρα έχουμε 4.000 στα σύνορα των Δωδεκανήσων».

Τη μεγάλη αύξηση εισροής παράνομων μεταναστών στη χώρα, πάντως, δείχνουν με τον πιο απλό τρόπο τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Βάσει αυτών των δεδομένων το λιμενικό πραγματοποίησε συνολικά 22 επιχειρήσεις, διασώζοντας 980 παράνομους μετανάστες. Αν προστεθούν σε αυτόν τον αριθμό και οι μετανάστες στη Ρόδο, τότε μιλάμε για διάσωση 1.070 ανθρώπων μέσα σε μόλις 48 ώρες!


Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, διεσώθησαν κατά χρονική σειρά των επιχειρήσεων: 

-42 μετανάστες στη Σάμο,
-24 (εκ των οποίων ο ένας ήταν διακινητής) στη Χίο,
-70 στη Λέσβο,
-34 στη Σάμο,
-45 στη Χίο,
-18 στη Χίο,
-136 στη Λέσβο,
-18 στη Σύμη,
-40 (εκ των οποίων οι τρεις ήταν διακινητές) στη Λέσβο
-και 39 στο Φαρμακονήσι

Την ίδια ώρα ακόμη, 12 επιχειρήσεις διάσωσης του λιμενικού σημειώθηκαν την Τρίτη. Σε αυτές συνολικά διεσώθησαν 514 παράνομοι μετανάστες.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, διεσώθησαν κατά χρονική σειρά των επιχειρήσεων: 

-42 μετανάστες στη Λέσβο
-42 στη Λέσβο
-45 στη Λέσβο
-42 στο Αγαθονήσι
-46 στη Χίο
-43 στη Χίο
-52 στη Σάμο
-14 στη Λέσβο
-34 στη Λέσβο
-33 (εκ των οποίων ο ένας ήταν διακινητής) στη Σαμοθράκη
- 105 στη Λέσβο
-και 16 στην Αλεξανδρούπολη