Τετάρτη, Αυγούστου 14

Κραχ στην Αργεντινή ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΣΟ - ΟΣΟ ΑΠΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ

Κραχ στην Αργεντινή
Ξάφνου, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Αργεντινή. Οι επενδυτές ξεφορτώνονται μαζικά αργεντίνικους τίτλους κάθε είδους από νομίσματα μέχρι μετοχές και ομόλογα, βυθίζοντας το πέσο και εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ η Wall Street αναρωτιέται αν η δοκιμαζόμενη χώρα της λατινικής Αμερικής οδεύει προς άλλη μια οικονομική καταστροφή.

Αφορμή για αυτόν τον… συναγερμό στην αγορά στάθηκε η χειρότερη της αναμενόμενης επίδοση του φιλικού προς τις αγορές προέδρου Mauricio Macri στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez - σύμμαχος του οποίου είναι η  πρώην Πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner- κυριάρχησε στις προκαταρκτικές εκλογές με μεγαλύτερη της αναμενόμενης διαφορά της τάξης του 15,5%.

Το αποτέλεσμα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τις πιθανότητες επανεκλογής του Macri για δεύτερη θητεία στις εκλογές του Οκτωβρίου, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Ενδεχόμενη νίκη του Fernandez στις επικείμενες εκλογές θα έθετε, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Macri προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι πως ο Fernandez θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας, καθώς και τις συμφωνίες που έχουν γίνει με το ΔΝΤ.
Η Αργεντινή έχει χρέος δισεκατομμυρίων σε ξένο νόμισμα που λήγει το επόμενο έτος
«Η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί την χρεοκοπία της Αργεντινής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Edwin Gutierrez της Aberdeen Asset Management προσθέτοντας πως η αγορά είναι απρόθυμη να δώσει μια ευκαιρία στον Fernandez.
Σε αυτό το κλίμα, οι αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγες ώρες με την τιμή των πενταετών τίτλων να υποχωρεί στα μόλις 55 σεντς ανά δολάριο, ενώ τα CDS δείχνουν πως υπάρχει πιθανότητα 75% να συμβεί μια χρεοκοπία της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια. Στους βραχυπρόθεσμους δε κρατικούς τίτλους, η απόδοση έχει εκτοξευτεί στο 35%.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και το νόμισμα της Αργεντινής, καθώς το πέσο κατέρρευσε πάνω από 30% την Δευτέρα στο επίπεδο-ρεκόρ των 65 πέσος ανά δολάριο. Σήμερα η ισοτιμία κινείται στα 53 πέσο ανά δολάριο.
Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Αργεντινή, σχολίασε ο Marcin Lipka, επικεφαλής αναλυτής της Cinkciarz.pl εκτιμώντας ότι η ισοτιμία μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 100 πέσο ανά δολάριο τους επόμενους 12 μήνες.
Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των ανησυχιών, ο Αργεντινός πρόεδρος Macri δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία του θα «αναστρέψει το κακό αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών» και δεσμεύτηκε να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές, στον απόηχο της ήττας του στη ψηφοφορία της Κυριακής, που χαρακτηρίζεται πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε φάση ύφεσης με πληθωρισμό άνω του 55% μετά από περισσότερα από τρία έτη πολιτικών του Macri.
Η χώρα έχει μια μακρά ιστορία χρεοκοπιών και μόλις το 2016 υπό τον πρόεδρο Macri άρχισε να αφήνει πίσω της τις μνήμες από την τελευταία χρεοκοπία
Η Αργεντινή βίωσε μια 15ετή κρίση στον απόηχο της χρεοκοπίας του 2001.
 .zougla.gr