ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ – ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ Ν.Δ … ΜΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ..!

vouli-kouiz
Να επιστήσει την προσοχή στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που δεν χρησιμοποιούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα, ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο προκάτοχος του Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή με θέμα, «Να μην χαθεί, λόγω αδράνειας και διγλωσσίας, η προωθητική για τα εθνικά συμφέροντα αξιοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών», ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι «παρατηρούνται ακόμη κρούσματα διγλωσσίας και υποκρισίας,
εφόσον πολλά κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’, ενώ σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην υπουργός απευθύνει το ερώτημα προς τον κ. Δένδια: «Έχετε επιστήσει την προσοχή στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν χρησιμοποιούν την ονομασία της γειτονικής χώρας, να ακολουθούν τις οδηγίες των σχετικών εγγράφων και εγκυκλίων του ΥΠΕΞ;»
Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κατρούγκαλου έχει ως εξής:
“Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: “Να μην χαθεί, λόγω αδράνειας και διγλωσσίας, η προωθητική για τα εθνικά συμφέροντα αξιοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών”.
Αποτελεί θετική μετεκλογική εξέλιξη η αναγνώριση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του σταθεροποιητικού ρόλου της Συμφωνίας των Πρεσπών και η παραδοχή ότι πρέπει «να τηρηθεί και να τιμηθεί». Όμως παρατηρούνται ακόμη κρούσματα διγλωσσίας και υποκρισίας, εφόσον πολλά κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ενώ σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Επιπλέον διαπιστώνεται αμφισημία ή και αντιφατικότητα ως προς τις θέσεις της χώρας μας για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η χώρα μας θεωρεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των ευρωπαϊκών προοπτικών Αλβανίας και Β. Μακεδονίας».
Τέλος, φαίνεται, λόγω αδράνειας, να μην ενεργοποιούνται σχήματα πολυμερούς διπλωματίας τα οποία προώθησαν ιδιαίτερα την θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια, ως εξαγωγέα σταθερότητας, όπως η Τετραμερής Διάσκεψη με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Β. Μακεδονία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο και αναβλήθηκε λόγω των εκλογών.
Ενόψει των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Ποιες ήταν οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου για την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών; Έχετε επιστήσει την προσοχή στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν χρησιμοποιούν την ονομασία της γειτονικής χώρας, να ακολουθούν τις οδηγίες των σχετικών εγγράφων και εγκυκλίων του ΥΠΕΞ; Πώς προχωρά η εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ιδίως σε θέματα άμυνας, αλλά και η λειτουργία των Επιτροπών για τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία;
2. Έχει μεταβληθεί η θέση της χώρας μας ως προς το διαχωρισμό των περιπτώσεων Β. Μακεδονίας και Αλβανίας, ως προς τις ευρωπαϊκές τους προοπτικές; Θα επανεργοποιήσετε τη Τετραμερή Διάσκεψη με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Β. Μακεδονία;
Ο ερωτών βουλευτής
Κατρούγκαλος Γιώργος”
Το θάρρος ή μάλλον το θράσος για να κάνει τέτοια ερώτηση-υπόδειξη στην Ν.Δ το έδωσε η ίδια η Ν.Δ από την στιγμή που δήλωσε ότι θα σεβαστεί και θα τιμήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, άρα άλλος κάνει πλέον κουμάντο στην «δεξιά»..!

 makeleio.gr