Τρίτη, Οκτωβρίου 29

14 τροφές που βλάπτουν σοβαρά την καρδιά

14 τροφές που βλάπτουν σοβαρά την καρδιά
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν τροφές που βλάπτουν την καρδιά σας;
Η υγεία της καρδιάς είναι θεμελιώδης για μια υγιεινή ζωή. Όλοι γνωρίζουμε ότι η καρδιά είναι η μηχανή του σώματος, όμως τη φροντίζουμε όπως πρέπει; Η αλήθεια είναι ότι συχνά δεν το κάνουμε.
Χωρίς αμφιβολία υπάρχει ένας στενός δεσμός ανάμεσα στην ευτυχία και την υγεία, όμως το ξεχνάμε. Υπάρχουν φορές που κάνουμε λάθη στη ρουτίνα άσκησης ή στη διατροφή μας.

Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικές τροφές που βλάπτουν την καρδιά σας. Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο, θα ξέρετε πότε τρώτε σωστά και πότε όχι.
Οι τροφές που βλάπτουν την καρδιά σας

Μαργαρίνη

Πέρα από το γεγονός ότι η μαργαρίνη προέρχεται από πλήρες γάλα, το οποίο ήδη περιέχει ανθυγιεινά λιπαρά, μπορεί να περιέχει και υποκατάστατα γάλακτος.
Τα υποκατάστατα γάλακτος περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά που τα κάνουν πραγματικές ωρολογιακές βόμβες.
Έχετε υπόψη σας ότι οι ελαφριές μαργαρίνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν και περιέχουν πιο λίγα λιπαρά, τα τεχνητά συστατικά εξακολουθούν να είναι παρόντα. Έτσι, όλα τα είδη μαργαρίνης είναι τροφές που βλάπτουν την υγεία σας.

Επεξεργασμένα κρέατα:

Μπέϊκον, ζαμπόν, λουκάνικα και γενικά τα αλλαντικά, είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καρδιακή ανεπάρκεια και καρκίνο. Τα κρέατα αυτά έχουν πολύ αλάτι και άλλες χημικές ουσίες για τη συντήρησή τους, που είναι επιβλαβείς για την καρδιά.

Κόκκινο κρέας:

Οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν να καταναλώνετε κόκκινο κρέας μία φορά τον μήνα, καθώς περιέχει κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι. Αν το καταναλώνετε συχνότερα, επιλέξτε άπαχο μέρος και στο μαγείρεμα χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα και αποφεύγετε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τις σάλτσες

Πατατάκια:

Περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά, αλάτι και υδατάνθρακες. Μελέτη διαπίστωσε ότι το 99,2% των ανθρώπων παγκοσμίως καταναλώνουν πάνω από 2.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα, την ώρα που οι περισσότεροι Οργανισμοί Υγείας συστήνουν η ημερήσια κατανάλωση νατρίου να μην υπερβαίνει τα 1.500 χιλιοστόγραμμα. Ένας στους 10 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια σχετίζεται με υπερβολική πρόσληψη αλατιού.

Αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα διαίτης:

Η ασπαρτάμη που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης είναι χειρότερη από τη ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού που υπάρχει στα κλασικά αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν το σωματικό βάρος, το οποίο επιβαρύνει την καρδιά. Η παχυσαρκία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, υπέρταση και διαβήτη.
Τα ροφήματα διαίτης αποτελούν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου. Τα πίνουμε επειδή ξέρουμε ότι δεν μας παχαίνουν. Όμως, μας βλάπτουν με άλλους τρόπους που είναι εξίσου επικίνδυνοι. Πέρα από το νάτριο, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε.
Είναι εύκολο να αποκτήσουμε εθισμό με αυτά τα ροφήματα λόγω της γλυκιάς γεύσης τους. Όταν διαφημίζονται, αυτό που πουλάει είναι ότι εξακολουθούν να έχουν τη γεύση που λαχταράμε ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. Ωστόσο μια μελέτη έδειξε ότι συχνά οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Αλάτι:

Είναι γνωστό ότι το αλάτι προκαλεί υπέρταση, η οποία αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου αθηροσκλήρωσης και καρδιακής νόσου. Δεν έχει σημασία τις είδους αλάτι καταναλώνει κάποιος, καθώς όλα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις. Περιορίστε τη χρήση αλατιού όταν μαγειρεύετε και μην προσθέτετε αλάτι στο μαγειρεμένο φαγητό, ώστε η γεύση σας να προσαρμοστεί και να μην το ζητάτε. Αντί αλατιού, χρησιμοποιείτε περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά.

Συσκευασμένα δημητριακά:

Η ζάχαρη βλάπτει τα δόντια και τη σιλουέτα σας, αλλά και την καρδιά σας. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν το 17-21% των θερμίδων από προστιθέμενα σάκχαρα είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις συγκριτικά με όσους λάμβαναν το 8% των θερμίδων από ζάχαρη.
Η ζάχαρη που υπάρχει σε πολλά τυποποιημένα δημητριακά αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και την χοληστερόλη. Η καλύτερη επιλογή για το πρωινό είναι η καθαρή βρόμη χωρίς ζάχαρη ή αποξηραμένα φρούτα.

Μπάρες ενέργειας

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι μπάρες ενέργειας είναι τόσο χρήσιμες: είναι εξαιρετικές για την εξασφάλιση μιας επιπλέον δόσης ενέργειας. Όμως, για να το πετύχουν αυτό, συχνά περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Η κακή χοληστερίνη (LDL) κάνει το αίμα παχύρρευστο, έτσι δεν κυκλοφορεί ελεύθερα. Η καρδιά βλάπτεται επειδή πρέπει να δουλεύει περισσότερο για να εκτελέσει τη λειτουργία της.
Επίσης οι αρτηρίες βλάπτονται από τη μεγάλη πυκνότητα του αίματος επειδή δεν είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρωση.
Ωστόσο, αν ασκείστε ή αν έχετε δραστήριο τρόπο ζωής, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες ενέργειας. Φτιάχνοντας σπιτικές μπάρες ενέργειας, αποφεύγετε τα υδρογονωμένα λιπαρά και τα συντηρητικά.

Λευκό αλεύρι και παράγωγα:

Το άσπρο ψωμί, τα άσπρα ζυμαρικά και το άσπρο ρύζι είναι λευκοί υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε ζάχαρη στο σώμα. Επιλέγετε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, που έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρο αίματος λόγω της αργής πέψης τους. Παράλληλα, σας χορταίνουν και αποφεύγετε τις επικίνδυνες λιγούρες.

Πίτσα:

Το μόνο που παίρνει κάποιος από την κατανάλωση πίτσας, είναι πολλοί υδατάνθρακες, αλάτι και επεξεργασμένο τυρί. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην πίτσα, επιλέξτε την πιο υγιεινή εκδοχή της με μανιτάρια, πιπεριές και φρέσκια ντομάτα. Ιδανικά φτιάξτε τη δική σας πίτσα με αλεύρι ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και φέτα ή άλλο φρέσκο τυρί.

Ενεργειακά ποτά:

Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν συστατικά, όπως η ταυρίνη, που σε συνδυασμό με την καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν τους παλμούς της καρδιάς σας. Οι αρρυθμίες μόνες ή σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς.

Τηγανητό κοτόπουλο:

Μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά τόσο το κοτόπουλο, όσο και τα άλλα τηγανητά φαγητά δεν έχουν καμία διατροφική αξία, παρά μόνο θερμίδες. Επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνουν το βάρος και προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό. Το τηγάνισμα αλλάζει τη δομή των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών. Εκτός από λιπαρά και θερμίδες, τα τηγανητά φορτώνουν το σώμα σας με οξειδωτικά που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Τυρί σε κρέμα:

Οι καρδιολόγοι αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τυροκομικά προϊόντα επειδή είναι γεμάτα συντηρητικά. Εκτός από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τη συντήρησή τους, είναι επίσης γεμάτα κορεσμένα λιπαρά. Δύο κουταλιές τυρί σε κρέμα δίνει 91 θερμίδες και 7 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.
Ειδικότερα: Αμερικανικό τυρί
Το τυρί είναι από μόνο του μια πολύπλοκη τροφή, ειδικά αν είναι αγελαδινό και μεγάλης ωρίμανσης. Ο λόγος είναι η υπερβολική του περιεκτικότητα σε λίπος.
Ωστόσο το κίτρινο τυρί, ή το αμερικανικό τυρί, αποτελεί μια ακόμα πιο επικίνδυνη επιλογή, επειδή είναι πολύ επεξεργασμένο. Προστίθεται ακόμα και μια χρωστική φυτικής προέλευσης για να του δοθεί αυτό το χρώμα.
Καταρχάς το λίπος κάνει το αίμα πιο παχύρρευστο, έτσι η καρδιά δουλεύει περισσότερο και με μεγαλύτερη πίεση.
Επιπλέον το νάτριο αυξάνει την καρδιακό ρυθμό, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
Όπως ισχύει για κάθε μυ, αυτό με τον καιρό οδηγεί σε φθορά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να διατηρούμε την ισορροπία του καρδιακού μυός.

Κονσερβαρισμένες τροφές

Να είστε δύσπιστοι με τις κονσέρβες, ειδικά εκείνες που περιέχουν βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ).
Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για υγιεινή τροφή: εφόσον χρησιμοποιούνται τα παραπάνω συντηρητικά, η τροφή δεν είναι πλέον υγιεινή. Για να πάρετε μια ιδέα, σκεφτείτε το δηλητηριασμένο μήλο της Χιονάτης.
Οι ουσίες αυτές μπορούν να μετατρέψουν την πιο υγιεινή τροφή σε δηλητήριο.
Για αυτόν τον λόγο, είναι κρίσιμο να καταναλώνετε όσο το δυνατόν πιο λίγες κονσερβαρισμένες τροφές. Ξέρουμε ότι, λόγω χρονικών και οικονομικών περιορισμών, μερικές φορές είναι δύσκολο να καταναλώνουμε φρέσκα τρόφιμα.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε να ακολουθείτε πάντα τη συμβουλή μας αναφορικά με τις κονσέρβες. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να επιλέγετε πιο φυσικές και πιο σπιτικές τροφές όταν έχετε ελεύθερο χρόνο ή την οικονομική δυνατότητα.
Όπως μόλις διαβάσατε, ακόμα και τα προϊόντα διαίτης μπορούν να είναι βλαβερά για την υγεία της καρδιάς. Οι θερμίδες δεν είναι ο μόνος επικίνδυνος παράγοντας. Υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη.
Ακριβώς για αυτό οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων.