Τετάρτη, Αυγούστου 28

Ένα πορτοκάλι την ημέρα κρατά τον καρκίνο μακριά


Ένα πορτοκάλι κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα του οισοφάγου και του στομάχου κατά 50%.
Παράλληλα αυτοί που τρώνε ένα πορτοκάλι την ημέρα, επιπρόσθετα από τις 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών που συστήνονται καθημερινά, έχουν 19% μειωμένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το National Cancer Institute, μια μερίδα μπορεί να είναι: Η ποσότητα από φρούτα ή λαχανικά που περιέχεται μέσα σε ένα μικρό ποτήρι, ή ένα μικρό ποτήρι χυμού ή ένα φρούτο (μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) μετρίου μεγέθους ή ακόμη ένα μικρό μπολ με σαλάτα.
Το πορτοκάλι περιέχει περισσότερες από 170 φυτοχημικές ουσίες και 60 φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις. Πολλά από τα πιο πάνω συστατικά του πορτοκαλιού αποδείχθηκαν ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Στον ανθρώπινο οργανισμό οι ιδιότητες αυτές του πορτοκαλιού μεταφράζονται σε μια αξιόλογη αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Επίσης επιτρέπουν μια μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, που ενεργεί θετικά προς αποτροπή ισχαιμικών αγγειακών επεισοδίων που μπορούν να προσβάλλουν την καρδία και τον εγκέφαλο. Το πορτοκάλι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών η οποία στο σύνολό της παρουσιάζει ανάλογα χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό καθιστά τα εσπεριδοειδή μια δυναμική πηγή ευεργετικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Εκτός από τις φυτοχημικές και φλαβονοειδείς ουσίες το πορτοκάλι και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, περιέχουν βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, φυτικές ίνες και φολικό οξύ. Η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι χαμηλή. Επίσης η αύξηση της γλυκαιμίας που προκαλούν είναι χαμηλή.
Τα εσπεριδοειδή είναι η τάξη των φρούτων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Κατά τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες αυξάνεται συνεχώς η ενημερότητα για το σημαντικό ρόλο που έχει η διατροφή στην αιτιολογία των χρόνιων ασθενειών που συμβάλλουν στη θνησιμότητα και νοσηρότητα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός ουσιών μέσα στη διατροφή μας, που είναι βιολογικά ενεργές. Είναι πολύ πιθανόν ότι υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες που δεν τις γνωρίζουμε.
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, λίπη και αλάτι. Βοηθούν και στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη διότι δεν αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τη γλυκαιμία.
Οι ευεργετικές δράσεις του πορτοκαλιού και των άλλων εσπεριδοειδών, εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, επεκτείνονται στην πρόληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας, της παχυσαρκίας και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού που είναι η σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Τα σημαντικά αυτά δεδομένα και συμπεράσματα προκύπτουν από βαρυσήμαντη έρευνα που διεξήγαγε η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας για το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.
Επίσης η κυβερνητική ερευνητική οργάνωση της Αυστραλίας CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) δημοσίευσε ανάλογα συμπεράσματα μετά από ανασκόπηση και επαναξιολόγηση 48 διεθνών ερευνών που αφορούσαν τις επιδράσεις των εσπεριδοειδών στην υγεία.
Συμπερασματικά εμείς θα τονίσουμε ότι ένα πορτοκάλι την ημέρα κάνει τον καρκίνο πιο πέρα αλλά παράλληλα μειώνει και τον κίνδυνο για πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες.
  www.medlook.net