Τρίτη, Σεπτεμβρίου 10

Ποιοι θέλουν να κάψουν την Ελλάδα;

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε πευκόφυτο ύψωμα στην περιοχή του Διονύσου, πάνω από τη Νέα Μάκρη, προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση. Αλλωστε, ήταν κοντά στο Μάτι…

Οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους και πολλοί είναι εκείνοι που τα εγκατέλειψαν, φοβούμενοι την επέκταση της πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή που βρισκόταν πολύ κοντά.
Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχείρησαν στο σημείο, καταφέρνοντας με το πρώτο φως της ημέρας η εικόνα να είναι καλύτερη. Παρά την άμεση και αποτελεσματική ωστόσο λειτουργία όλων των μηχανισμών, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σκόρπισε πανικό, ξυπνώντας στην περιοχή μνήμες από το Μάτι, ενώ ήταν άλλη μια για την οποία οι Αρχές προκρίνουν το σενάριο του εμπρησμού.
Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε στις 2 και 20 τα ξημερώματα σε δύο διαφορετικές περιοχές σε απόσταση 500 μέτρων, δείχνει πολλά. Δείχνει ότι κάποιος ασυνείδητος έχει βλαλει στο μάτι την περιοχή. Επτά πυρκαγιές σε 9 μέρες στην ευρύτερη περιοχή; Θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.
Και δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας, δεν είναι μια προσπάθεια να καλυφθούν ανεπάρκειες με την επίκληση των εμπρηστών.
Αλλωστε, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική έχουν ανταποκριθεί πολύ ικανοποιητικά φέτος το καλοκαίρι. Ομως, μάλλον έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.
Πολλές φωτιές
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια -και ειδικά φέτος- μετράμε δυσανάλογα πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, που είτε οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος είτε σε εμπρηστικές ενέργειες. Η Αττική, μάλιστα, που δέχεται εδώ και δεκαετίες τη μεγαλύτερη «πίεση» για οικιστική ανάπτυξη, πλησιάζει να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των δασών της.
Φέτος δε, στα μέσα Αυγούστου, ο κρατικός μηχανισμός σε μεγάλο μέρος της χώρας κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς. Ενδεικτικό των συνθηκών που επικράτησαν είναι το γεγονός ότι παρόμοια κατάσταση έχει να παρουσιαστεί στη χώρα από το 2012, ενώ ακόμα και πέρσι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλός (κατηγορία 4).
Οι συνθήκες που προκάλεσαν αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών ήταν τρεις:
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 40 βαθμούς Κελσίου
Οι πολλοί ισχυροί άνεμοι
Η ξηρασία
Και μπορεί φέτος να μην θρηνήσαμε ευτυχώς νεκρούς, με τα σχέδια δράσης να υπάρχουν και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κάθε πυρκαγιά που ξεσπούσε να κινούνται ταχύτατα και άριστο συντονισμό, ωστόσο δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε για ακόμη μια φορά τις μεγάλες οικολογικές καταστροφές που συντελέστηκαν στη χώρα.
Διπλάσιες οι φωτιές το 2019
Σε σχέση με το 2018, οι δασικές πυρκαγιές το 2019 είναι διπλάσιες. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα στοιχεία που κάνουν τους ειδικούς να ανησυχούν.
Από την αρχή του 2019 μέχρι και τις 31 Ιουλίου είχαν εκδηλωθεί 7.650 φωτιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές. Το στοιχείο αυτό δείχνει αύξηση 104% σε σχέση με το 2018, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Μόνο στην Εύβοια κάηκαν περί τα 25.000 στρέμματα.
Τα τελικά στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναμένονται μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, σε κάθε περίπτωση πάντως αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής είναι ενδεικτικά της μεγάλης καταστροφής που συντελέστηκε φέτος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο διπλασιασμός αυτός φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν προχώρησαν οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.
Για την συνέχεια in.gr