Πέμπτη, Οκτωβρίου 24

ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΝΟΥΝ 400 ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ;; ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ !

Μεταναστευτικό: «Κόκκινος» Οκτώβρης με χιλιάδες αφίξεις - Έδιωξαν 200 μετανάστες από τα Βρασνά

migrants_ar
Μεταναστευτικό: Ολονύχτια ένταση στα Βρασνά - Οι κάτοικοι έδιωξαν 200 πρόσφυγες από τη Σάμο

Περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν τις τελευταίες 15 ημέρες στα νησιά - Επεισοδιακή νύχτα στα Βρασνά με κατοίκους να διώχνουν 200 άτομα που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο - Στις Βρυξέλλες ο Κουμουτσάκος για να συναντήσει τον Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική

Στο «κόκκινο» παραμένει το μεταναστευτικό καθώς από τη μια συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά και από την άλλη εντείνονται οι αντιδράσεις κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας που διαφωνούν με τις μετεγκαταστάσεις ατόμων από τα νησιά στις ήδη επιβαρημένες περιοχές τους.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου σε συναντήσεις που θα έχει με τον Αντιπρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια και για τη μεταναστευτική πολιτική, Ίλβα Γιόχανσον, να συζητήσει τις προοπτικές του μεταναστευτικού/προσφυγικού σε συνέχεια των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά

Τις τελευταίες 15 ημέρες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρά σχέδιο για την μετακίνηση τις επόμενες 3-4 εβδομάδες τουλάχιστον 3.000 ατόμων από τα κέντρα υποδοχής των νησιών εκτός από τους περίπου 800 που μεταφέρθηκαν από Σάμο και Μυτιλήνη, την Τρίτη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είτε διασώθηκαν από το Λιμενικό είτε αποβιβάστηκαν μόνοι τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 1.218 άτομα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των μεταναστών που έφτασε στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος ήταν 2.214 άτομα ενώ το διάστημα 7-13 Οκτωβρίου ο αριθμός τους ήταν 1.649 άτομα.

Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας του 2018 με τις περισσότερες αφίξεις με τους επιτελείς να αγωνιούν για μια παρόμοια εξέλιξη και φέτος με τα νησιά να έχουν ήδη αρνητικό ρεκόρ τετραετίας για τον αριθμό όσων βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας - περίπου 34.500.

Στα Βρασνά οι κάτοικοι έδιωξαν περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες

Η μετακίνηση των ατόμων από τα νησιά, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως για παράδειγμα στα Βρασνά όπου οδηγήθηκαν 200 από τους μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο, την Τρίτη.

Οι κάτοικοι της περιοχής από νωρίς το απόγευμα απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων που θα μετέφεραν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην περιοχή.

Η αντίδραση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός και πέριξ των Βρασνών. Στις 12 τα μεσάνυχτα έφτασαν έξω από τα Βρασνά οκτώ τουριστικά λεωφορεία με περισσότερους από 200 μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενους από τη Σάμο.

Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, κατέστρωσαν σχέδιο για να παρακαμφθούν τα μπλόκα των κατοίκων και να φτάσουν με ασφάλεια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενούσαν.

Στις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία είχαν φτάσει μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τα 200 άτομα. Μια νέα εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό της Αστυνομίας. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν ότι 200 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην Χαλκίδα. Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε περίπου στις 4 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει περισσότερες από οκτώ ώρες.

Στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης των μεταναστών και των προσφύγων οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Βρασνών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές..protothema.gr/