Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30

Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό περισσότεροι οι αλλοδαποί από τους Έλληνες και οι ανθέλληνες πολιτικοί τα...ξύνουν...

Εκτός ελέγχου το προσφυγικό
Αποστολή στη Μόρια: Νίκος Χριστοφάκης
Σκηνικό έκτακτης ανάγκης διαμορφώνεται γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο πυροδοτείται τόσο από τις ροές ανθρώπων προς την Ελλάδα από την Τουρκία όσο και από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή στη Μόρια της Λέσβου.

Από τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα στοιχεία το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα δύο πυρκαγιές, μία εκτός στρατοπέδου και μία εντός του hot spot της Μόριας. Η εσωτερική πυρκαγιά ξέσπασε στον τομέα όπου έχουν εγκατασταθεί κατά κύριο λόγο μετανάστες από την Αφρική. Ωστόσο, εκεί βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων. Είναι, δηλαδή, νευραλγικό σημείο της συνολικής εγκατάστασης. Ο θλιβερός απολογισμός, δύο νεκροί και 17 τραυματίες, καταδεικνύει αφενός το μέγεθος του προβλήματος και αφετέρου επιβεβαιώνει πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξεσπάσουν αναλόγου ή ακόμη και χειρότερου μεγέθους γενικευμένα επεισόδια και όχι μόνον στη Λέσβο, αλλά και στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο και αλλού.
Είναι προφανές πως η πυρκαγιά στο εσωτερικό του hot spot προκλήθηκε μετά την εξέγερση εκατοντάδων μεταναστών, οι οποίοι και περικύκλωσαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ επιχείρησαν να καταλάβουν και το κρατητήριο όπου βρίσκονται παραβατικοί μετανάστες.
Η περιγραφή των γεγονότων και η μαζική συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων σε αυτά καταδεικνύουν πως τα περιθώρια αντοχής του hot spot στη Λέσβο έχουν εντελώς εξαντληθεί. Η κατάσταση τείνει να θυμίζει το αδιέξοδο του 2015.
Video από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μόρια την Κυριακή:


Video και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το πρωί της Δευτέρας στη Μόρια:


Το σημείο της τραγωδίας
Το σημείο της τραγωδίας

Η είσοδος του καταυλισμού
Η είσοδος του καταυλισμού

Διπλωματική φλυαρία, ευχολόγια και αδιέξοδα
Πέρα όμως από εκδηλώσεις καλών προθέσεων, θεωρητικών δεσμεύσεων και πολλών προσδοκιών, η κατάσταση στο διπλωματικό επίπεδο είναι άκρως ανησυχητική.
Ως γνωστόν, πρόσφατα υπήρξε προκαταρκτική συμφωνία τεσσάρων χωρών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας, για την κατανομή μεταναστών και προσφύγων που θα υποβληθεί προς έγκριση από το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου.

Περιέργως, η ελληνική κυβέρνηση δεν εκλήθη να συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή, αλλά έχει την αμέριστη συμπάθειά τους προφανώς. Η Αθήνα και από το βήμα του ΟΗΕ αλλά και σε κάθε ευκαιρία ζητεί τη συμπαράσταση της Ε.Ε. και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία για να συγκρατηθούν οι ροές. Κατά έναν παράδοξο για τη διεθνή διπλωματία τρόπο, ενώ οι εκβιασμοί της Άγκυρας συνήθως είναι αποτελεσματικοί, η Ελλάδα αυτοπεριορίζεται και απλώς διαμαρτύρεται ή εκλιπαρεί.
O Χορστ Ζέεχοφερ
O Χορστ Ζέεχοφερ


Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άοπλη, έχει τον δικό της τρόπο, είτε να αιτηθεί είτε να πιέσει, ακόμη και να εκβιάσει καταστάσεις, όπως κάνουν όλες οι χώρες για τα συμφέροντά τους. Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ θα επισκεφθούν την Άγκυρα και την Αθήνα, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο Κριστόφ Καστανέρ
Ο Κριστόφ Καστανέρ

Αποστολή τους, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι να εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο ε τον οποίο εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Θα ασκήσουν όμως πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο πραγματικός στόχος είναι να πιεστεί η Ελλάδα και όχι η Τουρκία. Και ενώ με τη Μάλτα και την Ιταλία έχουν συνάψει συμφωνία για κατανομή μεταναστών, στην Ελλάδα θέλουν απλώς να δώσουν τεχνική βοήθεια, ώστε να παραμένουν στη χώρα μας οι μετανάστες. Αυτό είναι το «κλειδί». Η Ελλάδα θεωρείται ως δεδομένη στον ρόλο ενός τεράστιου «hot spot» στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

 https://www.zougla.gr/greece/article/moria