Δευτέρα, Αυγούστου 26

Αντιδράσεις μετά την κατάργηση των capital controls

Τζανακόπουλος: Προδιαγεγραμμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η άρση των capital controls
Αντιδράσεις μετά την κατάργηση των capital controls
Αφετηρία και προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι της αγοράς την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων από την 1η Σεπτεμβρίου, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή τους, σχολιάζοντας τη σχετική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως επισημαίνεται πάντως, χρειάζεται να ληφθεί ακόμη ένα ευρύ πλέγμα μέτρων (μείωση γραφειοκρατίας, φόρων και εισφορών καθώς και τελών και επιτοκίων από το τραπεζικό σύστημα), ώστε η αγορά να ανακάμψει οριστικά από την κρίση.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, υλοποίησε σήμερα ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει. Διά του οικονομικού της επιτελείου, προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «αξίζει να σημειωθεί ότι η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.
»Έτσι, σήμερα κλείνει επιτέλους ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων 
Τζανακόπουλος: Προδιαγεγραμμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η άρση των capital controls

«Η άρση των τραπεζικών κεφαλαιακών περιορισμών ήταν μια προδιαγεγραμμένη οικονομική και πολιτική εξέλιξη στην οποία είχε οδηγήσει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Το αφήγημα της ΝΔ περί καταστροφικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται. Γιατί αυτή η πολιτική ήταν που κατάφερε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, επέτρεψε να βγούμε από τη μνημονιακή επιτροπεία, κατάφερε προεκλογικά επιτυχείς εξόδους στις διεθνείς αγορές. Αυτό λοιπόν που γίνεται σήμερα είναι η προδιαγεγραμμένη πορεία της ελληνικής οικονομίας στην οποία οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για αποτυχημένα επικοινωνιακά φιάσκα, σημειώνοντας ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με τα πραγματικά προβλήματα, την ανικανότητα και την ολιγωρία της κυβέρνησής του.
«Το επιτελικό του κράτος δεν πήγε καλά και έτσι προσπαθεί να επαναφέρει τις κατηγορίες ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε καμένη γη και ότι για όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός που υποσχόταν η ΝΔ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αυτό φάνηκε και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, όπου καμία κουβέντα για το θέμα αυτό δεν έγινε».
«Ακόμα δεν είπατε πού θα βρεθούν τα λεφτά για να καλυφθεί το κενό από τις φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που υπόσχεστε» πρόσθεσε.
ΚΙΝΑΛ: «Η άρση των capital controls δεν προσφέρεται για επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς»
Με την επισήμανση ότι η άρση των capital controls ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη και δεν προσφέρεται για επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς, τοποθετήθηκε θετικά το Κίνημα Αλλαγής στην εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Βουλή.
«Η άρση των capital controls ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, που ωρίμαζε εδώ και αρκετούς μήνες και που η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –που τα επέβαλε- δεν την ολοκλήρωσε» αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος.
«Η θετική αυτή εξέλιξη δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμούς από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ελπίζουμε βέβαια ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι που συνδέονται με το θέμα» επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.
Βαρουφάκης: Έρχεται μία τεράστια ύφεση

Με αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των capital controls ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας: «Έρχεστε σήμερα και μιλάτε για την άρση capital controls εσείς που αγωνιστήκατε για να έλθουν;». Ο ίδιος προσέθεσε «θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά και κάνουμε πρόταση να επαναφέρετε την ''Ώρα του Πρωθυπουργού'' γιατί έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για όλα αυτά».
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης παραμένοντας στα θέματα της οικονομίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι είναι απροετοίμαστη για την τεράστια, όπως είπε, ύφεση που έρχεται. «Μια τεράστια ύφεση έρχεται και είστε απροετοίμαστοι όπως ήταν ο κ. Αλογοσκούφης το 2007-2008. Κάθε φορά που μιλάτε για το 2015 μας χαροποιεί να αναφέρεστε εσείς σε εκείνο τον ανένδοτο αγώνα όταν εσείς λέγατε "κράτα γερά Γερούν"» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25.
«Eπιστροφή στην κανονικότητα»
Ικανοποίηση για το τέλος των capital controls εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Σηματοδοτεί την επιστροφή στην ομαλότητα και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη» δήλωσε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής. 

Σύμφωνα με το Reuters, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που είχαν απομείνει ήταν μια κίνηση της κυβέρνησης που δείχνει τη συνεχιζόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα, μετά την αναταραχή των τριών προγραμμάτων διάσωσης από το 2010.
ΣΕΒ: Αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία της οικονομίας
«Με την ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε σχετική ανακοίνωση.
«Είναι, πλέον, στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτήν τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά» προσθέτει..zougla.gr/