Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28

Δώστε τα κλειδιά της Ελλάδας στον Geoffrey, να τελειώνουμε...

Τα έδωσαν τα κλειδιά της Ελλάδας υπογράφοντας τα Μνημόνια για 99 χρόνια...

ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ "ΟΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩ"...

Έκλεισε και η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, μια ημέρα προτού φτάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Νέα Υόρκη, όπου, εκτός των άλλων, στο περιθώριο
της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ.
Όλα όσα ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη συνέντευξη του, στην κυριακάτικη Καθημερινή, τα είχε προαναγγείλει με κάθε λεπτομέρεια ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ, σε συνέντευξή του, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019.
Στη συνέχεια, και μάλιστα εν μέσω δεκαπενταύγουστου και των “μπάνιων του λαού”, κάποιοι (!) διέρρευσαν σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα όλη την απόρρητη αλληλογραφία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για το θέμα της νέας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες.
Γεγονός που, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες, “εξόργισε” τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κύκλοι του οποίου έσπευσαν να διαψεύσουν off the record ότι ο ίδιος συζητά την “ατζέντα” των απορρήτων τηλεγραφημάτων που παρουσιάστηκε στο “αυγουστιάτικο” δημοσίευμα της εφημερίδας.
Κάποιοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να αποδώσουν τη διαρροή σε “αμερικανικούς κύκλους”.
Κάτι που, εάν συνέβη, δείχνει ότι η αμερικανική αποστολή έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές του “διπλωματικού πρωτοκόλλου”.
Σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου!!!!
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση, πλέον, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, στη συντριπτική πλειοψηφία του, αφήνει στον κ. Pyatt αδιανόητα περιθώρια να κινηθεί.
Διότι, όταν η Αθήνα σιωπά τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται με φόντο τον χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”, όπου το μισό Αιγαίο εμφανίζεται τουρκικό, και τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας αναλαμβάνει να παίξει ο Αμερικανός πρέσβης, δηλώνοντας, στο περιθώριο εκδήλωσης για την αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, τότε είναι φυσικό ο ίδιος να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως νέος Πιουριφόι.
Προφανώς, άπαντες οι Έλληνες επιθυμούν την – ουσιαστική, και όχι μόνο στα λόγια – στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, καταντάει υποτιμητικό να προαναγγέλλει ο Αμερικανός πρέσβης τις συμφωνίες που θα υπογράψει η χώρα μας.
Αν είναι έτσι, τότε ας του δώσουν τα “κλειδιά” του μαγαζιού, να τελειώνουμε.
Όπως επίσης, είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό, πρόσωπο που όσο η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, έγραφε πύρινα άρθρα για να απομακρυνθεί ο κ. Pyatt από την Αθήνα, όταν το κόμμα του έγινε κυβέρνηση και ο ίδιος ανέλαβε θώκο υφυπουργού, έσπευσε να φωτογραφηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ αγκαλιά και χαμογελαστός.
Εννοείται ότι, λόγω της θεσμικής θέσης του, ένας υφυπουργός επιβάλλεται να συναντάται με τον Αμερικανό πρέσβη – κι’ ας ζητούσε, λίγο πριν, την απομάκρυνσή του – αλλά δεν είναι ανάγκη να διαφημίζει τόσο αυτή τη συνάντηση.
Ένα λιτό δελτίου Τύπου, αν κρινόταν κι’ αυτό αναγκαίο, αρκούσε.
Τα υπόλοιπα ανάγονται στην … ιατρική σφαίρα της οσφυοκαμψίας!
Το εντυπωσιακό είναι ότι τις απόψεις του συγκεκριμένου προσώπου για απομάκρυνση του κ. Pyatt φερόταν να τις ασπάζεται και ισχυρό κομμάτι του περιβάλλοντος του Κ. Μητσοτάκη.
Λέγεται, μάλιστα, πως ένας από τους λόγους που ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν πήρε τελικά θώκο στο υπουργείο Εξωτερικών (και βρέθηκε στην “ηλεκτρική καρέκλα” του Μεταναστευτικού), ήταν ότι, όσο η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, προσπαθούσε να καλλιεργήσει υπέρμετρα “στενές” σχέσεις με τον κ. Pyatt, σε πείσμα της σφοδρής ενόχλησης του περιβάλλοντος Μητσοτάκη επειδή ο Αμερικανός πρέσβης στήριζε πέραν του δέοντος τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και να’ χει, άπαντες γνωρίζουν ότι οι ουσιαστικές και μεγάλες συμφωνίες δεν κλείνονται με τους “ενδιάμεσους”, αλλά απευθείας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Με αυτά είναι που πρέπει να ανοίξουν απευθείας δίαυλο πρωθυπουργός και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, προκειμένου, έναντι των όποιων συμφωνιών κλείσουν, να αποσπάσουν τουλάχιστον σοβαρότατα ανταλλάγματα, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
Και αυτό μένει να φανεί, τόσο από την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όσο και από τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τη νέα αμυντική συμφωνία.
Ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά;
Ενδιαφέρον είναι, ακόμα, ότι την προαναγγελία για επικείμενη ελληνοαμερικανική συμφωνία έκανε ο υπουργός Άμυνας.
Το υπουργείο Άμυνας και οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμενων, προφανώς έχουν άμεση εμπλοκή στο στρατιωτικό κομμάτι της συμφωνίας, ωστόσο, η συμφωνία είναι διακρατική.
Πόσο μάλλον, η πλέον βαρύνουσα υπογραφή είναι αυτή του υπουργού Εξωτερικών.
Άραγε, υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών;
Όπως είναι γνωστό, την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας ο Πάνος Καμμένος, με τις δηλώσεις του, είχε ουσιαστικά μοιράσει στους Αμερικανούς ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο, δε, κ. Pyatt ανεβοκατέβαινε συνεχώς στο υπουργείο Άμυνας, λες και ήταν πρεσβευτική οικία. Τουναντίον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, φερόταν αντίθετος στην επέκταση της συμφωνίας για πενταετία ή και δεκαετία.
Να σημειωθεί πως ο κ. Pyatt, εδώ και χρόνια ζητούσε με άμεσους ή έμμεσους τρόπους, να μην ανανεώνεται η συμφωνία για τις βάσεις σε ετήσια βάση, όπως γίνεται έως σήμερα, αλλά σε βάθος 5ετίας ή και 10ετίας.
Το “επιχείρημα” της αμερικανικής πλευράς ήταν ότι, εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα σταθεί δυνατόν να αποδεσμευθούν μεγάλα κονδύλια από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για την θεαματική αναβάθμιση των βάσεων (και κυρίως της Σούδας).
Σήμερα, ωστόσο, οι ΗΠΑ εγείρουν και μια ακόμη απαίτηση:
Να προβαίνουν σε όποια νέα αναβάθμιση θέλουν στις βάσεις, άρα ουσιαστικά ακόμα και να αλλάζουν ποιοτικά τον ρόλο τους, και να έχουν σχεδόν τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο.
Η, δε, Ελλάδα απλά θα προσυπογράφει μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
Τι προβλέπει η συμφωνία…
Στη συνέντευξή του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε τα εξής για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ:
1. “Αυτή τη στιγμή n συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της όσον αφορά το κείμενο που θα υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πριν από την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα (σ.σ. αναμένεται να γίνει στις 6-7 Οκτωβρίου)”.
Με την υπογραφή νέας, επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), αντικαθίσταται η υπάρχουσα, από το 1990.
2. “Το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των ΕΔ έτσι ώστε η διαχείρισή τους και η αναβάθμισή τους να καθίστανται, όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας , αλλά και των ΗΠΑ.
Επομένως , η ειδοποιός διαφορά είναι ότι όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας, ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την αγορά ενός αμερικανικού οπλικού συστήματος μαζί με τις δομές υποστήριξης του”.
”(…) Τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα, και η χρήση από τις ΕΔ αμερικανικών UAV. Υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση υποδομών των Ε.Δ, π.χ αεροδρομίων που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση”.
Ο κ. Pyatt ουσιαστικά, τα είχε προαναγγείλει όλα αυτά, ήδη από τον Ιούλιο του 2019, όπως σημείωνε το Antinews (Στρατηγική «παγίδα» η υπεραισιοδοξία για στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα).
“Η Σούδα – έλεγε, τότε - είναι γεμάτη. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη.
Αλλά έχετε από τη γεωγραφία σας πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται. Και αυτή είναι μία από τις προτεραιότητές μας όσο οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας MDCA.
Η τρέχουσα συμφωνία κατονομάζει τρεις εγκαταστάσεις.
Μία από αυτές είναι το Ελληνικό που προφανώς είναι ανεπίκαιρη.
Η μόνη που παραμένει επίκαιρη είναι η βάση της Σούδας.
Οπότε συμφωνήσαμε στον στρατηγικό διάλογο ότι χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε σε πολιτικό επίπεδο τη συμφωνία”.
Την ίδια περίοδο, ένας “ανώνυμος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος”, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος πραγματοποίησε τότε επίσκεψη στην Ελλάδα, έλεγε:
“Σύμφωνα με τη στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η έμφαση δίνεται στην ευελιξία, τη μαχητική ικανότητα και την κινητικότητα και όχι σε περισσότερη μόνιμη παρουσία και συμπλήρωσε ότι μιλάμε για πρόσκαιρη παραμονή, για εκπαίδευση και προσβασιμότητα- για παράδειγμα σε λιμένες όπως η Αλεξανδρούπολη, η οποία προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης».
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ αποσκοπούν στη μετατροπή της Σούδας σε μια “υπερ-βάση” και στη δημιουργία σειράς άλλων βάσεων στρατηγικής σημασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στόχοι τους, η Αφρική, η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη (ήδη, “κτίζεται” γραμμή από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, έως τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο).
Εκτός των άλλων, βέβαια, για να “παρακολουθείται” στενά κυρίως η Ρωσία.
3. ”Έχει ξεκινήσει από το παρελθόν (σ.σ. η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία), έχει εξελιχθεί και κατά τη θητεία προηγουμένων κυβερνήσεων , όμως σήμερα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να απογειωθεί” .
4. “Θεωρώ ότι η επίσκεψη Πομπέο θα είναι μια πράξη επικύρωσης αυτής της στρατηγικής συμφωνίας στην οποία το υπουργείο Άμυνας παίζει σημαίνοντα ρόλο ”
5. “Υπάρχουν αρκετά σημεία κυρίως νομικής φύσεως που θέλουν διευκρίνιση, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία πολύ σύντομα”.
Σε ερώτηση, δε, αν αναμένεται να επικυρωθεί εντός του 2020 η συμφωνία, απάντησε: “Ασφαλώς”.
Εξοπλιστικά και ΜΟΕ
Ο κ.Παναγιωτόπουλος, εκτός των παραπάνω, είπε ότι:
- “Τα Mέτρα Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης – ΜΟΕ (σ.σ. με την Τουρκία) είναι από μόνα τους κανάλι επικοινωνίας σε μεσαίο επίπεδο εκπροσώπησης στρατιωτικών στελεχών.
Πρόκειται vα γίνει η τρίτη συνεδρία στην Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Συμφωνήσαμε ότι αυτό το κανάλι θα συνεχίσει να λειτουργεί”.
Για να’ χουμε καλό ερώτημα. Αφού θα συνεχιστούν, γιατί φώναζε η ΝΔ προεκλογικά ότι ο διάλογος που άνοιξε η Ελλάδα για τα ΜΟΕ με την Τουρκία ήταν “ξεπούλημα” των εθνικών συμφερόντων;
-”Για την πρόσκτηση γαλλικών φρεγατών, οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια συμφωνία των δύο ηγετών, του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού μας, όσον αφορά την πρόθεση της Ελλάδας να αγοράσει και τη δυνατότητα της Γαλλίας να πωλήσει.
Έχει όμως πολύ δρόμο ακόμα διότι, τόσο σε επίπεδο τεχνικό μεταξύ των ομάδων εργασίας των δύο χωρών με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης, πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες.
Επομένως, βρισκόμαστε ακόμα στο πρώιμο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Άλλωστε, αυτό το πρόγραμμα επί της ουσίας θα σημαίνει ότι η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στην Ελλάδα, εάν όλα κυλήσουν ομαλά και συμφωνήσουμε και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και χρηματοδοτικό, το 2024.
Έχουμε ακόμα μέλλον”.
Εάν έτσι έχουν τα πράγματα με τις γαλλικές φρεγάτες, εύλογα προκύπτει το ερώτημα:
Έχουν προχωρήσει καθόλου οι επαφές με τον αμερικανικό παράγοντα για κρίσιμους εξοπλισμούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως κατά καιρούς έχει αναφερθεί;
Διότι, οι Αμερικανοί μπορεί να τα θέλουν όλα, με τη νέα αμυντική συμφωνία, ωστόσο το μίνιμουμ που έχουν να κάνουν, είναι να προσφέρουν νευραλγικής σημασίας ανταλλάγματα στις ελληνικές ΕΔ.
Εκτός από αυτά που αναμφισβήτητα έχουν προσφέρει έως τώρα, και εξυπηρετούν τόσο τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, όσο όμως και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.