Κυριακή, Αυγούστου 18

Τεστοστερόνη, διάρκεια ζωής και άνδρες

Η χαμηλή τεστοστερόνη αίματος στους άνδρες σχετίζεται με μείωση της διάρκειας της ζωής τους.

Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη αίματος, ανεξάρτητα από την ηλικία τους πιθανόν να έχουν χαμηλότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με άνδρες με ψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης.
Στα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επιστημονικών στοιχείων, που δείχνουν ότι η έλλειψη σε τεστοστερόνη σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου θανάτου απ' όλες τις αιτίες. Οι ενδείξεις αυτές θα μπορούσαν να είναι μια προειδοποίηση προς τους άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους.

Πράγματι ο υγιής τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει τη διατήρηση κανονικού βάρους σώματος, τακτική σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή συμβάλλει διαχρονικά στη διατήρηση καλύτερων επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες.
Σε έρευνα που έγινε από Γερμανούς γιατρούς σε σχεδόν 2.000 άνδρες ηλικίας 20 έως 79 ετών εξετάστηκε η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα και η σχέση της με την υγεία και το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών. Η διάρκεια παρακολούθησης τους ήταν κατά μέσο όρο 7 χρόνια.
Στην αρχή της έρευνας, 5% των ανδρών αυτών είχαν χαμηλή τεστοστερόνη αίματος, δηλαδή η τεστοστερόνη τους ήταν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κατώτερα φυσιολογικά όρια για νέους ενήλικες άνδρες. Οι κανονικές τιμές τεστοστερόνης αίματος κυμαίνονται στους άνδρες από 300 έως 1,000 ng/dL και στις γυναίκες από 20 έως 80 ng/dL.   Οι άνδρες που παρουσίαζαν χαμηλή τεστοστερόνη ήσαν μεγαλύτερης ηλικίας, συχνότερα παχύσαρκοι, παρουσίαζαν σε μεγαλύτερο ποσοστό διαβήτη και ψηλή πίεση σε σύγκριση με άνδρες που είχαν ψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αίματος.
Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη βρέθηκαν να έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στα 10 χρόνια που ακολουθούσαν σε σύγκριση με άνδρες που είχαν ψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Η εν λόγω διαφορά δεν μπορούσε να εξηγηθεί από παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο σωματικής άσκησης και η περίμετρος κοιλιάς (η αύξηση της περιμέτρου κοιλιάς σχετίζεται με αύξηση κινδύνου προσβολής από διαβήτη και καρδιοπάθεια).
Σε μια επί μέρους ειδικότερη ανάλυση των παραγόντων, που προκαλούσαν τους θανάτους βρέθηκε ότι η χαμηλή τεστοστερόνη ήταν δείκτης αυξημένων πιθανοτήτων θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου αλλά όχι από άλλη αιτία.
Υπολογίζεται ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των ανδρών που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη αίματος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέρχεται έως το 25% του ανδρικού πληθυσμού. Ωστόσο η χαμηλή τεστοστερόνη στο αίμα δημιουργεί συμπτώματα μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 6%.
Η τεστοστερόνη στο αίμα των ανδρών μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Όμως δεν υπάρχει απότομη πτώση της σεξουαλικής αυτής ορμόνης όπως παρατηρείται με τις γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση.  
Τα σημεία και συμπτώματα μειωμένης τεστοστερόνης στους άνδρες περιλαμβάνουν τη μείωση ή απώλεια επιθυμίας για σεξ, προβλήματα στη στύση, απώλεια οστικής πυκνότητας ή κατάγματα και δύο ή περισσότερα από μη ειδικά συμπτώματα, όπως διαταραχές του ύπνου, κακή διάθεση ή κατάθλιψη, ληθαργία και μειωμένη σωματική απόδοση. 
Οι συχνότερες αιτίες μείωσης παραγωγής της τεστοστερόνης περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας, τις χρόνιες παθήσεις, τις ανεπάρκειες λειτουργίας των όρχεων, την υπολειτουργία της υπόφυσης και το προλακτίνωμα. www.medlook.net