Τρίτη, Αυγούστου 20

Η δυτική τύφλωση και το Ισλάμ

Η απάθεια και η εξαντλητική ανοχή της Δύσης κοντεύουν να ξεπεράσουν κάθε λογικό όριο.
Μετά τις επεκτατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία και στο Ιράκ, εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες εθελοντές μωαμεθανοί, από την Ευρώπη κι από μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες, προσέτρεξαν στις τάξεις του.
Tου Ανδρέα Ανδριανόπουλου*

Η απάθεια και η εξαντλητική ανοχή της Δύσης κοντεύουν να ξεπεράσουν κάθε λογικό όριο. Μετά τις επεκτατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία και στο Ιράκ, εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες εθελοντές μωαμεθανοί, από την Ευρώπη κι από μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες, προσέτρεξαν στις τάξεις του.
Με τη στρατιωτική συντριβή των τρομοκρατών του ISIS δημιουργήθηκε ξαφνικά θέμα για τις τύχες όσων διασώθηκαν ανάμεσα στους λεγόμενους «μαχητές», τις γυναίκες και τα μικρά τους παιδιά. Χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και κάποιες χιλιάδες «εθελοντές» ισλαμιστές, αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρότατο πρόβλημα. Πώς να χειριστούν τους επαναπατρισμούς μαχητών και των οικογενειών τους. Κάποιοι μάλιστα επέμειναν στον εγκλωβισμό κάποιων από τους μαχητές αλλά στη χωρίς όρους επιστροφή των γυναικών και των παιδιών τους! Ετοιμάζοντας δηλαδή ανεμπόδιστα την επόμενη γενιά φανατικών ισλαμιστών.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες μικρότερες χώρες. Κάποιες μάλιστα στη γειτονιά μας. Βοσνία, Αλβανία και Κόσοβο είδαν πολλούς πολίτες τους να προστρέχουν για να στηρίξουν τον ISIS. Και πολλοί επιστρέφουν χωρίς ελέγχους.
Οπως και σε χώρες της Αφρικής – Σομαλία, Ερυθραία, Σουδάν και Μαυρυτανία. Πώς ελέγχονται οι μετακινήσεις από εκεί προς τη χώρα μας, σαν ακίνδυνες για την εθνική ασφάλεια;
Υπάρχουν όμως και χώρες, όπως της Κεντρικής Ασίας, που τους θέλουν όλους πίσω. Και διαμαρτύρονται για αυτό οργανώσεις της Αλ Κάιντα και άλλοι ισλαμιστές. Γιατί στις χώρες αυτές το Ισλάμ δεν είναι ανεξέλεγκτο.
Και οι επιστρέφοντες «μαχητές» θα υποστούν την τσιμπίδα του νόμου. Και θα βρεθούν στις φυλακές.
Οι ουζμπέκοι σαλαφιστές λοιπόν (Katibat al Tawhid wal Jihad) διαμαρτύρονται διότι οι δημοκρατικές δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία (SDF) συλλαμβάνουν και επαναπατρίζουν στις χώρες τους ουζμπέκους και καζάκους αιχμαλώτους-μέλη του ISIS.
O εμίρης Abu Salah Uzbeki, ένας ακραίος ιδεολόγος της Αλ Κάιντα στην Κεντρική Ασία, ενώ περιφρονεί τον ΙSIS και τους μαχητές του, επιμένει στην ανάγκη οι αιχμάλωτοι των Κούρδων και οι οικογένειές τους να αφεθούν να πάνε στο Idlib της Συρίας.
Εκεί, ενωμένοι με τις δυνάμεις των σαλαφιστών της Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα), θα μπορέσουν «να επιστρέψουν στον αληθινό δρόμο του Αλλάχ». Αντί να χαιρόμαστε, συνέχισε, που «οι Δυτικοί Κάφροι (άπιστοι) καταστρέφουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους» οφείλουμε να βοηθήσουμε.
Το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν δεν έχουν όμως διστάσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά και δίχως δισταγμούς – όπως δυστυχώς κάνει η Δύση.
*Πρώην υπουργός
 .lykavitos.gr/