Τρίτη, Οκτωβρίου 15

Μείνετε μακριά από αυτά τα προϊόντα – Είναι γεμάτα ζάχαρη

Processed_Food_Feature-1466867286475
Διατροφικές «βόμβες» ζάχαρης που ίσως δεν φαντάζεστε – Τι να κάνετε
Ακολουθεί ο… χρυσός κανόνας των super markets: Ό,τι είναι συσκευασμένο, είναι πολύ πιθανό να είναι γεμάτο ζάχαρη. Πράγματι, το «γλυκό» βρίσκεται παντού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες για να είμαστε υγιείς πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερα από 6
κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Μπορεί να σας φαίνεται εύκολο, όμως η αλήθεια είναι πως χωρίς να το ξέρετε μπορεί να παίρνετε μέσα από τις τροφές που επιλέγετε καθημερινά περισσότερη ποσότητα.
Και αν δεν είστε προσεκτικοί ύπουλες «βόμβες» ζάχαρης, δεν θα διστάσουν να… εκραγούν. Οπλιστείτε με γνώση, μαθαίνοντας ποιες τροφές μπορεί να «κρύβουν» ζάχαρη, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τι να αποφύγετε και τι να προτιμήσετε.
Σάλτσα μπάρμπεκιου
Ταιριάζει τέλεια με τα παϊδάκια στα κάρβουνα ή τις μπουκιές κοτόπουλου, αλλά μπορεί να κάνει την καρδιά σας… να κουδουνίσει! Καταρχάς, καλό είναι να έχετε πάντα υπόψη σας ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε ελάχιστη μπάρμπεκιου (όταν τη χρησιμοποιείτε), τόση ώστε να δώσει λίγη γεύση στο πιάτο σας, χωρίς υπερβολές.
Αν και κάποιες είναι πιο υγιεινές από άλλες, υπάρχουν περιπτώσεις υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, που φτάνει ακόμη και τα 10 γραμμάρια αυτής σε 2 κουταλιές της σούπας σος. Ψάξτε στη λίστα των συστατικών και αποφύγετε τις σος που έχουν ψηλά στη λίστα το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή άλλες πηγές σακχάρων και προτιμήστε αυτές με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε τέτοια συστατικά.
Ξίδι Bαλσάμικο
Το αυθεντικό, ιταλικό βαλσάμικο ξίδι χρειάζεται 12 χρόνια επεξεργασίας πριν βγει στην αγορά. Τα υπόλοιπα απλά γίνονται από ξίδι από λευκό κρασί με την πρόσθεση καραμέλας και άμυλο καλαμποκιού που προσθέτουν την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη!
Γιαούρτι με γεύση φρούτων
Μπορεί να μοιάζει «αθώο», αλλά το… φρουτένιο γιαούρτι (με άρωμα φρούτων του δάσους, φράουλας, μπισκότου κ.ά.), είναι μια από τις πιο ύπουλες πηγές ζάχαρης. Περιέχει 19 γραμμάρια ζάχαρης και αποτελεί περισσότερο επιδόρπιο και όχι ένα συμβατικό γιαούρτι.
Η αλήθεια είναι πως οι εταιρίες παραγωγής τους, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό και γι’ αυτό και ΔΕΝ τα αναγράφουν (ως επί το πλείστον, έχει μεγάλη σημασία τι γράφει η ετικέτα) ως γιαούρτι, αλλά ως επιδόρπια.
Δημητριακά για πρωινό
Ακόμα και τα πιο “υγιεινά” (με βρώμη, καλαμπόκι και πίτουρο) περιέχουν 10-20 γραμμάρια ζάχαρη ανά κούπα. Μην κοιτάτε τι αναγράφουν με μεγάλα γράμματα τα κουτιά δημητριακών. Πάντα να ελέγχετε τις πληροφορίες με τα συστατικά τους στην ετικέτα.
Κινέζικο για… έξω
Τα λιπαρά γεύματα κινεζικών κυρίως συνταγών, που συνήθως παραγγέλνουμε απ’ έξω, όταν δεν έχουμε μαγειρέψει ή θέλουμε να απολαύσουμε με μια καλή ταινία στην τηλεόραση, λέγεται πως περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) και πολύ αλάτι, αλλά υπάρχει λόγος που τα ονομάζουν και «γλυκόξινα». Αυτό το «γλυκό» μέρος τους, αφορά τα 19 γραμμάρια ζάχαρης που περιέχουν.
Το οποίο όξινο γλουταμινικό νάτριο, είναι ακόμη χειρότερο από την ζάχαρη Πρόσθετο MSG: Εθίζει, οδηγεί σε βουλιμία, μειώνει μεταβολισμό & καύσεις
και βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα MSG: Το αργό δηλητήριο σε συνηθισμένες τροφές που δεν φανταζόμαστε
Ψωμί
Τα περισσότερα συσκευασμένα ψωμιά περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά όση και το λευκό ψωμί. Δύο φέτες μπορεί να περιέχουν πάνω από δυο κουταλίτσες ζάχαρη!
Σάλτσες
Μπορεί να είναι αλμυρές και όχι γλυκές, αλλά πολλές σάλτσες περιέχουν 6-12 γραμμάρια ζάχαρης ανά μισό φλιτζάνι!
Αν προτιμάτε τα υγιεινά πιάτα όταν τρώτε σε εστιατόρια, να προσέχετε και τις σάλτσες με τις οποίες συνοδεύονται.
Περιέχουν πολύ βούτυρο αλλά και ζάχαρη προκειμένου να δώσουν νοστιμιά στο πιάτο.
Σάλτσες με βάση τη ντομάτα: Αν χρησιμοποιείτε τις σάλτσες του εμπορίου ή τρώτε συχνά έξω και δεν γνωρίζετε τι είδους σάλτσα σερβίρουν στα μακαρόνια σας, πρέπει να ξέρετε ότι σε πολλές περιπτώσεις, κάποιες σάλτσες ντομάτας ενδέχεται να περιέχουν μέχρι 3-4 κουταλάκια ζάχαρη για κάθε μισό φλιτζάνι σάλτσας.
Βέβαια, οι σάλτσες αυτές έχουν και πλεονεκτήματα, αφού μετρούν ως μερίδα λαχανικών στη διατροφή μας λόγω της ντομάτας και μας παρέχουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του στήθους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να «κόψετε» τις σάλτσες ντομάτας, απλώς να επιλέξετε αυτές που είτε δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, είτε αυτά βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες, χαμηλά στη λίστα των συστατικών.
Ακόμη καλύτερα; Φτιάξτε τη δική σας σάλτσα ντομάτας και συντηρήστε τη σε βαζάκια.
Στην κατηγορία με τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης εμπίπτουν και οι περίφημες κέτσαπ.
Ζυμαρικά
Αρχικά ανησυχούσαμε για το ραφιναρισμένο αλεύρι στα μακαρόνια μας και τώρα ήρθε η ώρα να αμφιβάλουμε για τη σάλτσα. Αν και τα ζυμαρικά δεν έχουν ζάχαρα από μόνα τους, χωνεύονται τόσο γρήγορα από τον οργανισμό μας, που εκτινάσσουν τα επίπεδα ινσουλίνης, ακριβώς όπως και η ζάχαρη.
Αναψυκτικά
Όλοι γνωρίζουν ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά αποτελούν «βόμβες» ζάχαρης. Αλλά με 29 γραμμάρια ανά 230 ml, η σημασία της δεν είναι και μικρή. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε το ρίσκο του να προσβληθούμε από χρόνιες ασθένειες, οι ειδικοί συμβουλεύουν κάτι απλό: να κόψουμε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά (και αυτό δε σημαίνει να τα αντικαταστήσουμε με τα αντίστοιχα light).
Τα λάιτ και αυτά με τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ακόμη χειρότερα.
Έτοιμο τσάι
Το πράσινο τσάι κάνει καλό στον οργανισμό μας, ειδικά όταν κάνουμε δίαιτα, αν όμως προσθέσουμε ζάχαρη τότε δεν μας βοηθάει και τόσο να χάσουμε κιλά. Το τσάι που είναι συσκευασμένα σε μπουκάλια ή κουτάκια έχουν πολύ ωραία γεύση όμως έχουν αρκετή ζάχαρη, για αυτό προτίμησε όσα αναγράφουν ότι δεν περιέχουν γλυκαντικά.
Αγαύη
Το ότι την βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η αγαύη είναι γεμάτη ζάχαρη. Δεδομένου ότι αποτελεί κατά 85% από φρουκτόζη, είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο επιζήμια από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, η οποία είναι μόνο σακχαρόζη. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται σχεδόν αποκλειστικά από το ήπαρ, κάτι που θέλει σκληρή δουλειά.
Αποξηραμένα φρούτα
Θεωρούνται υγιεινά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να μοιάζουν με… καραμέλες. Μόλις το ένα τρίτο του φλιτζανιού αποξηραμένων φρούτων, μπορεί να έχει 24 γραμμάρια ζάχαρη. Και μη νομίζετε ότι για όλα «φταίνε» τα ίδια τα… φρούτα: Οι περισσότερες εταιρείες, προσθέτουν ζάχαρη ως το δεύτερο συστατικό.
Εάν λοιπόν προσέξετε την υπερβολή στην ζάχαρη, τότε τα αποξηραμένα είναι μία πολύ καλή επιλογή.
Μπάρες δημητριακών
Αυτή η δημοφιλής λιχουδιά, που συχνά προτιμάται και σε περιόδους δίαιτας, δεν αποτελείται μόνο από βρώμη ολικής άλεσης. Μία μπάρα μπορεί να περιέχει 12 γραμμάρια (ή και πολύ περισσότερο) ζάχαρης, γι’ αυτό να είστε σίγουροι πως συμβουλεύεστε την ετικέτα πριν καταβροχθίσετε ένα ολόκληρο κουτί.
Μπορεί να θεωρούνται μια υγιεινή επιλογή όμως εκτός από τις φυτικές ίνες που περιέχουν, έχουν και 4 διαφορετικά είδη ζάχαρης.
Ελέγξτε καλά την συσκευασία τους για συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού, η μαύρη ζάχαρη, το σιρόπι καφέ ζάχαρης, η δεξτρόζη και η φρουκτόζη. Μερικές μπάρες, μάλιστα, έχουν επικάλυψη γιαουρτιού, ή σοκολάτας, ή κομματάκια σοκολάτας. Όλα αυτά εκτοξεύουν την περιεκτικότητα ζάχαρης..
Μία καλή λύση είναι να τις φτιάχνουμε μόνοι μας.
Smoothies
Εκ πρώτης όψεως μοιάζουν με έναν πολύ καλό τρόπο να προσθέσετε φρούτα και γαλακτοκομικά στη διατροφή σας, τα έτοιμα smoothies του εμπορίου, όμως, έχουν πρόσθετα σάκχαρα που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 35 γραμμάρια. Αν και κάποια από τα σάκχαρα προέρχονται κυρίως από τη λακτόζη του γάλακτος και τη φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα, πολλές φορές η ζάχαρη και πάλι αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά στα smoothies.
Προτιμήστε να τα φτιάξετε μόνοι σας.
Ενεργειακά ποτά
Κι ένα μόνο να πιείτε, θα νιώσετε να γεμίζετε ενέργεια -σε μεγάλο βαθμό όχι εξαιτίας της καφεΐνης, αλλά της ζάχαρη. Ορισμένοι τύποι μάλιστα, περιέχουν ακόμη και 83 γραμμάρια ζάχαρη. Πρόκειται για μια πραγματική… βόμβα ζάχαρης.
Κομπόστες φρούτων
Περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια ζάχαρης ανά μία κούπα σερβιρίσματος. Ακόμα και αν στραγγίσετε τα φρούτα από το σιρόπι, μένουν τουλάχιστον 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά κούπα.