Τρίτη, Οκτωβρίου 29

9 παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης!

Ο καφές και το τσάι είναι απίστευτα υγιεινά ποτά. Περιέχουν καφεΐνη, μια ουσία που μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, το μεταβολισμό και τις ψυχικές και σωματικές επιδόσεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν καταναλώνονται σε χαμηλά έως μέτρια ποσά. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν δυσάρεστες ακόμη και επικίνδυνες παρενέργειες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδιά σας επηρεάζουν σημαντικά την ανοχή σας σε αυτό. Κάποιοι μπορούν να καταναλώσουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από άλλους
χωρίς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επιπλέον, άτομα που δεν έχουν συνηθίσει στην καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αφού καταναλώσουν αυτό που συνήθως θεωρείται μέτρια δόση.
Ποιες μπορεί να είναι λοιπόν οι πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση καφεΐνης;
  1. Άγχος
Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την εγρήγορση. Λειτουργεί με την παρεμπόδιση των επιδράσεων της αδενοσίνης, χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με αυξημένη ενέργεια.
Ωστόσο, σε υψηλότερες δόσεις, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα, οδηγώντας σε άγχος και νευρικότητα.
Στην πραγματικότητα, η επαγόμενη από την καφεΐνη διαταραχή άγχους είναι ένα από τα τέσσερα σύνδρομα που σχετίζονται με την καφεΐνη που παρατίθενται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), το οποίο δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.
Οι εξαιρετικά υψηλές ημερήσιες δόσεις των 1.000 mg ημερησίως έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν νευρικότητα, τρέμουλο και παρόμοια συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους, ενώ ακόμη και μέτρια πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη.
Επιπρόσθετα, μέτριες δόσεις έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν ταχεία αναπνοή και αυξάνουν τα επίπεδα στρες όταν καταναλώνονται σε μία συνεδρίαση.
Παρ ‘όλα αυτά, αυτά τα αποτελέσματα σε κάθε οργανισμό είναι διαφορετικά. Σημαντικό, πάντως είναι το είδος του καφέ, καθώς η περιεκτικότητα σε καφεΐνη διαφέρει.
Αν παρατηρήσετε ότι συχνά αισθάνεστε νευρικοί, ίσως είναι καλή ιδέα να μειώσετε τη λήψη καφεΐνης ή ακόμα και να την κόψετε.
  1. Αϋπνία
Η ικανότητα του καφέ να βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν άγρυπνοι είναι μία από τις πιο εξεζητημένες ιδιότητές του. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να δυσκολέψει και την ποιότητα του ύπνου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να αυξάνει το χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί. Μπορεί επίσης να μειώσει το συνολικό χρόνο ύπνου, ειδικά στους ηλικιωμένους.
Αντίθετα, οι χαμηλές ή μέτριες ποσότητες καφεΐνης δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον ύπνο πολύ σε άτομα που δεν έχουν προβλήματα αϋπνίας ή ακόμη και σε αυτούς που έχουν αναφέρει την αϋπνία.
Παρόλο που ο καφές και το τσάι είναι οι πιο συγκεντρωμένες πηγές καφεΐνης, βρίσκεται επίσης και στη σόδα, το κακάο, τα ενεργειακά ποτά και διάφορα είδη φαρμάκων.
Είναι σημαντικό ότι η ποσότητα καφεΐνης που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς να επηρεάσετε τον ύπνο σας, εξαρτάται από τη γενετική και άλλους παράγοντες. Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης παρεμβαίνει στον ύπνο σας εάν υποτιμάτε την ποσότητα καφεΐνης που παίρνετε.
Επιπλέον, η καφεΐνη που καταναλώνεται αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να παρεμβαίνει στον ύπνο, επειδή τα αποτελέσματά της μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Έρευνες έδειξαν ότι ενώ η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά σας κατά μέσο όρο για πέντε ώρες, ενώ η χρονική αυτή περίοδος μπορεί να κυμαίνεται από μιάμιση ώρα έως εννέα ώρες, ανάλογα με το άτομο.
Έτσι, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή τόσο στο ποσό όσο και στο χρόνο κατανάλωσης της καφεΐνης για να βελτιστοποιήσετε τον ύπνο σας.
  1. Πεπτικά προβλήματα
Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ βοηθάει στην επίσκεψή τους στην τουαλέτα. Το καθαρτικό αποτέλεσμα του καφέ οφείλεται στην απελευθέρωση της γαστρίνης, μια ορμόνη που παράγει το στομάχι και επιταχύνει τη δραστηριότητα στο παχύ έντερο. Επιπλέον, ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί παρόμοια  απόκριση.
Ωστόσο, η ίδια η καφεΐνη φαίνεται να διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου αυξάνοντας την περισταλτικότητα και τις συσπάσεις που μετακινούν τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού σας σωλήνα.
Δεδομένου αυτού του αποτελέσματος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρά κόπρανα ή ακόμα και διάρροια σε μερικούς ανθρώπους.
Αν και για πολλά χρόνια ο καφές πιστεύεται ότι προκαλεί έλκη στομάχου, μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 8.000 ανθρώπους δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των δύο. Από την άλλη πλευρά, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα καφεϊνούχα ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τον καφέ.
Δεδομένου ότι ο καφές μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πεπτική λειτουργία, μπορεί να θέλετε να μειώσετε το ποσό που πίνετε ή να μεταβείτε στο τσάι, εάν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε προβλήματα.
  1. Καταστροφή μυών
Η ραβδομυόλυση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση στην οποία οι κατεστραμμένες μυϊκές ίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα.
Οι συνήθεις αιτίες ραβδομυόλυσης περιλαμβάνουν τραύμα, μόλυνση, κατάχρηση ναρκωτικών, μυϊκή καταπόνηση και δαγκώματα από δηλητηριώδη φίδια ή έντομα.
Επιπλέον, υπήρξαν αρκετές αναφορές ραβδομυόλυσης σχετιζόμενες με την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, αν και αυτό είναι σχετικά σπάνιο.
Είναι σημαντικό ότι προκαλείται από μεγάλες δόσεις καφεΐνης που καταναλώνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος ή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιπτώσεις της.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο ραβδομυόλυσης, είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη σας σε περίπου 250 mg καφεΐνης ανά ημέρα, εκτός και αν συνηθίζετε να καταναλώνετε περισσότερα.
  1. Εθισμός
Παρά τα οφέλη για την υγεία της καφεΐνης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να γίνει συνήθεια.
Μια λεπτομερής επισκόπηση υποδεικνύει ότι αν και η καφεΐνη ενεργοποιούν ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει με ναρκωτικές ουσίες, δεν προκαλεί εθισμό παρόμοιο με αυτόν που προκαλούν αυτά τα φάρμακα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική ή σωματική εξάρτηση, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις.
Επιπλέον, η συχνότητα της πρόσληψης καφεΐνης φαίνεται να παίζει ρόλο στην εξάρτηση.
Παρόλο που η ένωση δεν φαίνεται να προκαλεί πραγματικό εθισμό, εάν πίνετε συχνά καφέ ή άλλα καφεϊνούχα ποτά, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να εξαρτηθείτε από τα αποτελέσματά της.
  1. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Συνολικά, η καφεΐνη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου στους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση λόγω της διεγερτικής επίδρασής του στο νευρικό σύστημα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλό σας.
Ευτυχώς, η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση φαίνεται να είναι προσωρινή. Επίσης, φαίνεται ότι έχει τον ισχυρότερο αντίκτυπο στους ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι να το καταναλώνουν.
Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια άσκησης σε υγιείς ανθρώπους, καθώς και σε άτομα με ελαφρά αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Επομένως, η προσοχή στη δοσολογία και το χρόνο της καφεΐνης είναι σημαντική, ειδικά αν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση.
  1. Ταχυκαρδία
Οι διεγερτικές επιδράσεις της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο δεν φαίνεται να συμβαίνει σε όλους. Ακόμη και μερικοί άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης χωρίς παρενέργειες.
Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλοιωμένο ρυθμό της καρδιάς, που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, η οποία έχει παρατηρηθεί σε νέους που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά που περιείχαν εξαιρετικά υψηλές δόσεις καφεΐνης.
Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό μετά από κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών, σκεφτείτε το ενδεχόμενο μείωσης της πρόσληψης.
  1. Κόπωση
Ο καφές, το τσάι και άλλα ποτά με καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, μπορούν επίσης να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας σε κόπωση μετά την αποχώρηση της καφεΐνης από το σύστημά σας.
Μια ανασκόπηση 41 μελετών διαπίστωσε ότι αν και τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη αύξησαν την εγρήγορση και τη βελτιωμένη διάθεση για αρκετές ώρες, οι συμμετέχοντες ήταν συχνά πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο την επόμενη ημέρα.
Φυσικά, αν συνεχίσετε να πίνετε αρκετή καφεΐνη όλη την ημέρα, μπορείτε να αποφύγετε το φαινόμενο αυτό. Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμάστε.
Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της καφεΐνης στην ενέργεια και να αποφύγετε την κόπωση, καταναλώνετε μέτριες και όχι υψηλές δόσεις.
  1. Συχνοουρία
Η αυξημένη ούρηση είναι μια κοινή παρενέργεια της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης λόγω των διεγερτικών επιδράσεων της ένωσης στην ουροδόχο κύστη. Έτσι λοιπόν, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι πρέπει να ουρείτε συχνά όταν πίνετε περισσότερο καφέ ή τσάι από το συνηθισμένο.
Οι περισσότερες έρευνες που ασχολούνται με τις επιδράσεις της στη συχνότητα των ούρων έχουν επικεντρωθεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με υπερδραστήρια κύστη ή ακράτεια.
Παρόλα αυτά, έχει βρεθεί ότι η υψηλή πρόσληψη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας και σε άτομα με υγιή κύστη.
Εάν πίνετε πολλά ποτά με καφεΐνη και αισθάνεστε ότι η ούρηση σας είναι πιο συχνή ή επείγουσα από ό, τι θα έπρεπε, ίσως είναι καλή ιδέα να μειώσετε την πρόσληψη σας για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.
Συμπερασματικά, η ελαφρά έως μέτρια πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να παρέχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία σε πολλούς ανθρώπους.
Από την άλλη πλευρά, πολύ υψηλές δοσολογίες μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.stellatsalikidou.gr