Θυρεοειδής, Ιώδιο και ορμόνες

thyroid-thireoeidis-iodio-kai-ormones
Οι Ορμόνες του θυρεοειδούς είναι το “γκάζι” του μεταβολισμού μας.
Όταν λειτουργεί λιγότερο από – το βέλτιστο επίπεδο, το σύνολο των φυσιολογικών λειτουργιών αρχίζει να επιβραδύνετε.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθετε αδύναμοι, κουρασμένοι, και να έχετε κατάθλιψη.
Αν αυτά τα συμπτώματα σας φαίνονται γνωστά το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι έλεγχο για υποθυρεοειδισμό.

Θα πρέπει να, ελέγξτε τα παρακάτω:

  • Ορμόνες διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH)
  • Συνολική T4, Ελεύθερη T4, Ελεύθερη T3
  • και, όταν είναι δυνατό, με μια εξέταση αντίστροφης Τ3.
Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να περιμένετε για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να αρχίσετε να βοηθάτε τον εαυτό σας.
Μπορείτε να πάρετε τα ακόλουθα φυσικά θρεπτικά συστατικά, που βοηθάνε στον υποθυρεοειδισμό αμέσως.
Δείτε και Υποθυρεοειδισμός: 250 πρόσωπα – Ένας πλήρης οδηγός συμπτωμάτων

Το ιώδιο είναι βασικό αμέταλλο του θυρεοειδούς

Το σώμα σας χρειάζεται το ιώδιο για να κατασκευάσει τις θυρεοειδικές ορμόνες.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να επηρεάζονται από την έλλειψη ιωδίου.
Μία από τις πιο σημαντικές και διαδεδομένες ελλείψεις σήμερα είναι η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή μας. 

Εδώ είναι μερικά στατιστικά στοιχεία:

Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, τα επίπεδα ιωδίου έχουν μειωθεί κατά 50% (1).
Σε μία κλινική μελέτη απο τον εμπειρογνώμονα για τον θυρεοειδή Δρ David Brownstein, περισσότερο από 96% της έρευνας σε πάνω από 5000 ασθενείς είχαν ανεπάρκεια ιωδίου (2).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεπάρκεια ιωδίου πλησιάζει το 72%του πληθυσμού του κόσμου (3).
Από το 1980, όταν τα επίπεδα ιωδίου άρχισαν να μειώνονται, οι παθήσεις του θυρεοειδούς έγιναν πολύ συχνές και τα φάρμακα για το θυρεοειδή έχουν γίνει τόσο αποδεκτά που δυστυχώς, δεν τις θεώρούμε καν ασθένειες πια.
Στις ΗΠΑ, προστέθηκε ιώδιο στο αλάτι από το 1920, το οποίο βοήθησε στο να αποφύγουμε μια μαζική ανεπάρκεια ιωδίου.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας  η έννοια της κατανάλωσης αλατιού για να παίρνουμε την καθημερινή ποσότητα σε ιώδιο δεν είναι ακριβώς και το ιδανικό.
Με αυτό κατά νου, θεωρούμε επίσης ότι μια διαιτητική προσέγγιση είναι η καλύτερη λύση για τη διόρθωση των ανεπαρκειών ιωδίου και τη διατήρηση του σε βέλτιστα επίπεδα στο αίμα. 

Εδώ είναι μια λίστα με τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας για να κρατήσετε τα επίπεδα σας υγιή:

Kέλπ / Φύκια – 200-400 μικρογραμμάρια / μερίδα
Ψάρια – 200 μικρογραμμάρια ανάλογα το ψάρι
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά – 35 μικρογραμμάρια / μερίδα
Βοδινό βιολογικής εκτροφής – 25 μg / μερίδα
Τυρί – 25 μικρογραμμάρια / μερίδα
Βραστά αυγά – 15 μικρογραμμάρια / αυγό
Εναλλακτικά, αν χρειαστεί, μπορείτε επίσης να πάρετε μια πολυβιταμινούχα φόρμουλα που να περιέχει 1-2 mg ιωδίου.Δύο λιγότερο γνωστά μέταλλα του θυρεοειδούς:

Σελήνιο και Σίδηρος

Το σελήνιο είναι δεύτερο μετά το ιώδιο από την άποψη της στήριξης του θυρεοειδούς.
Ο θυρεοειδής αδένας περιέχει περισσότερο σελήνιο κατά βάρος από ό, τι οποιοδήποτε άλλο όργανο.(4)
Το σελήνιο είναι αναγκαίο για τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3, την πιο δραστική μορφή της θυρεοειδούς ορμόνης. Χωρίς σελήνιο, δεν θα υπήρχε Τ3 και τα κύτταρα και οι ιστοί σας θα αρχίσουν να δυσλειτουργούν.
Εκτός από το ρόλο του στην παραγωγή Τ3, το σελήνιο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του θυρεοειδούς σας από οξειδωτική βλάβη.
Χωρίς τα βέλτιστα επίπεδα του σεληνίου, το ιώδιο, όπως ενσωματώνεται στις ορμόνες του θυρεοειδούς, μπορεί να βλάψει πραγματικά το θυρεοειδή αδένα. (5)
Πηγές σεληνίου είναι τα ψάρια, αυγά, δημητριακά, ξηροί καρποί, μοσχάρι.
Δείτε ακόμη: Χωρίς σελήνιο δεν ενεργοποιούνται οι θυρεοειδικές ορμόνες
Σελήνιο: σε ποιες τροφές βρίσκεται το πολύτιμο αντικαρκινικό συστατικό;

Το δεύτερο από τα λιγότερο γνωστά μέταλλα του θυρεοειδούς είναι ο σίδηρος.

Μια ανεπάρκεια σιδήρου μειώνει τη δραστικότητα του ενζύμου υπεροξειδάση του θυρεοειδούς, η οποία είναι απαραίτητη για να παρασκευάζει ο θυρεοειδής τις ορμόνες.
Για να πάρετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας;
Εδώ είναι μια λίστα με μερικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο (όλες οι πηγές παρακάτω παρέχουν περίπου 1-2 mg ανά μερίδα):
Δείτε ακόμη: Σίδηρο και η απορρόφησή του! 
Σίδηρος: Οι συνδυασμοί που κερδίζουν! 
Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το χρόνιο άγχος μειώνει ουσιαστικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι με πολύ άγχος μάλλον θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη συμπληρώματος με βότανα όπως η ροδιόλα.
Έρευνα σε ζώα δείχνει ότι η ροδιόλα υποστηρίζει τα επινεφρίδια και βοηθά τα ζώα να προσαρμόζονται στο χρόνιο στρές. (6)
Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, αναζητείστε ενα υψηλής ποιότητας εκχύλισμα ροδιόλας (ρόδια ρίζα – Rhodiola rosea με τον Διοσκουρίδη να την έχει πρωτοχρησιμοποιήσει) και η ημερήσια δόση να είναι μεταξύ των 250-500 mg.

Σημείωση: Η ροδιόλα μπορεί να είναι διεγερτική για μερικούς ανθρώπους.

Αν δεν έχετε την έχετε ξαναπάρει πριν, ας ξεκινήσετε από την χαμηλότερη δόση των 250 mg και να την αυξάνεται με αργό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου .
Η Ρόδια Ρίζα στην οποία ο Έλληνας γιατρός-θεραπευτής Διοσκουρίδης αφιέρωσε πολλές σελίδες έρευνας και τιμών για τις θαυματουργικές ιδιότητές της. Ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο βότανο που όμως δεν είναι γνωστό όπως θα ‘πρεπε σήμερα.
Φύεται στα μεγάλα ύψη των αρκτικών και ορεινών περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας. Δεν έχει καμία βιολογική συγγένεια με την κοινή τριανταφυλλιά, αλλά λόγω του παρόμοιου αρώματός της, έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του ροδέλαιου των τριαντάφυλλων. 
Αν και ο Διοσκουρίδης χρησιμοποίησε πρώτος στην Παγκόσμια ιστορία το φυτό, η χρήση του συνδέθηκε με τους Σκανδιναβούς και τη Ρωσία. Σουηδοί ερευνητές, παραδείγματος χάριν, θεωρούν ότι οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν τακτικά την Rhodiola.
Πέρα από τις ιδιότητες του φυτού που θα αναλυθούν περισσότερο, πρέπει να αναφερθεί και ο ρόλος που έπαιξε στην ελληνική μυθολογία!!
Δείτε περισσότερα: Ροδιόλα – Ρόδιος Ρίζα – Η χρυσή ρίζα: Το σούπερ αντικαταθλιπτικό!

Συνήθως στον υποθυρεοειδισμό, έχουμε ανεπάρκεια ψευδαργύρου και βιταμίνης D.

Επίσης οι βιταμίνες Β, συμμετέχουν στην παραγωγή της Τ4 καθώς και το βασικό αμινοξύ τυροσίνη είναι απαραίτητο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών.
Αυτοί που πάσχουν απο υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν φθόριο, βρώμιο και χλώριο.

Δείτε: Ψευδάργυρος: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής του 
10 συμπτώματα που μας δείχνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. 
Βιταμίνες Β: Το πολυδύναμο σύμπλεγμα 
Αμινοξέα: Συνδυασμοί υψηλής βιολογικής αξίας
Όσο για τα φθόριο, χλώριο όλοι ξέρουμε την κύρια “πηγή” τους στον οργανισμό μας, που δεν είναι άλλη από το νερό, για αυτό και επιμένω και σας προτείνω το εκπληκτικό φίλτρο νερού που διαθέτω που απομακρύνει εκτός των παραπάνω, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα ακόμη και ραδιενεργά κατάλοιπα! Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 
Δείτε: Το Φθόριο και οι επιπτώσεις στην υγεία μας. 
Η χλωρίωση του νερού καταστρέφει την πρωτεΐνη των κυττάρων

Ένας βασικός ρόλος του ιωδίου είναι

να μας προστατεύει απο τα βαρέα μέταλλα, γι αυτό το δίνουν και σε περιπτώσεις πυρηνικών ατυχημάτων Τσερνομπίλ,Φουκοσίμα.
Όταν τα επίπεδα ιωδίου είναι χαμηλά, στους υποδοχείς του ιωδίου στο σώμα μας ενώνονται τα άλλα αλογόνα, φθόριο, χλώριο, βρώμιο και τα υποπροϊόντα τους, που είναι τοξικά σε υψηλά επίπεδα. 
Τα Βαρέα μέταλλα, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, τα φυτοφάρμακα, οι αναθυμιάσεις απο έπιπλα και χαλιά, τα φυτοφάρμακα και τα οιστρογόνα από τα πλαστικά (10) μπορεί να είναι πιο επιβαρυντικά όταν τα επίπεδα ιωδίου είναι χαμηλά.
Αυτές οι τοξίνες ιδίως οταν τα επίπεδα ιωδίου είναι χαμηλά, μπορεί να αναστείλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τον κυτταρικό μεταβολισμό, την ορμονική ισορροπία, άλλες πολλές κυτταρικές λειτουργίες καθώς και να προκαλέσουν διαβήτη τύπου ΙΙ (9), καρκίνο του στήθους και στομάχου.(8)
Αλλά ας δούμε λίγο ποιές αλλαγές γίναν στην διατροφή μας τα τελευταία 30 χρόνια και ξεκίνησε η ΄΄επιδημία΄΄ των ασθενειών του θυρεοειδούς.

Μια μικρή ιστορία και μια εγκληματική πράξη.

Μέχρι το 1960 το ιώδιο το προσθέταν σε όλα τα προϊόντα αρτοποιίας μας με αποτέλεσμα, μία φέτα ψωμί να έχει περίπου 150 μικρογραμμάρια του ιωδίου.
Καθώς ο πληθυσμός μας αυξήθηκε το 1980 αυτό άλλαξε και το βρώμιο έχει γίνει το πρόσθετο της επιλογής στα προϊόντα αρτοποιίας και μοναδική μας πηγή ιωδίου έγινε το επιτραπέζιο αλάτι με ασήμαντη περιεκτικότητα σε ιώδιο και μάλιστα το αλάτι χάνει το 100% σε ιώδιο μετά την έκθεση στον αέρα για 4 εβδομάδες.
Το νερό χλωριώνεται και φθοριώνεται πλέον, η χλωρίνη χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση και χρησιμοποιούμε το φθόριο ακόμα και στις οδοντόκρεμες.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το φθόριο χρησιμοποιήθηκε από το 1950 για την καταστολή της θυρεοειδικής λειτουργίας σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη (7)Για να ανακεφαλαιώσουμε έχουμε φυτοφάρμακα, το έδαφος δεν περιέχει ιώδιο πλέον, χλωριωμένο νερό, οιστρογόνα απο τα πλαστικά, φθοριομένα τα πάντα και μετά αναρωτιόμαστε απο που προκλήθηκε η ΄΄επιδημία΄΄ της ανεπάρκειας του ιωδίου και οι ασθένειες του θυρεοειδούς.Γι αυτό όταν διαβάζω οτι στον υποθυρεοειδισμό δεν επιτρέπονται η σόγια, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι μου φαίνεται λίγο οτι διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Οχι οτι αυτά τα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες κάνουν καλό, αλλά άλλες είναι οι πηγές επιβλαβών αμετάλλων που προκάλεσαν την ΄΄επιδημία΄΄. Αυτά τα τρόφιμα τα καταναλώναμε εκατοντάδες χρόνια πρίν.

Τεστ ιωδίου

Χονδρικά μπορούμε να δούμε αν έχουμε έλλειψη ιωδίου αν πάρουμε μια μπατονέτα και την βρέξουμε με βάμμα ιωδίου 2% και βάψουμε μια μικρή περιοχή στό εσωτερικό μέρος του καρπού. 
Παρακολουθήστε πόσες ώρες χρειάζεται για την κηλίδα να ξεθωριάσει εντελώς.
Αν τα επίπεδα του ιωδίου σας είναι φυσιολογικά, η κηλίδα θα χρειαστεί 24 ώρες για να ξεθωριάζει .
Αν ξεθωριάσει σε λιγότερο από 12 ώρες, τότε σκεφτείτε για περαιτέρω εξετάσεις. Είναι καλύτερο να κάνετε την δοκιμή το πρωί, μετά από ένα ντους, γιατί το νερό το ξεπλένει.
Αν και δεν βρήκα κάποια έρευνα που να επικυρώνει αυτή την δοκιμή.
Επιμέλεια Ευαγγέλου Μαριάννα βιοχημικός Μsc
Πηγή: fytro.wordpress.com

«Τροφή» Έχω να σας προτείνω συμπληρωματικά μία εναλλακτική αντιμετώπιση με φυσικότατα συμπληρώματα διατροφής, ένα εκ των οποίον είναι και ο ιδανικός ορμονικός εξισορροπιστής, με ιδιαίτερα προσαρμογόνα δράση: Maca (μάκα): Ορμονική ισορροπία 
Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελία επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Βιβλιογραφία

1.HOLLOWELL, JE ET AL. IODINE NUTRITION IN THE UNITED STATES. NATIONAL HEALTH AND NUTRITION EXAMINATION SURVEYS I AND III. J CLIN ENDOCRINOL METAB, 83:3401-3408. 1998
2. BROWNSTEIN, IODINE, WHY YOU NEED IT. MEDICAL ALTERNATIVE PRESS, 2009. P 50
3. WHO IBOD 12 NOV. 1998
4.Biochimie. 1999 May;81(5):527-33.
5.Thyroid. 2002 Oct;12(10):867-78.
6.Phytomedicine. 2009 Jun;16(6-7):617-22.
7.HOLLOWELL, JE ET AL. IODINE NUTRITION IN THE UNITED STATES. NATIONAL HEALTH AND NUTRITION EXAMINATION SURVEYS I AND III. J CLIN ENDOCRINOL METAB, 83:3401-3408. 1998
8.http://en.wikipedia.org/wiki/Iodine_in_biology
9.http://www.healingmatters.com/Deadly Deficiency Deliberately Decreed.html
10.Wagner et al. Endocrine disruptors in bottled mineral water: total estrogenic burden and migration from plastic bottles. Environmental Science and Pollution Research, 2009; DOI: 10.1007/s11356-009-0107-7
proionta-tis-fisis.com