Κυριακή, Οκτωβρίου 6

Αιολικά «πάρκα». Βουνά αφανίζονται, τσέπες γεμίζουν, καταναλωτές... πληρώνουν!

Μπορεί ο τίτλος να ακούγεται υπερβολικός, αλλά είναι η αλήθεια... μια αλήθεια που ποτέ δεν θα ακούσετε να προβάλλουν τα ΜΜΕ, ή οι εταιρείες που σαν κοράκια έχουν πέσει να αρπάξουν τις πολυπόθητες επιδοτήσεις γεμίζοντας την ελληνική φύση με «««πάρκα»»» που έχουν ημερομηνία λήξης, μετά το πέρας της οποίας φυσικά κανένας από αυτούς δεν θα ενδιαφερθεί να αποκαταστήσει την περιοχή που τόσο βάναυσα κακομεταχειρίστηκε, έχοντας τον τίτλο του... επενδυτή και «σωτήρα».

Όλα τα παραπάνω δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Υπάρχουν γεγονότα τα οποία θα παρουσιάζονται συνεχώς μέσα από αυτό το blog, ως αντίλογος μπροστά σε όλο αυτό το ωραιοποιημένο παραμύθι. Θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο όφελος αν υποστηρίζαμε το αντίθετο (δηλαδή αν ήμασταν υπέρ των αιολικών με τον τρόπο που εφαρμόζουν οι εταιρείες), κι αυτό το όφελος φυσικά θα αφορούσε ΜΟΝΟ εμάς και όχι όλη την κοινωνία.  Βέβαια, για να γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ήμασταν... ταλαντούχοι ψεύτες και χωμένοι για τα καλά στις μπίζνες και τα μεγάλα κόλπα των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών που ζουν ΑΠΟ & ΓΙΑ τις επιδοτήσεις, αλλά θεωρούμε ότι η ηθική ενός ανθρώπου δεν εξαγοράζεται έτσι απλά και ότι το χρήμα δεν είναι το παν, ειδικά όταν έρχεται σε σύγκριση με το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο. 
ΒΟΥΝΑ ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ

   Σας φαίνεται υπερβολικό; Μάλλον δεν έχετε δει πως, και τι έργα  (κι ένα σωρό άλλες παρεμβάσεις) εκτελούνται προκειμένου να στηθεί ένα αιολικό «πάρκο», αλλά δεν σας αδικούμε γι' αυτό. Άλλωστε μια τέτοια προβολή (της πικρής αλήθειας...), θα ερχόταν σε αντίθεση με τις προθέσεις όλων αυτών που ισχυρίζονται ότι τα αιολικά είναι ωφέλιμα και ότι προστατεύουν το περιβάλλον. Μην περιμένετε λοιπόν, επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η ΤΕΡΝΑ και ο Μυτιληναίος, να σας πουν  ότι «κοιτάξτε να δείτε, θα βάλουμε είκοσι ανεμογεννήτριες σ΄αυτό το βουνό, αλλά μετά ξεγράψτε το από βουνό γιατί θα το μετατρέψουμε σε εργοτάξιο χωρίς τη δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική του κατάσταση».

  Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, και με χειροπιαστά παραδείγματα που δείχνουν ολοφάνερα ότι οι εργασίες που γίνονται για να κατασκευαστεί ένας αιολικός σταθμός, αλλάζουν ριζικά το τοπίο και μετατρέπουν κάτι όμορφο και φυσικό (που δημιουργήθηκε ύστερα από μακροχρόνιες διεργασίες της φύσης), σε κάτι άσχημο και τεχνητό (που δημιουργήθηκε με την «άτσαλη», βίαια και βιαστική ανθρώπινη παρέμβαση που έχει μόνο εφήμερα και περιορισμένα οφέλη για λίγους & εκλεκτούς).

 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα από τα πολλά πλέον που βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, το (πρώην) βουνό Κλόκοβα ή Παλιοβούνα (υψ. 1.038μ.) πάνω από το Αντίρριο, το οποίο πριν δύο χρόνια μετέτρεψε πολύ εύκολα σε εργοτάξιο η «VATORA EΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε.», προκειμένου να το «αξιοποιήσει» ξεκάθαρα για δικά της κέρδη, τα οποία αν δεν ήταν εξασφαλισμένα (μέσω των χρηματικών επιδοτήσεων και των εγγυημένων για 20 χρόνια υψηλών τιμών πώλησης ενέργειας), δεν θα έμπαινε καν στον κόπο να ξεκινήσει το όλο εγχείρημα.  Φυσικά, τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν αυτή την περίοδο και σε άλλα βουνά της Αιτ/νίας (Όρη Βάλτου, Ακαρνανικά)...
Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» έργα της Vatora στην Κλόκοβα:































Το αποτέλεσμα της «φιλικής προς το περιβάλλον» παρέμβασης:





  Τόσος... σαματάς (εκατοντάδες τόνοι ενισχυμένου με χάλυβα μπετόν, 4.6 χλμ. νέας χάραξης δρόμου σε παρθένα περιοχή, διαπλάτυνση ήδη υπάρχοντος οδικού δικτύου, αμέτρητοι τόνοι αδρανών υλικών αραδιασμένοι εδώ κι εκεί, δημιουργία νέου εναέριου δικτύου μεταφοράς ενέργειας κτλ κτλ.) για δύο Δανέζικης προελεύσεως ανεμογεννήτριες (Vestas V90) ύψους 90μ. , ονομαστικής ισχύος 3MW έκαστη, χρόνου ζωής περίπου 20 ετών, βάρους 396t έκαστη και ενεργειακού αποτυπώματος «όσο πατάει η γάτα», σε σχέση με την ενέργεια και τους οικονομικούς και υλικούς πόρους που κατασπαταλήθηκαν για την κατασκευή τους στη Δανία και για όλο αυτό το έργο, που είναι αποτελεσματικό ΜΟΝΟ όταν ο άνεμος φυσάει με την επιθυμητή ταχύτητα! Και γιατί; Για να σώσουμε το περιβάλλον... αφανίζοντας και διαγράφοντας δια παντός από τον χάρτη ένα βουνό! Δεν τους είπε κανείς ότι το βουνό αυτό ΕΙΝΑΙ το ίδιο το περιβάλλον; Προφανώς το γνωρίζουν, αλλά φυσικά δεν δίνουν δεκάρα... μόνο παίρνουν.





ΤΣΕΠΕΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ...ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ!
   Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό της χρηματοδότησης που έλαβε η  VATORA EΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. για αυτό το έργο στην Κλόκοβα, γιατί ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γνωρίζουμε τι χρηματοδοτήσεις εξασφαλίζουν παρόμοια έργα με αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω:

   Αυτά τα χρήματα φυσικά, δεν είναι κανενός άλλου, παρά μόνο του φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος υποχρεώνεται να επιδοτεί τέτοια έργα «ανάσας για τον τόπο» , πληρώνοντας πανάκριβα την αμελητέα και στοχαστική (σε σχέση με άλλες μεθόδους παραγωγής) ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά.
Το « ΕΤΜΕΑΡ», το πράσινο τέλος που πληρώνουμε
όλοι ΠΑΝΤΑ, για να έχουμε «καθαρή» ενέργεια
ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ φυσάει.


  Αν δεν σας έπεισαν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σχετικά με τον αφανισμό ενός βουνού, υπάρχουν πολλά παρόμοια (και τραγικότερα ίσως) παραδείγματα που θα δημοσιευτούν μελλοντικά σε αυτό το blog. Οι επενδυτές (ευτυχώςγια την ενημέρωση όλων μας) έχουν φροντίσει να καταστρέψουν πολλά βουνά για να... σώσουν το περιβάλλον!


__________________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας
https://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com