Τετάρτη, Αυγούστου 14

Κρυολιπόλυση: Συχνότερη τελικά η υπερπλασία του λιπώδους ιστού

Η σπάνια παρενέργεια τελικά ίσως να μην είναι και τόσο σπάνια όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι πλαστικοί χειρουργοί
Κρυολιπόλυση: Συχνότερη τελικά η υπερπλασία του λιπώδους ιστού | in.gr

Η παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού, μια σπάνια επιπλοκή της κρυολιπόλυσης, τελικά δεν είναι και τόσο σπάνια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Plastic and Reconstructive Surgery, της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής.
Η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που εφαρμόζεται στη Κοσμετολογία για τον περιορισμό του περιττού λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος.

Η παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού, δηλαδή η τοπικά εντοπισμένη σκλήρυνση του λίπους μετά τη κρυολιπόλυση έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση αντί συρρίκνωση των περιοχών που έχει εφαρμοστεί η θεραπεία τις εβδομάδες που ακολουθούν την κρυολιπόλυση, με αποτέλεσμα ένα ορατό διογκωμένο στρώμα λίπους κάτω από δέρμα.
Η παρενέργεια αυτή μέχρι σήμερα έχει αναφερθεί μια φορά ανά 4.000 κύκλους κρυολιπόλυσης, δηλαδή συχνότητα 0,025%.
Οι Δρ Μάικλ Κέλλι και Χοσε Ροντιγκεζ-Φελιζ περιγράφουν την εμπειρία τους από την αντιμετώπιση 11 ασθενών που εκδήλωσαν παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού μετά από κρυολιπόλυση. Οι έξι είχαν υποβληθεί σε κρυολιπόλυση στην κλινική των δύο συγγραφέων και οι πέντε είχαν παραπεμφθεί σε αυτούς από άλλους ειδικούς. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι η εμπειρία των 15 κρουσμάτων παράδοξης υπερπλασίας τους λιπώδους ιστού σε έξι ασθενείς δείχνει ότι η συχνότητα της παρενέργειες τελικά είναι μεγαλύτερη: 0,72%, ή μια περίπτωση ανά 138 κύκλους κρυολιπόλυσης.
Το καλό είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η παρενέργεια αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάστηκε να υποβληθούν μόνο σε λιποαναρρόφηση, ένας σε λιποαναρρόφηση συνδυαστικά με κοιλιοπλαστική, ενώ όλοι τελικά πέτυχαν καλό αισθητικό αποτέλεσμα και τελικά ήταν ικανοποιημένοι από την εμφάνισή τους.
Όμως για την αντιμετώπιση της παράδοσης υπερπλασίας του λιπώδους ιστού χρειάστηκε να περιμένουν μήνες αρκετούς μέχρι να αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι πρέπει πρώτα το λίπος στην επηρεαζόμενη περιοχή να μαλακώσει, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η επιπλοκή.
Οι δύο πλαστικοί χειρουργοί υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω μελέτης της συχνότητας της παράδοσης υπερπλασίας του λιπώδους ιστού σε άτομα που υποβάλλονται σε κρυολιπόλυση ώστε να εντοπιστούν τυχόν παράγοντες κινδύνου και να αξιολογηθούν καλύτερα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης για της διόρθωση της επιπλοκής αυτής.
 https://www.in.gr