Τετάρτη, Αυγούστου 28

G7 και Jackson Hole



Στο αμερικανικό ορεινό χωριό συγκεντρώθηκαν οι μεγάλοι τραπεζίτες από την περασμένη Πέμπτη. Στον περίγυρο της συνάντησης, μία σειρά από πρώην συναδέλφους του οικοδεσπότη, της Fed, του είπαν κάτι που δεν θα επιτρεπόταν να πουν ποτέ, χωρίς να προκαλέσουν μία μεγάλη καταστροφή: το ότι η νομισματική πολιτική έφτασε στο τέλος της. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Μ. Βρετανίας δε αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης του δολαρίου ως παγκόσμιο
αποθεματικό – από ένα κρυπτογραφημένο νόμισμα που θα στηρίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων. Φυσικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος του σημερινού συναλλαγματικού συστήματος και της ηγεμονίας των Η.Π.Α. – κάτι που δεν θα επέτρεπε ποτέ η υπερδύναμη, χωρίς να πολεμήσει μέχρι εσχάτων.
.

Διεθνή

Όλα τα σημάδια στην παγκόσμια οικονομία δείχνουν πως ο πλανήτης οδηγείται σε μία καταιγίδα – από την ύφεση στη Γερμανία, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της κεντρικής της τράπεζας, έως τους φόβους να συμβεί κάτι ανάλογο στις Η.Π.Α. Εν τούτοις, η συγκεκριμένη προοπτική δεν θα ήταν καταστροφική. Ειδικότερα σε φυσιολογικές εποχές τόσο οι κεντρικές τράπεζες, όσο και τα κράτη, έχουν τη δυνατότητα να αντιδρούν αποτελεσματικά – αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τους κινδύνους.
Κατάφεραν άλλωστε να καταπολεμήσουν την πλήρη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, στα πλαίσια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – με τη ριζική μείωση των επιτοκίων και με τις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών, με αναπτυξιακά προγράμματα των κυβερνήσεων, καθώς επίσης με το διεθνή συντονισμό όλων των διαδικασιών.
Σύμφωνα τώρα με τα οικονομικά μεγέθη, δεν απειλούμαστε από κάποια κατάρρευση, όπως το 2008. Το πρόβλημα όμως είναι το ότι, δεν υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση για την κοινή αντιμετώπιση της κρίσης – ακόμη χειρότερα, η πολιτική είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή προβληματική οικονομική κατάσταση. Το πόσο επικίνδυνες δε είναι οι σημερινές συνθήκες, φάνηκε ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες.

Jackson Hole

Αναλυτικότερα, στο αμερικανικό ορεινό χωριό Jackson Hole, συγκεντρώθηκαν οι μεγάλοι τραπεζίτες από την περασμένη Πέμπτη. Στον περίγυρο της συνάντησης, μία σειρά από πρώην συναδέλφους του οικοδεσπότη, της Fed, του είπαν κάτι που δεν θα επιτρεπόταν να πουν ποτέ, χωρίς να προκαλέσουν μία μεγάλη καταστροφή: το ότι η νομισματική πολιτική έφτασε στο τέλος της.
Αυτής της άποψης ήταν τόσο ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελβετίας κ. Hildebrand, όσο και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Constancio, καθώς επίσης ο συνάδελφός τους της Fed κ. Fischer – ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Μ. Βρετανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό, από ένα κρυπτογραφημένο νόμισμα που θα στηρίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων (πηγή). Φυσικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος του σημερινού συναλλαγματικού συστήματος και της ηγεμονίας των Η.Π.Α. – κάτι που δεν θα επέτρεπε ποτέ η υπερδύναμη χωρίς να πολεμήσει μέχρι εσχάτων.

G7

Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες των κορυφαίων βιομηχανικών κρατών συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία. Αυτά που ακούστηκαν από το δικό τους περίγυρο ήταν τουλάχιστον σοκαριστικά. Ειδικότερα, δεν υπάρχει μόνο απροθυμία για συντονισμένα αναπτυξιακά μέτρα αλλά, αντίθετα, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., του νούμερο ένα προστάτη της διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής, κάνει τα πάντα για να καταστρέψει αυτήν ακριβώς την αρχιτεκτονική!
Τις τελευταίες ημέρες κλιμάκωσε περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο, ενώ πιστεύει πως είναι σε θέση να δίνει εντολές στις επιχειρήσεις, σχετικά με το πού θα επενδύουν και πού θα παράγουν. Εκτός αυτού αυξάνει την ήδη υφιστάμενη αβεβαιότητα, εντείνοντας τους συντελεστές της ύφεσης.

Συμπέρασμα

Ο πλανήτης δεν απειλείται από μία μεγάλη οικονομική πυρκαγιά, όπως το 2008, αλλά αυτή τη φορά δεν λείπει μόνο η πυροσβεστική για να τη σβήσει. Πολύ χειρότερα, ένας από τους επικεφαλής πυροσβέστες ρίχνει βενζίνη στη φωτιά – γεγονός που σημαίνει ότι, ακόμη και μία μικρή εστία πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσει σε μία πολύ μεγαλύτερη καταστροφή, από αυτήν πριν από δέκα χρόνια.

analyst.gr